Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Arșița verii a crăpat pământul nelucrat pe sute de hectare din cauza sărăciei oamenilor. Când însă te apropii de hotarul comunei Sînnicolau Român, lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui îți încântă privirea de o parte și de cealaltă a șoselei. Ele sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor locului, în frunte cu vrednicul gospodar Alexandru Maghear – primarul comunei Sînnicolau Român.

Ajunși (ieri, joi, 30 iunie 2011) la primărie, nu a fost chip să dăm de dl primar, dar nici de vice, plecați pe teren, după cum aveam să aflăm de la frumoasa domniță ce ține locul secretarei. De fapt, locul lor, în vremea lucrului, și la ora când gospodarii sunt în brazdă, nu e în primărie. E lesne de înțeles. După îndelungi telefoane, apare primarul, pe care îl întâmpinăm pe aleea cu trandafiri din parcul de la intrare.
Până să dăm cu ochii de dl primar, am dat o fugă până la școală, așa încât, cunoșteam, în mare, ce s-a înfăptuit pe plan local la grădinițele și școlile comunei și care sunt doleanțele angajaților din sistem. Începând să depănăm doleanțele aflate de la secretara școlii, dl primar ne-a și întâmpinat cu răspunsurile. „Le cunosc pentru că unele au venit chiar de la noi. După ce am renovat clădirile, vedeți cum arată (Sunt mândria comunei, domnule primar!), se impunea să ne ocupăm și de amenajarea terenului de sport și de sala de sport. La sală vom schimba geamurile și ușa, cu termopane, vom repara acoperișul, vom monta burlane și vom prelungi încălzirea centrală din școală. Pe lângă terenul din curtea școlii, mai avem în plan amenajarea unui mini teren de fotbal în zona numită „Groapa”, precum și un parc pentru copii”. Transferăm apoi discuția în planul căminelor culturale și al dispensarelor. Între timp, dlui primar i se alătură un vrednic consilier, dl Dumitru Pușcaș. Căminele culturale puse la punct aduc bani la buget prin închiriere pentru evenimente, nunți și botezuri. Tinerii organizează discoteci, iar elevii și preșcolarii le folosesc la serbări. Există o formație de dansuri populare și o mini brigadă de teatru scurt care a reprezentat comuna la schimburile culturale reciproce de la Remeți, Bulz, Tinca și Șuncuiuș. Pe solistul vocal de muzică populară Adrian Bojani l-au finanțat să-și scoată un CD. În fruntea dispensarelor comunei locuitorii se bucură de prezența permanentă a medicilor Olimpia și Mircea Șandor, stabiliți în centrul de comună. În fosta sală de nașteri, nu peste multă vreme, va fi amenajat un cabinet pentru EKG și Ecograf, ca la nevoie, cetățenii să nu mai plece la oraș pentru un film. Preotul ortodox paroh Aurel Gâga păstorește de mai bine de 10 ani într-o frumoasă biserică de top, ce datează din 1793, având o pictură excepțională pe care am mai întâlnit-o doar la Hotar, dotată cu un sistem electronic de tras clopotele și cu un sistem de alarmă. În turn are un orologiu de milioane, iar scaunele, toate, sunt sculptate stas, de meșteri din Gura Humorului. Părintele Aurel, cu doi fii, preoți și ei, Lucian la Oradea și Samuel la Tria, dorește să conviețuiască în pace și armonie cu ceilalți slujitori din comună, baptiști și penticostali (respectiv reformat), cu condiția ca fiecare să fie corect și să nu declare neadevăruri în înregimentarea enoriașilor...
Gospodarii primăriei au în curte tractor, utilaje agricole și autoutilitară
Cele 7.771 de hectare, cât măsoară hotarul și avuția de pământ a comunei, sunt gospodărite în procent de 95 la sută de cele șase asociații agricole. Pentru pășuni și fânațe, pentru întreținerea domeniului public, gospodarii Primăriei Sînnicolau Român dețin un tractor și întreaga gamă de utilaje agricole, o autoutilitară, precum și un microbuz școlar pentru nevoile de transport al elevilor gimnaziști din cele două sate aparținătoare, Roit și Berechiu, la școala de centru. Din toamnă, prin desființarea Grădiniței din Berechiu, și preșcolarii vor veni cu microbuzul la centrul de comună. Clădirea renovată a primăriei dă față comunei, iar parcul de la intrare și arteziana care răcorește non stop pe toți trecătorii din 1903, de la ridicarea primăriei, sunt bucurii și frumuseți de zi cu zi. La arteziană, aveam să o poză pe o fetiță de clasa a VII-a venită tocmai de la Iași. „Am venit din nou la bunici și acum le duc apă de la arteziană. Noi, la Iași, nu avem apă atât de bună!”
Anul acesta, în februarie, la intrarea în Berechiu, a fost forată o arteziată în ideea de a asigura cu apă non stop vitele sătenilor scoase la pășune, dar e așa de bună apa scoasă de la 250 de metri, încât toți locuitorii satului, dar nu numai, vin să-și ducă apă de la arteziană.
Un drum de la Roit la Livada
Povestind cu dl primar și consilierul local despre înfăptuirile ultimilor ani pentru cei 2.719 cetățeni ai comunei, am ajuns și la reparațiile capitale făcute la cele trei hidrosfere, la trotuare, la pietruirea străzilor și asfaltarea drumului de la primărie la drumul județean (în 2008), reabilitarea căminelor de apă și a Monumentului eroilor, renovarea școlilor și grădinițelor, dar și sporirea siguranței cetățenilor, prin montarea camerelor video, prin înființarea sistemului de supraveghere video.
Mai are în plan domnul primar Alexandru Maghear să scurteze drumul spre Oradea, cu 11 kilometri. În acest sens, a depus un proiect cu finanțate UE pentru un drum de la Roit la Livada. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 aprilie 2020