Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză

Diseminare programul sectorial Comenius

Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză

În perioada 20-24 iunie 2011, am participat la stagiul de formare cu titlul: „Cuisine, Gastronomie et luxe en classe de FLE” (Bucătărie, gastronomie și lux în ora de Limba franceză), organizat la Paris de către Globy Mundus.

Sunt profesor de Limba franceză (la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea), iar pentru mine ca pentru orice profesor de limbi, participarea la stagii de formare în țări străine, unde exersarea limbii se face prin imersiune totală, constituie un moment de răscruce în cariera didactică. O asemenea experiență contribuie la îmbogățirea noastră atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Pentru mine a fost o adevărată șansă participarea la acest curs a cărui tematică a fost strâns legată de profilul școlii noastre.
Mi-am propus să aplic pentru acest stagiu din dorința de a aduce un suflu nou în activitatea mea didactică, de a-mi îmbogăți cunoștințele de limbă și de civilizație și de a le transmite elevilor mei. Prin activitățile pe care le voi desfășura, voi introduce la clasă cunoștințele dobândite, voi pune accent pe aspecte legate de interculturalitate, iar elevii vor conștientiza mai mult necesitatea învățării limbii franceze, a cărei cunoaștere reprezintă un plus, o șansă de afirmare și de împlinire pe plan personal, școlar și mai apoi profesional.
Principalul scop al cursului a fost de a iniția profesorii de limba franceză în aprofundarea civilizației franceze, prin cunoașterea bucătăriei franceze și a importanței luxului în viața francezilor. Cursul s-a axat pe descoperirea specificului bucătăriei franceze, a tendințelor ei actuale, pe cunoașterea celor mai importante localuri (cafenele, braserii, taverne, hoteluri, școli de gătit, magazine de lux, restaurante) cu accent pe legătura dintre tradiție și continuitate. Foarte interesantă a fost și partea teoretică prin care profesorii au fost inițiați în abordarea bucătăriei și gastronomiei actuale prin exploatarea la clasă a publicității, emisiunilor de televiziune, siturilor Internet și a tradiției culinare prin intermediul unui text literar, tablou, cântec sau a unui fragment dintr-un film.
Am avut șansa extraordinară de a vizita mari hoteluri (Le Fouquet’s, Westminster, Sofitel), Cafeneaua Procope, cea mai veche din lume, Maison de la Truffe, braseria de lux La Lorraine etc, cunoscând oameni de seamă, adevărați profesioniști ai gastronomiei și ai luxului. Un lucru inedit a fost participarea activă la un curs de gătit, unde am preparat câteva mâncăruri specifice bucătăriei moleculare. La sfârșitul lecției, am aranjat preparatele și le-am degustat, fiecare dintre noi, „bucătar de ocazie” fiind mulțumit de „isprava” făcută.
În afara acestor activități cu un caracter practic, a fost prevăzută o vizită la Assemblée Nationale (Adunarea Națională), unde am participat la o ședință a deputaților și i-am întâlnit pe fostul ministru francez al Culturii și pe cei 20 de profesori ai FIPF, participanți și ei la un alt stagiu. O altă vizită interesantă a fost la Espace Culturel Vuitton, unde am admirat operele de artă ale artiștilor indonezieni contemporani. 
Programul a mai cuprins seri culturale, vizionarea unui film, concert de muzică clasică, iar in 21 iunie (Sărbătoarea muzicii), Parisul a fost sinonim cu arta „vie” și buna dispoziție.
Participarea mea la acest stagiu a fost posibilă în urma obținerii unui grant Comenius de la ANPCDEFP în cadrul Programului de Învățare pe Parcursul Întregii Vieți, finanțarea realizându-se din fonduri Comenius și FSE-POSDRU. Doresc să mulțumesc pe această cale Agenției Naționale pentru Programe comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale pentru această oportunitate care mi-a fost oferită, iar colegilor din Oradea și din țară, vreau să le transmit mult succes și curaj în aplicarea pentru burse Comenius.
Responsabilitatea în privința conținutului acestui material este exclusiv a autorului. AN, OI POSDRU, AMPOSDRU și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul acestei informații. (Rus Victoria-Adela)

Trimite email

joi, 6 august 2020

Poza zilei

La mulți ani, Alexandru!

Astăzi, joi, 6 august 2020, Alexandru împlinește 8 ani.
La mulți ani, Alexandru!
Poza e făcută într-un loc care îți va stârni amintiri frumoase, cu siguranță.
Noi, toți, te iubim și te îmbrățișăm de la distanță...
de la mii de kilometri, de peste mări și țări!