Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Tinerii împotriva violenței”

Proiect strategic POSDRU, Axa 1 Educație și formare profesională...

„Tinerii împotriva violenței”

Ieri (luni, 22 august 2011), parte din cei 58 de cursanți, inspectori școlari, directori de centre de formare, manageri de unități de învățământ, profesori din consiliile de administrație și consilieri educativi din județul Bihor s-au întâlnit (față-n față) la Casa Corpului Didactic Bihor – Oradea.

Aceasta după ce timp de cinci săptămâni s-au aflat într-o „cursă de urmărire” online: o săptămână de debut (18-24 iulie), trei săptămâni (25 iulie – 14 august) pe platforma MECTS și o săptămână de recuperare (15 – 21 august)...
„Școlile au nevoie de susținere prin dezvoltarea unor structuri și mecanisme de formare, monitorizare și comunicare la nivel local, regional și național în domeniul prevenirii și combaterii fenomenelor de violență în școală”, consideră Simona Tănase, managerul proiectului „Tinerii împotriva violenței”.
„Acest proiect strategic POS DRU aduce Strategia națională pentru combaterea violenței în școli mai aproape de elevi și profesori, oferă cursuri de formare acreditate, soluții de management, strategii de lucru la clasă și suport financiar pentru toate acestea principalilor actori din mediul educațional.”
În această săptămână, la nivelul județului Bihor, cursurile sunt conduse de doi formatori naționali, dna prof. Maria Donca și dna prof. Lidia Petrica. Întâlnirile de lucru au fost concepute nu ca lecții de informare, de ascultare și de notare (ca la școala tradițională), ci activități active în care temele sunt dezbătute și proiectate, fixate și reprezentate grafic prin intermediul posterelor, realizate de cursanți pe grupe de lucru, îmbinându-se activitatea frontală cu munca în echipă și individuală, fiecare având sarcini precise, asumate, fiecare venind cu experiența proprie și profesională.
La aceeași masă (de lucru) stau, dezbat și caută soluții de rezolvare a cazurilor puse pe tapet profesori (inspectori școlari, directori, consilieri educativi) din Oradea și județ (Vașcău, Finiș, Uileacu de Beiuș, Buntești, Remeți, Săliște de Vașcău, Beiuș, Aleșd, Borod, Sânnicolau Român...). Cele două formatoare naționale le lansează cursanților provocarea, tema, le prezintă cadrul, cauzele, cerințele, scopul, obiectivele, iar cursanții dezbat și acționează (fiecare, cineva, oricine..., cu toții, astfel încât nimeni nu rămâne pasiv, inactiv, fără a avea un rol, fără obiectul muncii, apropo de jocul implementat)... „Aici suntem împreună, gândim și acționăm împreună. Noi nu vă dăm rețete ca la o prăjitură”, după cum plastic avea să se exprime dna prof. Maria Donca. „Învățământul trebuie să fie oglinda vieții reale, iar violența este o realitate, tristă, împotriva căreia trebuie să luptăm, printr-un efort conjugat, toți factorii (actorii) educaționali...”. S-a vorbit despre nevoia de a oferi modele elevilor, dar și despre condiția dascălului.
Prin acest proiect strategic POS DRU, Axa 1 Educație și formare profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere, Domeniul Major de Intervenție 1,1 Acces la educație și formare profesională inițială de calitate vor avea loc 10 module de formare pe tema violenței școlare, patru module de formare a formatorilor sursă la nivel județean, un set de resurse de învățare pentru elevi, 36 de sesiuni de formare a inspectorilor școlari județeni, directorilor de centre de formare, directorilor de unități de învățământ, membrilor consiliilor de administrație de la nivelul școlilor, 16 focus grupuri și mese rotunde organizate la nivel regional, pentru identificarea problemelor specifice și pentru analiză de nevoi, 41 de centre de resurse județene în domeniul prevenirii și combaterii violenței în școală, opt workshopuri regionale pentru elaborarea de planuri județene de acțiune în domeniul prevenirii și combaterii violenței școlare. Ca rezultate ale acestui proiect, ale tuturor demersurilor, se așteaptă perfecționarea unui sistem de monitorizare a fenomenelor de violență în școli, sprijin pentru dezvoltarea instituțională, formarea în domeniul prevenirii și combaterii violenței în școală, formarea elevilor implicați în programul de gestionare a conflictelor și comunicare/interacțiune non-violentă.
Proiectul este finanțat din Fondul Social European și implementat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, împreună cu Institutul de Științe ale Educației, care oferă cursuri de formare, Organizația „Salvați Copiii”, cu activități de formare și voluntriat, S.C. Agenția OSC S.R.L. pentru campania de comunicare.
Evaluarea proiectului este programată pentru 24 septembrie. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Tinerii împotriva violenței”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 23 octombrie 2019

Poza zilei

Lansare album de debut - Adrian Bojan

Ziua de 3 noiembrie 2019 va încununa pentru solistul de muzică populară Adrian Bojan nu mai puțin de șase ani de stăruință și muncă.
Acesta își va lansa albumul de debut intitulat „Maica me când m-o făcut", în cadrul unui eveniment organizat de Asociația ,,Culanii" Sânnicolau Român, în satul natal al acestuia, Sânnicolau Român.