Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Campusul școlar e doar un vis frumos!”

Sanitarul se mută, Economicul bate pasul pe loc!

„Campusul școlar e doar un vis frumos!”

Luni (29 august 2011), am ieșit pe teren să vedem cum se pregătesc școlile pentru începerea noului an școlar, cunoscând faptul că anul școlar începe, pentru dascăli, la 1 septembrie, chiar dacă elevii încep cursurile, de obicei, în 15 septembrie. Anul acesta, prima zi de școală pentru elevi, va fi luni, 12 septembrie.

Elevii și dascălii Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea abia s-au mutat (de un an) pe Calea Clujului, în clădirea Școlii „Alexandru Roman”, că trebuie să plece și de aici, în Campusul școlar, care se ridică lângă Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, campus care „e în febra Facerii” – un șantier de șantier, unde a fost ridicată doar o clădire cu 24 de săli, după cum aveam să aflăm de la dl prof. dr. Ioan Corba (încă director al Colegiului economiștilor). „Campusul școlar e doar un vis frumos!  După cum se vede, aici avem doar o clădire cu 24 de săli de clasă. Unde sunt cele 15 garsoniere, căminul (internatul și cantina cu 300 de locuri), sala de sport, terenurile de sport, cel de-al doilea corp de clădire? Toate lipsesc cu desăvârșire la ora începerii noului an școlar! Când le vom avea? Doar când va veni Guvernul cu banii”, conchide domnul director.
La vechiul sediu, economiștii au eliberat localul spre a le crea front de lucru sanitarilor să preia spațiul și să ocupe clădirea. „Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” s-a organizat exemplar și s-a mutat în procent de 70 la sută. Îi felicităm! Noi batem pasul pe loc pentru că în campus încă se lucrează, iar noi nu ne putem muta. Nu ne ducem decât dulapurile și birourile, pentru că vom primi mobilier nou (mese și scaune noi). Am trimis femeile de serviciu să facă curățenie”, ne-a spus doamna Viorica Barnoș, administratorul colegiului. Dl ing. Florin Kalmar nu e încântat deloc de noile cabinete de informatică, cu prize insuficiente. „18 prize de curent, plus 9 de internet, sunt insuficiente pentru 27 de calculatoare. Priza pentru internet este plasată lângă priza de curent, ori nu e normal și corect; ele trebuiau plasate la o distanță de cel puțin o jumătate de metru. În sălile de clasă, prizele de curent sunt plasate sus, la o înălțime de doi metri. Ca să le putem folosi va trebui să adaptăm prelungitoare, supraîncărcând astfel rețeaua...”
Așadar, mutarea economicului în campus este total nepotrivită, din moment ce tot nu au spațiu mai mult decât pe Calea Clujului, nu au sală de sport, cantină și internat...
Dar, zarurile au fost aruncate. În locul lor se mută Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”, care preia și clasele Școlii „Alexandru Roman”. Prin absorbție, „Alexandru Roman” dispare, așa după cum a dispărut și „Andrei Mureșanu”, anul trecut. Tot din toamnă nu vom mai vorbi de școala „George Coșbuc”, clasele primare de la secția română, trecând la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
Prin urmare, noul an școlar va începe cu tot felul de probleme și cu multe noutăți pentru elevii orădeni... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Campusul școlar e doar un vis frumos!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:59:03 Ora de vară a Europei de Est