Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a

Vineri, sâmbătă și duminică, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea

Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a

Directorul Complexului Muzeul Þării Crișurilor, prof. univ. dr. Aurel Chiriac și noul director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, dl Radu Matei Pavel, au deschis, ieri (vineri, 15 iulie 2011), în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea, cea de-a XVIII-a ediție a Târgului meșterilor populari.

Timp de trei zile, orădenii vor putea admira și cumpăra „bijuterii” artistice realizate manual, dar nu numai, de meșteșugari din Bihor și din nenumărate județe ale țării, dar și din Ungaria. Pe scena festivalului, organizat cu acest prilej în parc, vor evolua, sub bagheta maestrului coregraf prof. Florea Crișu - moderatorul programelor artistice și a consultantului artistic prof. Miron Blaga, artiști mai mari și mai mici, ansambluri folclorice, soliști vocali și instrumentiști...
„Bijuterii” nenumărate...
Roade ale minții, imaginației și fanteziei artistice, produsele și articolele din lemn și alte materiale (papură, paie, nuiele, fier, ceramică, sticlă) încântă privirea și te surprind prin ingeniozitate și fantezie, dar cele mai multe și prin utilitatea lor.
Pe aleea principală, dar nu numai, de la un capăt la celălalt al parcului, de o parte și de alta, expozanții și-au etalat marfa pe standuri proprii, așa încât să surprindă plăcut vizitatorul și să-l determine să o și cumpere. Deținătorii de instrumente muzicale vor să demonstreze că ei nu doar le făuresc, ci sunt și virtuoși interpreți.
În concluzie, merită să ieșiți în acest weekend în Parcul Nicolae Bălcescu pentru a admira și cumpăra, pentru un mic, o bere, un grătar și un pahar de vin, după caz, într-o ambianță plăcută, întreținută de lăutari vestiți și dansatori neîntrecuți.
Vineri au cântat și încântat: Simona Costin, Stângaciu, Otilia Haragoș, Luminița Tomuța, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Viorica Bulzan Marc...
Pe scena festivalului, au evoluat, ieri: Simona Costin, Stângaciu (Gheorghe Căbuța – la vioară cu goarnă), Otilia Haragoș, Luminița Tomuța, Ansamblul artistic profesionist „Crișana” (director artistic, dar și solist Leontin Ciucur),Gheorghe Rada –junior (la vioară cu goarnă), Cornel Borza, „Feciorii Bihorului” – grupul vocal-folcloric, conducător artistic Aurel Ionoi, îndrăgita solistă de muzică populară Viorica Bulzan Marc, precum și, în premieră, membri ai Asociației cultural-sportive „Poienarii”, director artistic – Romina Nemeș (președintele asociației) și Alin Silaghi (profesor, antrenor – vicepreședintele asociației).
Asociația urmărește promovarea autenticității, tradițiilor etno-folclorice, produselor de artă populară, portului autentic și a zonelor tradiționale din țară. Denumirea asociației „Poienarii” vine de la numele satului Poiana (comuna Criștioru de Jos), zona de baștină a solistei de muzică populară Romina Nemeș. „Folclorul tradițional este genul cântat, păstrat și apoi transmis din generații fără a fi prelucrat de oamenii din sat până în zilele noastre, ne-a declarat Romina. Prin intermediul asociației noastre, oferim spectacole de muzică populară, dansuri populare, pricesne, muzică ușoară, dance, etno, muzică de petrecere și diferite manifestrări sportive, organizate în sală sau în aer liber cu prilejul zilelor municipiilor, orașelor, comunelor, recitaluri, festivaluri-concurs și diferite evenimente cultural-sportive...”
Ieri, pe scena festivalului, Romina i-a adus pe membrii Ansamblului folcloric „Dacia”, de la Școala „Dacia” din Oradea, elevii din clasa a III-a E (înv. Dana Avram, instructor, Ciprian Dinicu), în două reprize, cu două dansuri populare din două zone ale țării. Dansatorii de la „Dacia” au fost revelația serii. Tot sub egida asociației, au cântat două tinere soliste: Adriana Paina și Bianca Bica – tineri talentați care doresc să preia și să sporească faima folclorului bihorean.
Astăzi și mâine pe scena festivalului
Astăzi (sâmbătă), după ora 16, pe scena festivalului din cadrul târgului, vor cânta și vor dansa membrii ansamblurilor folclorice „Moșuț” din Vadu-Crișului (conducători artistici: Liana Boța și Nicoleta Groza), „Polisada” din Cuzap (cond. art. preot Constantin Filip) și „Vatra” din Derna (cond. art. Lăcrimioara Popa și Petrică Popa); soliști invitați: Corina Lele Ionescu, Ciprian Zopota, Ioana Urs, Florina Turcuț, Sânziana Toader, Andrada Crăciun, Violeta Gherman, Anamaria Gal, Monica Blaga și Roxana Ilisie.
Duminică, după ora 15, sunt programate nu mai puțin de șapte  ansambluri folclorice din Budureasa – „Zestrea Buduresii” (cond. art. Sabina Magda și Ioan Popa), din Bălnaca – „Dumbrava” (Ioan Gavrilaș), din Șuncuiuș (Livia Ianc și Cristian Seghedi), din Valea lui Mihai – „Nyilo Akac” (Borbely-Simon Csaba), din Beiuș - Ansamblul folcloric al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” (Emil Apostol și Gabriela Briscan), din Șimian – „Ezustperje” (Suto Szabolcs), precum și Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, condus de directorul casei, prof. Anca Banda.
Așadar, azi și mâine, la târg, continuă regalul folcloric, un motiv în plus de a vă petrece cât mai mult timp în Parcul Nicolae Bălcescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul meșterilor populari, ediția a XVIII-a.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 04:27:36 Ora de vară a Europei de Est