Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Mihaela și Adrian – 10 la Evaluarea națională!

La Sînnicolau Român, școala și grădinița sunt renovate

Mihaela și Adrian – 10 la Evaluarea națională!

Fiind vacanță, nu ne așteptam să găsim copii și dascăli în școală, joi, 30 iunie 2011, la Școala cu clasele I-VIII din Sînnicolau Român, iar doamna director Tanța Strugar era plecată la Oradea, după cum aveam să aflăm de la secretara școlii, dna Mariana Maghiar.

Privită din stradă, clădirea școlii arată bine. La fel se prezintă și în interior, chiar dacă nu a fost renovată de curând. Din 2007, au trecut, totuși, câțiva ani. Grădinița este peste drum de școală și arată la fel de bine. Clădirea a fost renovată în 2009-2010. Și la școală și la grădiniță, sunt geamuri și uși termopan, lambriuri, grupuri sanitare noi și încălzire centrală proprie (pe lemne). Alături de dna secretară Mariana Maghiar, mai erau în școală, la ora vizitei noastre, contabilul-șef, Ioan Pătcaș și îngrijitoarea Elena Matcaboja. Am vizitat câteva săli din școală și de la grădiniță, sala de sport, terenul de sport și curtea grădiniței, curte care este dotată cu multe aparate de joacă, toate funcționale. Prima impresie contează, nu-i așa? Am rămas plăcut surprinși de aspectul exterior (și interior) al celor două unități de învățământ. Copiii au condiții bune, având în vedere perioada de criză pe care o parcurgem. Revenind, la secretariat, și stând de vorbă cu secretara și contabilul-șef, am dorit să aflăm care sunt efectivele de copii din școlile și grădinițele comunei, dar și doleanțele angajaților...
Grădinița (cu program normal) din Sînnicolau Român are un efectiv de 50 de copii și funcționează cu două grupe și două educatoare; la Roit, sunt 34 de copii, într-o grupă combinată, fiind îndrumați de o singură educatoare; la Brechiu, întrucât sunt doar 15 copii, din toamnă, grădinița se va desființa, iar copiii vor învăța la grădinița din centru de comună, fiind transportați cu microbuzul școlar. Și Școala din Roit este renovată. Cei 36 de elevi de la ciclul primar învață în două clase (simultane), cu doi învățători. Elevii din ciclul primar și gimnazial din Berechiu învață la școala din centru de comună, fiind transportați cu microbuzul școlar, la fel și elevii de gimnaziu din Roit. Prin urmare, la Școala cu clasele I-VIII din Sînnicolau Român, la ciclul gimnazial învață 98 de elevi, în patru clase, iar la ciclul primar, 80, tot în patru clase, fiind îndrumați de opt profesori, respectiv patru învățători. Cele mai multe dintre cadrele didactice fac naveta, Primăria din Sînnicolau Român decontându-le transportul (În paranteză fiind spus, doamna director e de loc din Teleorman, iar soțul din Suceava, dar locuiesc în comună).
„Am dori amenajarea terenului de sport...”
O știre de 1000 de puncte (pe care ne-a dat-o tot doamna secretară): La Evaluarea națională, doi dintre absolvenții clasei a VIII-a de la Școala din Sînnicolau Român, Mihaela Petrila și Adrian Porumb, au obținut nota maximă (10) la limba română!
Felicitări... lor, dar și dascălilor lor!
La capitolul doleanțe, contabilul-șef și secretara, ca reprezentanți ai angajaților, vorbind în numele tuturor, ne-au spus cam ce s-ar dori să se mai facă la școala de centru: amenajarea terenului de sport, schimbarea geamurilor la sala de sport, vestiare și duș, precum și încălzire, toate la sala de sport.
La întâlnirea cu domnul primar Alexandru Maghear, chiar de la începutul discuției, i-am adus la cunoștință respectivele doleanțele.
Începând să depănăm doleanțele aflate de la secretara școlii și contabilul-șef, dl primar ne-a și întâmpinat cu răspunsurile. „Le cunosc pentru că unele au venit chiar de la noi. După ce am renovat clădirile, vedeți cum arată (Sunt mândria comunei, domnule primar!), se impunea să ne ocupăm și de amenajarea terenului de sport și de sala de sport. La sală vom schimba geamurile și ușa, cu termopane, vom repara acoperișul, vom monta burlane și vom prelungi încălzirea centrală din școală. Pe lângă terenul din curtea școlii, mai avem în plan amenajarea unui mini teren de fotbal în zona numită „Groapa”, precum și un parc pentru copii”...
Domnul primar a lăsat să se înțeleagă că schimbarea geamurilor la sala de sport se va face în această vară, iar terenul de sport va fi acoperit, probabil, cu zgură...
Să sperăm că veți și reuși, domnule primar! Noi vă felicităm pentru bunele intenții, pentru modul cum arată școlile și grădinițele comunei și pentru decontarea navetei cadrelor didactice, în timp ce, în multe comune, primăriile nu reușesc să găsească fondurile necesare pentru navetiștii din unitățile de învățământ! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mihaela și Adrian – 10 la Evaluarea națională!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 mai 2021