Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Caravana Tiff 2011 Oradea

Cinema Libertatea

Caravana Tiff 2011 Oradea

Caravana Filmelor TIFF continuă cu proiecții de excepție și la Oradea în perioada 2-4 septembrie 2011.

Astfel, printre filmele ce vor rula se numără „Drumul de întoarcere” (2010, r. Peter Weir), care îl aduce pe actorul Dragoș Bucur în fața publicului din România, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa. El joacă alături de actori precum: Ed Harris, Collin Farrell sau Saoirse Ronan, în cea mai recentă peliculă semnată Peter Weir (regizorul unor filme precum: The Truman Show, Dead Poets Society sau Master and Commander), „Eu sunt dragostea” (Italia, 2009, r. Luca Guadagnino), un film foarte apreciat de critica internațională, nominalizat la Globurile de Aur și Premiile BAFTA 2011 pentru Cel mai bun film străin, sau „Ursul”, în regia lui Dan Chișu, commedia anului 2011.
Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de mare anvergură, Operation Kino/ Caravana Filmelor TIFF, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo și Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.
A 3-a ediție a Caravanei se desfășoară în intervalul 12 iulie – 18 septembrie 2011 și cuprinde 13 destinații: Porolissum, Zalău, Timișoara, Mediaș, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Călărași, Turda, Oradea, Tulcea, Siret, Rădăuți.
Caravana Filmelor TIFF este principalul proiect din campania națională demarată de APFR încă din 2009, cu scopul de a re-atrage publicul român către cinema, de a oferi cinefililor evenimente speciale de două-trei zile, în care se proiectează filme de succes din țările UE și non-UE, cele mai noi titluri de film românesc, filme de artă, dar și filme de public, oferind celor prezenți o atmosferă unică de festival.
În decursul celor două ediții de succes ale proiectului Caravana Filmelor TIFF, publicul s-a dovedit extrem de receptiv la inițiativa APFR. În 2010, peste 15.000 de spectatori au ales să se bucure de filmele prezentate în Caravană.
Programul și filmele ce vor rula la cinema Libertatea din Oradea
Vineri – 2 septembrie
16.00  127 DE ORE
127 HOURS
Regia: Danny Boyle; SUA, Marea Britanie, 2010; cu: James Franco, Lizzy Caplan, Kate Mara; durata: 97 min
Sinopsis: 127 DE ORE este povestea adevărată a remarcabilei aventuri a alpinistului Aron Ralston (James Franco) pentru a se salva după ce un bolovan a căzut și i-a zdrobit brațul și îl blochează într-o fantă izolată dintr-un canion din Utah. Pe întreaga durată a călătoriei sale, Ralston își amintește prieteni, iubite (Clémence Poésy), familie și pe cele două excursioniste (Amber Tamblyn și Kate Mara) pe care le-a cunoscut înainte de accident. Pe durata următoarelor cinci zile, Ralston se luptă cu natura și cu propriii demoni pentru a descoperi în cele din urmă că are curajul și ceea ce este necesar pentru a se scoate indiferent de metodă, să coboare peretele de 20 de metri și să meargă pe jos peste 13 kilometri înainte de a fi salvat în cele din urmă. Povestit cu o structură narativă dinamică, 127 DE ORE este o poveste viscerală și palpitantă care va duce publicul într-o nouă călătorie și va dovedi ce putem face când facem alegeri în viață.
 18.00  DRUMUL DE ÎNTOARCERE
 THE WAY BACK
Regia: Peter Weir; SUA, 2010; durata: 133 min; cu: Dragoș Bucur, Colin Farrell, Ed Harris, Alexandru Potocean, Saoirse Ronan, Jim Sturgess
Sinopsis: Când evadează dintr-un gulag siberian în 1940, șapte curajoși prizonieri de naționalități diferite descoperă adevăratul sens al prieteniei în timpul unei călătorii care-i poartă de-a lungul a mii de kilometri de teren ostil în drumul lor spre India și libertate; festivaluri: Telluride 2010, Dubai 2010, Palm Springs 2011
 21.00 DINCOLO
 BEYOND
Regia: Pernilla August; Suedia, 2010; cu: Noomi Rapace, Ola Rapace, Ville Virtanen, Outi Mäenpää, Tehilla Blad, Alpha Blad; durata: 94 min
Sinopsis: Leena s-a luptat toată viața să scape de durerea pricinuită de sumbra ei copilărie. Într-o dimineață chiar înainte de Crăciun, femeia primește un telefon de la spitalul din orașul de baștină: mama ei e pe moarte. Vestea o va face să pornească într-o călătorie pentru a-și înfrunta mama pentru prima oară în viața ei adultă. Acum trebuie să-și rezolve socotelile cu trecutul pentru a putea merge înainte; festivaluri: Veneția 2010, Valladolid 2010, Tallinn 2010, Sao Paulo 2010, Oslo 2010, Hamburg 2010
Sâmbătă – 3 septembrie
16.00  ILUZIONISTUL
L’ILLUSIONISTE
Regia: Sylvain Chomet; animație, Marea Britanie, Franța, 2009; cu: Jean-Claude Donda, Eilidh Rankin and Duncan MacNeil; durata: 80 min; Sinopsis: Iluzionistul este o specie de artist pe cale de dispariție. Toată gloria este polarizată de noile vedete rock astfel încât el este forțat să accepte spectacole din ce în ce mai obscure în teatre marginale, petreceri în aer liber, baruri și cafenele. Totuși în timpul unui spectacol pe care îl susține într-un local de provincie situat pe o insulă lângă coasta de vest a Scoției, Iluzionistul o întâlnește pe Alice, o tânără care îi va schimba viața.
18.00 MUNTELE ROȘU 
TILVA ROS
Regia: Nikola Le¾aiæ; Serbia, 2010; cu: Marko Todoroviæ, Stefan Djordjeviæ, Dunja Kovaceviæ, Marko Milenkoviæ, Nenad Stanisavljeviæ, Nenad Ivanovicæ, Filip Maksimoviæ, Milos Petroviæ; durata: 100 min; Sinopsis: Orașul Bor din Serbia a fost pe vremuri cea mai mare mină de cupru din Europa. Acum e doar cea mai mare groapă. Toda și Ștefan, prieteni la cataramă, își petrec prima vară de după liceu în mina abandonată, filmând clipuri inspirate de emisiunea Jackass. Când Dunja, o prietenă care trăiește în Franța, se întoarce acasă pentru vacanță, băieții se luptă pentru atenția ei, ceea ce le pune în pericol prietenia. Îi desparte și mai mult faptul că Ștefan va merge la facultate la Belgrad, în timp ce Toda jură că nu s-ar apropia de vreo universitate nici dacă ar avea bani. Dar protestele sindicale se întețesc în oraș, iar băieții descoperă o altă cauză comună; festivaluri: Sarajevo 2010, Varșovia 2010
 21.00  MISS KICKI
Regia: Håkon Liu; Suedia, 2009; cu: Pernilla August, Ludwig Palmell, Huang He River, Britta Andersson și Eric Tsang; durata: 88 min; Sinopsis: După lungi discuții pe internet cu omul de afaceri taiwanez Chang, Kicki decide să facă o călătorie la Taipei pentru a-i face o surpriză prietenului său virtual. Kicki nu vrea să călătorească singură și îl invită pe fiul său Viktor, în vârstă de 16 ani, să i se alăture. Kicki îi spune fiului său că această călătorie ar trebui să  reconstruiască legătura dintre ei, după ce fuseseră despărțiți mai mulți ani. Dar când Viktor descoperă adevăratul scop al călătoriei, Kicki trebuie să îi demonstreze, dar să se convingă și pe ea, că poate deveni mama care nu a fost niciodată.
Duminică – 4 septembrie
16.00  URSUL
Regia: Dan Chișu; România, 2011; durata: 83 min; cu: Șerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Cosmin Seleși; muzica: Goran Bregovic; Sinopsis: „Ursul” este un road-movie plasat în România anilor ’90. Noul director al Circului de Stat încearcă să rezolve problemele financiare ale instituției prin vânzarea singurului urs - bătrân și pe moarte - unui vânător german. Însă, mânați de pasiunea pentru meserie și de dragostea pentru urs, artiștii circului se împotrivesc directorului și îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma să aibă loc tranzacția.
 18.00  BELI BELI SVET
O LUME ALBĂ, ALBĂ
Regia: Oleg Novkovic; Serbia, Germania, Suedia, 2010; cu: Uliks Fehmiu, Hana Selimoviæ, Nebojša Glogovac, Jasna Ðurièiæ, Boris Isakoviæ, Milica Mihajloviæ; durata: 121 min; Sinopsis: King este un chipeș fost miner, acum patron al unui bar. Pe vremuri a avut o aventură cu frumoasa orașului, Ruzica, soția fostului său antrenor de box. Când soțul a aflat, a înnebunit, iar Ruzica a trebuit să-l omoare. După șapte ani petrecuți în închisoare, femeia se întoarce pentru a-l găsi pe King într-o relație cu o puștoaică frumoasă: propria ei fiică, Rosa; festivaluri: Locarno 2010, Pusan 2010, Mar del Plata 2010
21.00 EU SUNT DRAGOSTEA
IO SONO L’AMORE
Regia: Luca Guadagnino; Italia, 2009; cu: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini, Alba Rohrwacher, Pippo Delbono; durata: 120 min; Sinopsis: „Eu sunt Dragostea”/ Io Sono l’Amore spune povestea înstăritei familii Recchi, aflate în pragul unor schimbări radicale. Eduardo Sr., patriarhul familiei, a decis să numească un succesor la conducerea companiei sale și surprinde pe toată lumea când decide să împartă puterea între fiul Tancredi și nepotul Edo. Cu toate acestea, Edo visează să își deschidă un restaurant alături de prietenul său Antonio, un bucătar  talentat. Inima familiei lui Tancredi este soția acestuia, Emma (Tilda Swinton), o imigrantă din Rusia, care a adoptat cultura din Milano. Mamă iubitoare și atentă, existența lui Emma este zdruncinată profund atunci când se îndrăgostește de Antonio și dă frâu liber unei aventuri amoroase pasionale care va schimba pentru totdeauna viața familiei sale.
Biletul de acces la proiecții este 5 lei.
Distribuitori parteneri: Transilvania Film și Clorofilm; co-organizator: Asociația METRION Oradea. (Paul Pintea)

Trimite email

luni, 19 august 2019