Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități de perfecționare - Obținerea gradului didactic I

Grupul Școlar „Ioan Bococi”, Oradea

Activități de perfecționare - Obținerea gradului didactic I

Astfel de activități s-au desfășurat la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea, cu ocazia susținerii examenului pentru obținerea gradului didactic I de către dna prof. Mihaela Șumălan, prof. de limba și literatura română.

 Activitățile au fost evaluate de o comisie alcătuită din: conf. univ. dr. Dumitru Draica - coordonatorul lucrării, prof. univ. dr. Florica Orțan - președintele comisiei, prof. Liana Teaha – metodist al I.S.J. Bihor, catedra de limba și literatură română.
Comisia a asistat la patru ore la clase diferite de elevi, conform programului stabilit: „Povestea lui Harap Alb”, de Ion Creangă - caracteristicile basmului cult (la clasa a IX-a L, învățământ de masă); Apartenența poeziei „Dorința” la genul liric (lecție de consolidare, la clasa a XIII-a E, înv. de masă); „Moromeții”, de Marin Preda - caracterizarea personajului principal; „Nunta din Bihor” (ora a IV-a), activitate extracurriculară prezentată cu concursul grupului artistic „Lioara”, al școlii, coordonat de dna prof. Mihaela Șumălan, fiind prezentat un obicei de nuntă.
Cele patru activități didactice susținute de dna prof. Mihaela Șumălan au fost analizate și evaluate de comisie, după care dna profesor și-a prezentat Lucrarea de gradul I, cu titlul „Ramificații teritoriale și socio-culturale  ale limbii (cu referire specială la clasele de liceu).
Din cadrul comisiei special constituite cu acest prilej, au mai făcut parte conducerea școlii, prof. ing. Ileana Varga – directorul școlii și prof. Mihaela Popovici – director adjunct, care au apreciat activitatea în ansamblu a dnei profesor Mihaela Șumălan, evidențiind implicarea sa cu bune rezultate în toate activitățile școlare și extrașcolare desfășurate, dna profesor fiind și liderul de sindicat, membru în consiliul de administrație, responsabilă de catedră (la disciplinele socio-umane), responsabil S.N.A.C., coordonatoarea grupului artistic „Lioara”, membru în comisia de calitate în învățământ, secretarul consiliului profesoral și diriginte la clasa a IX-a L. În cuvântul lor, cei doi directori au ținut să sublinieze profesionalismul și dăruirea doamnei profesor, buna sa pregătire științifică și metodică, seriozitate și conștinciozitate.
Analizând cele patru activități, comisia a remarcat faptul că lecțiile au fost dinamice și dense, timpul didactic a fost bine gestionat, proiectele didactice au fost elaborate în lumina cerințelor metodice și de specialitate. În cadrul fiecărei activități, obiectivele au fost realizate folosindu-se o gamă bogată și variată de metode, procedee și mijloace didactice moderne, eficiente: conversația euristică, învățarea prin descoperire, problematizarea, calculatorul și videoproiectorul.
După prezentarea rezumatului lucrării de către dna prof. Mihaela Șumălan, prin intermediul câtorva slaiduri videoproiectate, dl conf. univ. dr. Dumitru Draica (coordonatorul lucrării) a subliniat interesul manifestat de doamna profesor Mihaela Șumălan în documentare, colaborarea și comunicarea fiind deosebit de eficiente. Prezentând lucrarea pe capitole, domnia sa a ținut să sublinieze preocuparea autoarei în valorificarea experienței dobândite în cei peste zece ani de activitate didactică, preocuparea permanentă pentru continua îmbogățire a cunoștințelor și perfecționare, dar și a exprimării orale și scrise la elevii de liceu.
Activitatea dnei profesor a cotată de către comisie cu nota maximă – 10. (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:47:34 Ora de vară a Europei de Est