Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Arșița verii a crăpat pământul nelucrat pe sute de hectare din cauza sărăciei oamenilor. Când însă te apropii de hotarul comunei Sînnicolau Român, lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui îți încântă privirea de o parte și de cealaltă a șoselei. Ele sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor locului, în frunte cu vrednicul gospodar Alexandru Maghear – primarul comunei Sînnicolau Român.

Ajunși (ieri, joi, 30 iunie 2011) la primărie, nu a fost chip să dăm de dl primar, dar nici de vice, plecați pe teren, după cum aveam să aflăm de la frumoasa domniță ce ține locul secretarei. De fapt, locul lor, în vremea lucrului, și la ora când gospodarii sunt în brazdă, nu e în primărie. E lesne de înțeles. După îndelungi telefoane, apare primarul, pe care îl întâmpinăm pe aleea cu trandafiri din parcul de la intrare.
Până să dăm cu ochii de dl primar, am dat o fugă până la școală, așa încât, cunoșteam, în mare, ce s-a înfăptuit pe plan local la grădinițele și școlile comunei și care sunt doleanțele angajaților din sistem. Începând să depănăm doleanțele aflate de la secretara școlii, dl primar ne-a și întâmpinat cu răspunsurile. „Le cunosc pentru că unele au venit chiar de la noi. După ce am renovat clădirile, vedeți cum arată (Sunt mândria comunei, domnule primar!), se impunea să ne ocupăm și de amenajarea terenului de sport și de sala de sport. La sală vom schimba geamurile și ușa, cu termopane, vom repara acoperișul, vom monta burlane și vom prelungi încălzirea centrală din școală. Pe lângă terenul din curtea școlii, mai avem în plan amenajarea unui mini teren de fotbal în zona numită „Groapa”, precum și un parc pentru copii”. Transferăm apoi discuția în planul căminelor culturale și al dispensarelor. Între timp, dlui primar i se alătură un vrednic consilier, dl Dumitru Pușcaș. Căminele culturale puse la punct aduc bani la buget prin închiriere pentru evenimente, nunți și botezuri. Tinerii organizează discoteci, iar elevii și preșcolarii le folosesc la serbări. Există o formație de dansuri populare și o mini brigadă de teatru scurt care a reprezentat comuna la schimburile culturale reciproce de la Remeți, Bulz, Tinca și Șuncuiuș. Pe solistul vocal de muzică populară Adrian Bojani l-au finanțat să-și scoată un CD. În fruntea dispensarelor comunei locuitorii se bucură de prezența permanentă a medicilor Olimpia și Mircea Șandor, stabiliți în centrul de comună. În fosta sală de nașteri, nu peste multă vreme, va fi amenajat un cabinet pentru EKG și Ecograf, ca la nevoie, cetățenii să nu mai plece la oraș pentru un film. Preotul ortodox paroh Aurel Gâga păstorește de mai bine de 10 ani într-o frumoasă biserică de top, ce datează din 1793, având o pictură excepțională pe care am mai întâlnit-o doar la Hotar, dotată cu un sistem electronic de tras clopotele și cu un sistem de alarmă. În turn are un orologiu de milioane, iar scaunele, toate, sunt sculptate stas, de meșteri din Gura Humorului. Părintele Aurel, cu doi fii, preoți și ei, Lucian la Oradea și Samuel la Tria, dorește să conviețuiască în pace și armonie cu ceilalți slujitori din comună, baptiști și penticostali (respectiv reformat), cu condiția ca fiecare să fie corect și să nu declare neadevăruri în înregimentarea enoriașilor...
Gospodarii primăriei au în curte tractor, utilaje agricole și autoutilitară
Cele 7.771 de hectare, cât măsoară hotarul și avuția de pământ a comunei, sunt gospodărite în procent de 95 la sută de cele șase asociații agricole. Pentru pășuni și fânațe, pentru întreținerea domeniului public, gospodarii Primăriei Sînnicolau Român dețin un tractor și întreaga gamă de utilaje agricole, o autoutilitară, precum și un microbuz școlar pentru nevoile de transport al elevilor gimnaziști din cele două sate aparținătoare, Roit și Berechiu, la școala de centru. Din toamnă, prin desființarea Grădiniței din Berechiu, și preșcolarii vor veni cu microbuzul la centrul de comună. Clădirea renovată a primăriei dă față comunei, iar parcul de la intrare și arteziana care răcorește non stop pe toți trecătorii din 1903, de la ridicarea primăriei, sunt bucurii și frumuseți de zi cu zi. La arteziană, aveam să o poză pe o fetiță de clasa a VII-a venită tocmai de la Iași. „Am venit din nou la bunici și acum le duc apă de la arteziană. Noi, la Iași, nu avem apă atât de bună!”
Anul acesta, în februarie, la intrarea în Berechiu, a fost forată o arteziată în ideea de a asigura cu apă non stop vitele sătenilor scoase la pășune, dar e așa de bună apa scoasă de la 250 de metri, încât toți locuitorii satului, dar nu numai, vin să-și ducă apă de la arteziană.
Un drum de la Roit la Livada
Povestind cu dl primar și consilierul local despre înfăptuirile ultimilor ani pentru cei 2.719 cetățeni ai comunei, am ajuns și la reparațiile capitale făcute la cele trei hidrosfere, la trotuare, la pietruirea străzilor și asfaltarea drumului de la primărie la drumul județean (în 2008), reabilitarea căminelor de apă și a Monumentului eroilor, renovarea școlilor și grădinițelor, dar și sporirea siguranței cetățenilor, prin montarea camerelor video, prin înființarea sistemului de supraveghere video.
Mai are în plan domnul primar Alexandru Maghear să scurteze drumul spre Oradea, cu 11 kilometri. În acest sens, a depus un proiect cu finanțate UE pentru un drum de la Roit la Livada. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022