Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tinerii împotriva violenței”

Proiect strategic POSDRU, Axa 1 Educație și formare profesională...

„Tinerii împotriva violenței”

Ieri (luni, 22 august 2011), parte din cei 58 de cursanți, inspectori școlari, directori de centre de formare, manageri de unități de învățământ, profesori din consiliile de administrație și consilieri educativi din județul Bihor s-au întâlnit (față-n față) la Casa Corpului Didactic Bihor – Oradea.

Aceasta după ce timp de cinci săptămâni s-au aflat într-o „cursă de urmărire” online: o săptămână de debut (18-24 iulie), trei săptămâni (25 iulie – 14 august) pe platforma MECTS și o săptămână de recuperare (15 – 21 august)...
„Școlile au nevoie de susținere prin dezvoltarea unor structuri și mecanisme de formare, monitorizare și comunicare la nivel local, regional și național în domeniul prevenirii și combaterii fenomenelor de violență în școală”, consideră Simona Tănase, managerul proiectului „Tinerii împotriva violenței”.
„Acest proiect strategic POS DRU aduce Strategia națională pentru combaterea violenței în școli mai aproape de elevi și profesori, oferă cursuri de formare acreditate, soluții de management, strategii de lucru la clasă și suport financiar pentru toate acestea principalilor actori din mediul educațional.”
În această săptămână, la nivelul județului Bihor, cursurile sunt conduse de doi formatori naționali, dna prof. Maria Donca și dna prof. Lidia Petrica. Întâlnirile de lucru au fost concepute nu ca lecții de informare, de ascultare și de notare (ca la școala tradițională), ci activități active în care temele sunt dezbătute și proiectate, fixate și reprezentate grafic prin intermediul posterelor, realizate de cursanți pe grupe de lucru, îmbinându-se activitatea frontală cu munca în echipă și individuală, fiecare având sarcini precise, asumate, fiecare venind cu experiența proprie și profesională.
La aceeași masă (de lucru) stau, dezbat și caută soluții de rezolvare a cazurilor puse pe tapet profesori (inspectori școlari, directori, consilieri educativi) din Oradea și județ (Vașcău, Finiș, Uileacu de Beiuș, Buntești, Remeți, Săliște de Vașcău, Beiuș, Aleșd, Borod, Sânnicolau Român...). Cele două formatoare naționale le lansează cursanților provocarea, tema, le prezintă cadrul, cauzele, cerințele, scopul, obiectivele, iar cursanții dezbat și acționează (fiecare, cineva, oricine..., cu toții, astfel încât nimeni nu rămâne pasiv, inactiv, fără a avea un rol, fără obiectul muncii, apropo de jocul implementat)... „Aici suntem împreună, gândim și acționăm împreună. Noi nu vă dăm rețete ca la o prăjitură”, după cum plastic avea să se exprime dna prof. Maria Donca. „Învățământul trebuie să fie oglinda vieții reale, iar violența este o realitate, tristă, împotriva căreia trebuie să luptăm, printr-un efort conjugat, toți factorii (actorii) educaționali...”. S-a vorbit despre nevoia de a oferi modele elevilor, dar și despre condiția dascălului.
Prin acest proiect strategic POS DRU, Axa 1 Educație și formare profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere, Domeniul Major de Intervenție 1,1 Acces la educație și formare profesională inițială de calitate vor avea loc 10 module de formare pe tema violenței școlare, patru module de formare a formatorilor sursă la nivel județean, un set de resurse de învățare pentru elevi, 36 de sesiuni de formare a inspectorilor școlari județeni, directorilor de centre de formare, directorilor de unități de învățământ, membrilor consiliilor de administrație de la nivelul școlilor, 16 focus grupuri și mese rotunde organizate la nivel regional, pentru identificarea problemelor specifice și pentru analiză de nevoi, 41 de centre de resurse județene în domeniul prevenirii și combaterii violenței în școală, opt workshopuri regionale pentru elaborarea de planuri județene de acțiune în domeniul prevenirii și combaterii violenței școlare. Ca rezultate ale acestui proiect, ale tuturor demersurilor, se așteaptă perfecționarea unui sistem de monitorizare a fenomenelor de violență în școli, sprijin pentru dezvoltarea instituțională, formarea în domeniul prevenirii și combaterii violenței în școală, formarea elevilor implicați în programul de gestionare a conflictelor și comunicare/interacțiune non-violentă.
Proiectul este finanțat din Fondul Social European și implementat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, împreună cu Institutul de Științe ale Educației, care oferă cursuri de formare, Organizația „Salvați Copiii”, cu activități de formare și voluntriat, S.C. Agenția OSC S.R.L. pentru campania de comunicare.
Evaluarea proiectului este programată pentru 24 septembrie. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Tinerii împotriva violenței”.

Trimite email
marți, 15 iulie 2025, 00:03:07 Ora de vară a Europei de Est