Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihaela și Adrian – 10 la Evaluarea națională!

La Sînnicolau Român, școala și grădinița sunt renovate

Mihaela și Adrian – 10 la Evaluarea națională!

Fiind vacanță, nu ne așteptam să găsim copii și dascăli în școală, joi, 30 iunie 2011, la Școala cu clasele I-VIII din Sînnicolau Român, iar doamna director Tanța Strugar era plecată la Oradea, după cum aveam să aflăm de la secretara școlii, dna Mariana Maghiar.

Privită din stradă, clădirea școlii arată bine. La fel se prezintă și în interior, chiar dacă nu a fost renovată de curând. Din 2007, au trecut, totuși, câțiva ani. Grădinița este peste drum de școală și arată la fel de bine. Clădirea a fost renovată în 2009-2010. Și la școală și la grădiniță, sunt geamuri și uși termopan, lambriuri, grupuri sanitare noi și încălzire centrală proprie (pe lemne). Alături de dna secretară Mariana Maghiar, mai erau în școală, la ora vizitei noastre, contabilul-șef, Ioan Pătcaș și îngrijitoarea Elena Matcaboja. Am vizitat câteva săli din școală și de la grădiniță, sala de sport, terenul de sport și curtea grădiniței, curte care este dotată cu multe aparate de joacă, toate funcționale. Prima impresie contează, nu-i așa? Am rămas plăcut surprinși de aspectul exterior (și interior) al celor două unități de învățământ. Copiii au condiții bune, având în vedere perioada de criză pe care o parcurgem. Revenind, la secretariat, și stând de vorbă cu secretara și contabilul-șef, am dorit să aflăm care sunt efectivele de copii din școlile și grădinițele comunei, dar și doleanțele angajaților...
Grădinița (cu program normal) din Sînnicolau Român are un efectiv de 50 de copii și funcționează cu două grupe și două educatoare; la Roit, sunt 34 de copii, într-o grupă combinată, fiind îndrumați de o singură educatoare; la Brechiu, întrucât sunt doar 15 copii, din toamnă, grădinița se va desființa, iar copiii vor învăța la grădinița din centru de comună, fiind transportați cu microbuzul școlar. Și Școala din Roit este renovată. Cei 36 de elevi de la ciclul primar învață în două clase (simultane), cu doi învățători. Elevii din ciclul primar și gimnazial din Berechiu învață la școala din centru de comună, fiind transportați cu microbuzul școlar, la fel și elevii de gimnaziu din Roit. Prin urmare, la Școala cu clasele I-VIII din Sînnicolau Român, la ciclul gimnazial învață 98 de elevi, în patru clase, iar la ciclul primar, 80, tot în patru clase, fiind îndrumați de opt profesori, respectiv patru învățători. Cele mai multe dintre cadrele didactice fac naveta, Primăria din Sînnicolau Român decontându-le transportul (În paranteză fiind spus, doamna director e de loc din Teleorman, iar soțul din Suceava, dar locuiesc în comună).
„Am dori amenajarea terenului de sport...”
O știre de 1000 de puncte (pe care ne-a dat-o tot doamna secretară): La Evaluarea națională, doi dintre absolvenții clasei a VIII-a de la Școala din Sînnicolau Român, Mihaela Petrila și Adrian Porumb, au obținut nota maximă (10) la limba română!
Felicitări... lor, dar și dascălilor lor!
La capitolul doleanțe, contabilul-șef și secretara, ca reprezentanți ai angajaților, vorbind în numele tuturor, ne-au spus cam ce s-ar dori să se mai facă la școala de centru: amenajarea terenului de sport, schimbarea geamurilor la sala de sport, vestiare și duș, precum și încălzire, toate la sala de sport.
La întâlnirea cu domnul primar Alexandru Maghear, chiar de la începutul discuției, i-am adus la cunoștință respectivele doleanțele.
Începând să depănăm doleanțele aflate de la secretara școlii și contabilul-șef, dl primar ne-a și întâmpinat cu răspunsurile. „Le cunosc pentru că unele au venit chiar de la noi. După ce am renovat clădirile, vedeți cum arată (Sunt mândria comunei, domnule primar!), se impunea să ne ocupăm și de amenajarea terenului de sport și de sala de sport. La sală vom schimba geamurile și ușa, cu termopane, vom repara acoperișul, vom monta burlane și vom prelungi încălzirea centrală din școală. Pe lângă terenul din curtea școlii, mai avem în plan amenajarea unui mini teren de fotbal în zona numită „Groapa”, precum și un parc pentru copii”...
Domnul primar a lăsat să se înțeleagă că schimbarea geamurilor la sala de sport se va face în această vară, iar terenul de sport va fi acoperit, probabil, cu zgură...
Să sperăm că veți și reuși, domnule primar! Noi vă felicităm pentru bunele intenții, pentru modul cum arată școlile și grădinițele comunei și pentru decontarea navetei cadrelor didactice, în timp ce, în multe comune, primăriile nu reușesc să găsească fondurile necesare pentru navetiștii din unitățile de învățământ! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mihaela și Adrian – 10 la Evaluarea națională!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:46:17 Ora de vară a Europei de Est