Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Arșița verii a crăpat pământul nelucrat pe sute de hectare din cauza sărăciei oamenilor. Când însă te apropii de hotarul comunei Sînnicolau Român, lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui îți încântă privirea de o parte și de cealaltă a șoselei. Ele sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor locului, în frunte cu vrednicul gospodar Alexandru Maghear – primarul comunei Sînnicolau Român.

Ajunși (ieri, joi, 30 iunie 2011) la primărie, nu a fost chip să dăm de dl primar, dar nici de vice, plecați pe teren, după cum aveam să aflăm de la frumoasa domniță ce ține locul secretarei. De fapt, locul lor, în vremea lucrului, și la ora când gospodarii sunt în brazdă, nu e în primărie. E lesne de înțeles. După îndelungi telefoane, apare primarul, pe care îl întâmpinăm pe aleea cu trandafiri din parcul de la intrare.
Până să dăm cu ochii de dl primar, am dat o fugă până la școală, așa încât, cunoșteam, în mare, ce s-a înfăptuit pe plan local la grădinițele și școlile comunei și care sunt doleanțele angajaților din sistem. Începând să depănăm doleanțele aflate de la secretara școlii, dl primar ne-a și întâmpinat cu răspunsurile. „Le cunosc pentru că unele au venit chiar de la noi. După ce am renovat clădirile, vedeți cum arată (Sunt mândria comunei, domnule primar!), se impunea să ne ocupăm și de amenajarea terenului de sport și de sala de sport. La sală vom schimba geamurile și ușa, cu termopane, vom repara acoperișul, vom monta burlane și vom prelungi încălzirea centrală din școală. Pe lângă terenul din curtea școlii, mai avem în plan amenajarea unui mini teren de fotbal în zona numită „Groapa”, precum și un parc pentru copii”. Transferăm apoi discuția în planul căminelor culturale și al dispensarelor. Între timp, dlui primar i se alătură un vrednic consilier, dl Dumitru Pușcaș. Căminele culturale puse la punct aduc bani la buget prin închiriere pentru evenimente, nunți și botezuri. Tinerii organizează discoteci, iar elevii și preșcolarii le folosesc la serbări. Există o formație de dansuri populare și o mini brigadă de teatru scurt care a reprezentat comuna la schimburile culturale reciproce de la Remeți, Bulz, Tinca și Șuncuiuș. Pe solistul vocal de muzică populară Adrian Bojani l-au finanțat să-și scoată un CD. În fruntea dispensarelor comunei locuitorii se bucură de prezența permanentă a medicilor Olimpia și Mircea Șandor, stabiliți în centrul de comună. În fosta sală de nașteri, nu peste multă vreme, va fi amenajat un cabinet pentru EKG și Ecograf, ca la nevoie, cetățenii să nu mai plece la oraș pentru un film. Preotul ortodox paroh Aurel Gâga păstorește de mai bine de 10 ani într-o frumoasă biserică de top, ce datează din 1793, având o pictură excepțională pe care am mai întâlnit-o doar la Hotar, dotată cu un sistem electronic de tras clopotele și cu un sistem de alarmă. În turn are un orologiu de milioane, iar scaunele, toate, sunt sculptate stas, de meșteri din Gura Humorului. Părintele Aurel, cu doi fii, preoți și ei, Lucian la Oradea și Samuel la Tria, dorește să conviețuiască în pace și armonie cu ceilalți slujitori din comună, baptiști și penticostali (respectiv reformat), cu condiția ca fiecare să fie corect și să nu declare neadevăruri în înregimentarea enoriașilor...
Gospodarii primăriei au în curte tractor, utilaje agricole și autoutilitară
Cele 7.771 de hectare, cât măsoară hotarul și avuția de pământ a comunei, sunt gospodărite în procent de 95 la sută de cele șase asociații agricole. Pentru pășuni și fânațe, pentru întreținerea domeniului public, gospodarii Primăriei Sînnicolau Român dețin un tractor și întreaga gamă de utilaje agricole, o autoutilitară, precum și un microbuz școlar pentru nevoile de transport al elevilor gimnaziști din cele două sate aparținătoare, Roit și Berechiu, la școala de centru. Din toamnă, prin desființarea Grădiniței din Berechiu, și preșcolarii vor veni cu microbuzul la centrul de comună. Clădirea renovată a primăriei dă față comunei, iar parcul de la intrare și arteziana care răcorește non stop pe toți trecătorii din 1903, de la ridicarea primăriei, sunt bucurii și frumuseți de zi cu zi. La arteziană, aveam să o poză pe o fetiță de clasa a VII-a venită tocmai de la Iași. „Am venit din nou la bunici și acum le duc apă de la arteziană. Noi, la Iași, nu avem apă atât de bună!”
Anul acesta, în februarie, la intrarea în Berechiu, a fost forată o arteziată în ideea de a asigura cu apă non stop vitele sătenilor scoase la pășune, dar e așa de bună apa scoasă de la 250 de metri, încât toți locuitorii satului, dar nu numai, vin să-și ducă apă de la arteziană.
Un drum de la Roit la Livada
Povestind cu dl primar și consilierul local despre înfăptuirile ultimilor ani pentru cei 2.719 cetățeni ai comunei, am ajuns și la reparațiile capitale făcute la cele trei hidrosfere, la trotuare, la pietruirea străzilor și asfaltarea drumului de la primărie la drumul județean (în 2008), reabilitarea căminelor de apă și a Monumentului eroilor, renovarea școlilor și grădinițelor, dar și sporirea siguranței cetățenilor, prin montarea camerelor video, prin înființarea sistemului de supraveghere video.
Mai are în plan domnul primar Alexandru Maghear să scurteze drumul spre Oradea, cu 11 kilometri. În acest sens, a depus un proiect cu finanțate UE pentru un drum de la Roit la Livada. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 09:08:05 Ora standard a Europei de Est