Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tabăra MASH (ediția 16-a)

În perioada 1- 8 august

Tabăra MASH (ediția 16-a)

În perioada 1- 8 august 2011, s-a derulat ediția a 16-a a taberei MASH, eveniment național de referință adresat tinerilor preocupați pentru pregătirea în acordarea primului ajutor, dar și în tehnici alpine de parcurgere a traseelor montane dificile.

Programul taberei s-a desfășurat conform tradiției, în zona de campare Glăvoi, M-ții Bihor și a reunit peste 60 de studenți, majoritatea de la facultățile de medicină  din România, dar și studenți mediciniști din Turcia și Cehia.
Ediția din acest an a fost posibilă datorită finanțării din partea Consiliului Județean Bihor și sponsorilor: Medimpact, D&C Oradea, Inotec, Selgros și Panasonic.
Premisele și scopul Mash
Încercările timide, înregistrate pe parcursul ultimilor ani, la noi în țară, nu întotdeauna finalizate cu succes, au scos la iveală unul din factorii importanți care pot influența evoluția pozitivă a serviciilor de salvare în situații speciale: nivelul de instruire a populației și modul ei de raportare față de aceste servicii, respectiv, față de situațiile speciale în sine. Popularizarea mijloacelor prin care populația poate contribui la salvarea unor persoane aflate în dificultate trebuie să devină o prioritate a activității serviciilor profesioniste de salvare. În cele mai multe cazuri primii care pot interveni sunt simplii cetățeni, primele lor gesturi făcând diferența dintre viață și moarte pentru persoanele aflate în dificultate. Acest prim pas al educării specifice, efectuate de profesioniști, poate fi continuat mai apoi la nivele superioare, în paralel cu dezvoltarea voluntariatului, resursă importantă și de bază a lumii civilizate, dar atât de prost gestionată în România mileniului III.
Realizarea unei coeziuni eficiente între variatele echipe care intervin în acțiunile de salvare, creșterea gradului de interoperabilitate a profesioniștilor din diferitele ramuri ale acestui vast domeniu și crearea unui sistem de educație continuă a modalităților de interacționare și a creșterii nivelului de siguranță a echipelor de salvare pe parcursul intervențiilor.
Prezentul proiect își propune să suplinească o mare parte din aceste cerințe prin pregătirea unui grup de voluntari (studenți mediciniști) care să dobândească aptitudini practice și teoretice care pot fi puse în aplicare în cazul situațiilor speciale complexe de salvare, urmând ca, în continuare acești voluntari să ducă mai departe informația spre cel mai receptiv contingent al societății noastre: tinerii.
Din Programul Mash 2011
*cursuri diverse: resuscitare cardio-respiratorie, traumă, salvare montană;
*exerciții practice de tehnica speologiei alpine;
*conferințe: studiu de caz „Intervenția de salvare în peștera R2 – 2011”;
*stabilirea unui punct de prim ajutor în zona taberei și acordarea primului ajutor calificat pentru toată populația zonei respective;
*ecologizarea zonei circumscrise taberei și educația ecologică și montană a participanților;
*drumeții montane pe trasee selectate atfel încât să testeze capacitatea de adaptare la efort, dar și la situații dificile;
*demonstrații practice de salvare montană;
*un concurs – test final prin care participanții au reușit să-și depășească limitele, prea ușor asumate, atât cele fizice, cât și cele legate de cunoștințe medicale generale sau capacitatea de a improviza în momente cheie.
Ce a însemnat Mash 2011?
Mash reprezintă un eveniment de referință pentru pregătirea salvatorilor în situații speciale, fiind unicul de acest gen la noi în țară, având deja o tradiție de 10 ani.
Organizarea MASH în această locație (zona de campare din M-ții Apuseni fiind una fără resurse electrice, de apă curentă, canalizare sau orice fel de insfrastructură, inclusiv rețea de telefonie) a fost special aleasă pentru  simularea unor posibile situații de dezastre, când resursele disponibile pot fi limitate sau inexistente.
Numărul de participanți acceptat în acest an a fost de 60; baza de selecție: studenții mediciniști din întreaga țară, dar și alte categorii; limbajul de instruire a fost unul accesibil. Cazarea participanților s-a făcut în corturi.
 Deși evenimentul s-a derulat într-o zonă cu resurse limitate, amenajarea taberei s-a făcut conform unor standarde minime de igienă și siguranță: s-a organizat bucătărie de campanie, WC-uri publice, săli de cursuri, punct de acordare a primului ajutor, iluminarea cu torțe a zonei taberei etc. (Mihai Botea)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:34:52 Ora de vară a Europei de Est