Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

„Sfaturi mari pentru cei mici!”

Reguli de autoprotecție

„Sfaturi mari pentru cei mici!”

Sub îndrumarea polițiștilor de prevenire, copiii bihorenilor au învățat prin joc, principalele reguli de autoprotecție.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, în parteneriat cu reprezentanții Orășelului copiilor din municipiul Oradea au desfășurat, în perioada 7 iulie – 8 septembrie 2011, un curs estival de prevenire a criminalității, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani.
Activitățile, intitulate sugestiv „Sfaturi mari pentru cei mici”, au fost desfășurate în fiecare zi de joi, în intervalul orar 10.30 – 13.00, în incinta Orășelului copiilor și au avut ca scop informarea copiilor și părinților cu privire la măsurile care trebuie adoptate în vederea prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării tinerilor.
Tematica prezentată de polițiști în cadrul întâlnirilor cu copiii, părinții sau bunicii acestora a cuprins aspecte referitoare la grupul de prieteni, influențe pozitive și negative asupra grupului sau individului, răspunderea penală a minorilor, faptele antisociale săvârșite în mediul școlar, despre violență, agresiune și prevenirea accidentelor rutiere și, totodată, recomandări pentru prevenirea disparițiilor de copii.
Pe parcursul desfășurării activităților au fost proiectate filme educativ – preventive, care să contribuie la dezvoltarea unui comportament preventiv.
Peste 300 de copii au participat, în perioada de referință, la activitățile derulate de polițiștii bihoreni alături de parteneri, context în care au fost distribuite 1.200 de materiale cu caracter preventiv, pliante, fluturași, broșuri și alte materiale cu caracter educativ – preventiv: orare cu recomandări preventive, brățări cu mesaje preventive, pixuri inscripționate etc.
Copiii au fost implicați în numeroase concursuri de desene cu tematică rutieră, de perspicacitate și de cunoaștere a semnificației indicatoarelor rutiere.
Peste 200 de părinți și bunici prezenți la activitate au fost informați cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu copiii pentru a preveni victimizarea acestora sau implicarea în fapte de natură antisocială.
Joi, 8 septembrie, a avut loc ultima activitate desfășurată în Orășelul copiilor în cadrul proiectului preventiv „Sfaturi mari pentru cei mici!”, în cadrul căreia polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor au organizat un concurs de biciclete pentru cei mici.
Toți copiii participanți la cursul estival au fost răsplătiți cu premii de către polițiștii bihoreni și partenerii de program. (Alina Dinu)

 

Trimite email

Sunday, 11 June 2023