Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Arșița verii a crăpat pământul nelucrat pe sute de hectare din cauza sărăciei oamenilor. Când însă te apropii de hotarul comunei Sînnicolau Român, lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui îți încântă privirea de o parte și de cealaltă a șoselei. Ele sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor locului, în frunte cu vrednicul gospodar Alexandru Maghear – primarul comunei Sînnicolau Român.

Ajunși (ieri, joi, 30 iunie 2011) la primărie, nu a fost chip să dăm de dl primar, dar nici de vice, plecați pe teren, după cum aveam să aflăm de la frumoasa domniță ce ține locul secretarei. De fapt, locul lor, în vremea lucrului, și la ora când gospodarii sunt în brazdă, nu e în primărie. E lesne de înțeles. După îndelungi telefoane, apare primarul, pe care îl întâmpinăm pe aleea cu trandafiri din parcul de la intrare.
Până să dăm cu ochii de dl primar, am dat o fugă până la școală, așa încât, cunoșteam, în mare, ce s-a înfăptuit pe plan local la grădinițele și școlile comunei și care sunt doleanțele angajaților din sistem. Începând să depănăm doleanțele aflate de la secretara școlii, dl primar ne-a și întâmpinat cu răspunsurile. „Le cunosc pentru că unele au venit chiar de la noi. După ce am renovat clădirile, vedeți cum arată (Sunt mândria comunei, domnule primar!), se impunea să ne ocupăm și de amenajarea terenului de sport și de sala de sport. La sală vom schimba geamurile și ușa, cu termopane, vom repara acoperișul, vom monta burlane și vom prelungi încălzirea centrală din școală. Pe lângă terenul din curtea școlii, mai avem în plan amenajarea unui mini teren de fotbal în zona numită „Groapa”, precum și un parc pentru copii”. Transferăm apoi discuția în planul căminelor culturale și al dispensarelor. Între timp, dlui primar i se alătură un vrednic consilier, dl Dumitru Pușcaș. Căminele culturale puse la punct aduc bani la buget prin închiriere pentru evenimente, nunți și botezuri. Tinerii organizează discoteci, iar elevii și preșcolarii le folosesc la serbări. Există o formație de dansuri populare și o mini brigadă de teatru scurt care a reprezentat comuna la schimburile culturale reciproce de la Remeți, Bulz, Tinca și Șuncuiuș. Pe solistul vocal de muzică populară Adrian Bojani l-au finanțat să-și scoată un CD. În fruntea dispensarelor comunei locuitorii se bucură de prezența permanentă a medicilor Olimpia și Mircea Șandor, stabiliți în centrul de comună. În fosta sală de nașteri, nu peste multă vreme, va fi amenajat un cabinet pentru EKG și Ecograf, ca la nevoie, cetățenii să nu mai plece la oraș pentru un film. Preotul ortodox paroh Aurel Gâga păstorește de mai bine de 10 ani într-o frumoasă biserică de top, ce datează din 1793, având o pictură excepțională pe care am mai întâlnit-o doar la Hotar, dotată cu un sistem electronic de tras clopotele și cu un sistem de alarmă. În turn are un orologiu de milioane, iar scaunele, toate, sunt sculptate stas, de meșteri din Gura Humorului. Părintele Aurel, cu doi fii, preoți și ei, Lucian la Oradea și Samuel la Tria, dorește să conviețuiască în pace și armonie cu ceilalți slujitori din comună, baptiști și penticostali (respectiv reformat), cu condiția ca fiecare să fie corect și să nu declare neadevăruri în înregimentarea enoriașilor...
Gospodarii primăriei au în curte tractor, utilaje agricole și autoutilitară
Cele 7.771 de hectare, cât măsoară hotarul și avuția de pământ a comunei, sunt gospodărite în procent de 95 la sută de cele șase asociații agricole. Pentru pășuni și fânațe, pentru întreținerea domeniului public, gospodarii Primăriei Sînnicolau Român dețin un tractor și întreaga gamă de utilaje agricole, o autoutilitară, precum și un microbuz școlar pentru nevoile de transport al elevilor gimnaziști din cele două sate aparținătoare, Roit și Berechiu, la școala de centru. Din toamnă, prin desființarea Grădiniței din Berechiu, și preșcolarii vor veni cu microbuzul la centrul de comună. Clădirea renovată a primăriei dă față comunei, iar parcul de la intrare și arteziana care răcorește non stop pe toți trecătorii din 1903, de la ridicarea primăriei, sunt bucurii și frumuseți de zi cu zi. La arteziană, aveam să o poză pe o fetiță de clasa a VII-a venită tocmai de la Iași. „Am venit din nou la bunici și acum le duc apă de la arteziană. Noi, la Iași, nu avem apă atât de bună!”
Anul acesta, în februarie, la intrarea în Berechiu, a fost forată o arteziată în ideea de a asigura cu apă non stop vitele sătenilor scoase la pășune, dar e așa de bună apa scoasă de la 250 de metri, încât toți locuitorii satului, dar nu numai, vin să-și ducă apă de la arteziană.
Un drum de la Roit la Livada
Povestind cu dl primar și consilierul local despre înfăptuirile ultimilor ani pentru cei 2.719 cetățeni ai comunei, am ajuns și la reparațiile capitale făcute la cele trei hidrosfere, la trotuare, la pietruirea străzilor și asfaltarea drumului de la primărie la drumul județean (în 2008), reabilitarea căminelor de apă și a Monumentului eroilor, renovarea școlilor și grădinițelor, dar și sporirea siguranței cetățenilor, prin montarea camerelor video, prin înființarea sistemului de supraveghere video.
Mai are în plan domnul primar Alexandru Maghear să scurteze drumul spre Oradea, cu 11 kilometri. În acest sens, a depus un proiect cu finanțate UE pentru un drum de la Roit la Livada. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:26 Ora de vară a Europei de Est