Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză

Diseminare programul sectorial Comenius

Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză

În perioada 20-24 iunie 2011, am participat la stagiul de formare cu titlul: „Cuisine, Gastronomie et luxe en classe de FLE” (Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză), organizat la Paris de către Globy Mundus.

Sunt profesor de Limba franceză (la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea), iar pentru mine ca pentru orice profesor de limbi, participarea la stagii de formare în țări străine, unde exersarea limbii se face prin imersiune totală, constituie un moment de răscruce în cariera didactică. O asemenea experiență contribuie la îmbogățirea noastră atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Pentru mine a fost o adevărată șansă participarea la acest curs a cărui tematică a fost strâns legată de profilul școlii noastre.
Mi-am propus să aplic pentru acest stagiu din dorința de a aduce un suflu nou în activitatea mea didactică, de a-mi îmbogăți cunoștințele de limbă și de civilizație și de a le transmite elevilor mei. Prin activitățile pe care le voi desfășura, voi introduce la clasă cunoștințele dobândite, voi pune accent pe aspecte legate de interculturalitate, iar elevii vor conștientiza mai mult necesitatea învățării limbii franceze, a cărei cunoaștere reprezintă un plus, o șansă de afirmare și de împlinire pe plan personal, școlar și mai apoi profesional.
Principalul scop al cursului a fost de a iniția profesorii de limba franceză în aprofundarea civilizației franceze, prin cunoașterea bucătăriei franceze și a importanței luxului în viața francezilor. Cursul s-a axat pe descoperirea specificului bucătăriei franceze, a tendințelor ei actuale, pe cunoașterea celor mai importante localuri (cafenele, braserii, taverne, hoteluri, școli de gătit, magazine de lux, restaurante) cu accent pe legătura dintre tradiție și continuitate. Foarte interesantă a fost și partea teoretică prin care profesorii au fost inițiați în abordarea bucătăriei și gastronomiei actuale prin exploatarea la clasă a publicității, emisiunilor de televiziune, siturilor Internet și a tradiției culinare prin intermediul unui text literar, tablou, cântec sau a unui fragment dintr-un film.
Am avut șansa extraordinară de a vizita mari hoteluri (Le Fouquet’s, Westminster, Sofitel), Cafeneaua Procope, cea mai veche din lume, Maison de la Truffe, braseria de lux La Lorraine etc, cunoscând oameni de seamă, adevărați profesioniști ai gastronomiei și ai luxului. Un lucru inedit a fost participarea activă la un curs de gătit, unde am preparat câteva mâncăruri specifice bucătăriei moleculare. La sfârșitul lecției, am aranjat preparatele și le-am degustat, fiecare dintre noi, „bucătar de ocazie” fiind mulțumit de „isprava” făcută.
În afara acestor activități cu un caracter practic, a fost prevăzută o vizită la Assemblée Nationale (Adunarea Națională), unde am participat la o ședință a deputaților și i-am întâlnit pe fostul ministru francez al Culturii și pe cei 20 de profesori ai FIPF, participanți și ei la un alt stagiu. O altă vizită interesantă a fost la Espace Culturel Vuitton, unde am admirat operele de artă ale artiștilor indonezieni contemporani. 
Programul a mai cuprins seri culturale, vizionarea unui film, concert de muzică clasică, iar in 21 iunie (Sărbătoarea muzicii), Parisul a fost sinonim cu arta „vie” și buna dispoziție.
Participarea mea la acest stagiu a fost posibilă în urma obținerii unui grant Comenius de la ANPCDEFP în cadrul Programului de Învățare pe Parcursul Întregii Vieți, finanțarea realizându-se din fonduri Comenius și FSE-POSDRU. Doresc să mulțumesc pe această cale Agenției Naționale pentru Programe comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale pentru această oportunitate care mi-a fost oferită, iar colegilor din Oradea și din țară, vreau să le transmit mult succes și curaj în aplicarea pentru burse Comenius.
Responsabilitatea în privința conținutului acestui material este exclusiv a autorului. AN, OI POSDRU, AMPOSDRU și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul acestei informații. (Rus Victoria-Adela)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:45:00 Ora de vară a Europei de Est