Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Tabăra de vară „Ceata lui Pițigoi” (ed. a III-a)

Acorduri finale

Tabăra de vară „Ceata lui Pițigoi” (ed. a III-a)

În această vacanță de vară, Uniunea Femeilor în colaborare cu unități de învățământ din zona Rogerius și Oncea au organizat pentru elevi tabăra de vară, denumită generic: „Ceata lui Pițigoi”.

Proiectul este în al treilea an de implementare și considerăm că rezultatele scontate și aprecierile copiilor, ale părinților și cadrelor didactice implicate justifică necesitatea și oportunitatea continuării acestui proiect și în vacanța de vară a anului viitor, dar poate și înființarea altor centre în alte zone - cartiere pentru a cuprinde școlari și preșcolari și din alte unități de învățământ.
Scopul organizării taberei a fost de a socializa elevii din unitățile de învățământ din cele două cartiere apropiate (Rogerius și Oncea), precum și a elevilor proveniți din diferite orașe (țări) aflați în vacanță la rude (bunici);
elevii rămași singuri acasă să nu fie cooptați în diferite grupuri dubioase, să nu vagabondeze pe străzi sau să-și petreacă toată ziua în fața calculatorului sau televizorului, vizionând filme cu acțiuni nerecomandate sau interzise elevilor.
Așadar, ne-am propus să oferim elevilor pe timpul vacanței de vară alternative de petrecere a timpului în mod plăcut, distractiv, de învățare a unor elemente de educație social – civică, cunoașterea, aprecierea și respectarea atitudinilor individuale de către colectivitatea clasei, colaborare în cadrul colectivității pentru eliminarea fenomenelor de violență verbală și fizică.
Grupul țintă i-a cuprins pe cei nesupravegheați, ai căror părinți sau aparținători erau plecați la serviciu.
Tabăra s-a desfășurat în perioada 4 iulie – 5 august 2011, între orele 10.00 și 13.00.
Ca în fiecare an, gazda taberei a fost Școala cu clasele I-VIII „Ion Bogdan” (director - prof Surla Ioan Corneliu).
Deschiderea oficială a taberei a fost programată pe 6 iulie, la Școala „Ion Bogdan”, iar festivitățile de încheiere au avut loc vineri, 5 august, la Era Shopping Center.
Activitățile din tabără au fost susținute  într-un cadru ocupațional, fiind coordonate de cadre didactice membre ale Uniunii Femeilor Bihor Oradea. Participarea elevilor în tabără și toate activitățile au fost derulate gratuit, iar cadrele didactice și coordonatorii de proiect s-au oferit să desfășoare voluntar activitățile în tabără.
La activitățile zilnice, foarte bogate și variate, au participat 67 de copii, școlari și preșcolari. Ei au fost îndrumați de 17 cadre didactice.
 Organizatorii taberei au invitat autoritățile locale și reprezentanții instituțiilor vizitate pentru a asista la momentul artistic oferit de participanții la tabără și pentru a le oferi diplome de onoare, mulțumindu-le astfel pentru colaborare (parteneriat).
La serbare s-au prezentat multe cântece, în mai multe limbi, precum și dansuri moderne („Dansul umbreluțelor”, „Dansul panglicilor colorate”); pițigoii au pregătit și câteva scenete („Greierele și furnica”, „Roboțelul strica tot”, „Fetița mamei cea cuminte”, „Prostia omenească” și „Punguța cu doi bani”. În sceneta cu punguța... actorii au fost marionetele (păpușile) confecționate de ei din ziare și rebuturi textile, paie, mărgele și gablonțuri.
La festivitate, organizatorii taberei au înmânat diplome de participare elevilor, premianților la concursul de șah „Cupa taberei”, dar și unităților vizitate (cuprinse în programul taberei). La manifestarea de final au fost prezenți reprezentanți din partea Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Sindicatului „Forum” și Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Diplomele de onoare au fost înmânate de directorul taberei, prof. Nela Axinte. Þinem să evidențiem contribuția deosebită a tuturor cadrelor didactice participante la actuala ediție a taberei: Denes Melinda (coordonator asistent), Iorga Doina, Eugenia Drăgoi, Mariana Lucaciu, Mariana Ungur, Strete Mihaela, Bot Daniela, Iliescu Doina, Angela Șandor, Crețu Alin și Bogdan Axinte.
Alături de copii și cadrele didactice au lucrat, tot voluntar, trei studente Ștef Raluca, de la Facultatea de Științe Socio - Umane (specializarea Sociologie), Pop Camelia și Barbălată Anca. Din partea gazdelor, doamna Delia Felechianu (coordonator evenimente de la Era Shopping Center) a oferit participanților la tabăra de vară dulciuri (atât copiilor, cât și cadrelor didactice).
Miorița SĂTEANU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tabăra de vară „Ceata lui Pițigoi” (ed. a III-a).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Saturday, 3 June 2023