Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Inspectorul școlar general „a împărțit” directorilor „foile de parcurs”

La ședința de joi,

Inspectorul școlar general „a împărțit” directorilor „foile de parcurs”

La ședința de joi (8 septembrie 2011), desfășurată la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, inspectorul școlar general, prof. Dorel Luca, „a împărțit” directorilor „foile de parcurs”.

„O să fim șoferi (cu foaie de parcurs). Ne raliem la ceea ce se întâmplă în Europa... Suntem stat european. Educația se pliază pe orientările UE. Trebuie să ajungem acolo unde ne este locul. Nu stăm bine la teste... Prin agenda Lisabona s-au stabilit cinci obiective... S-a elaborat strategia „Europa 2020”. Să-i învățăm pe copii să gândească. Nu sunt pregătiți să se descurce în societate. Vom mai vorbi despre generalizarea treptată a învățământului preșcolar...”
Timp de câteva ore, generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor (dar nu numai generalul) „le-a făcut capul calendar”, vorba românului. A făcut referire și la „apelul bocancilor” (examenele din august ale suplinitorilor care doreau să intre în sistem (învățământ)... „și care apoi făceau harcea-parcea sistemul”, la cartela de acces, cu tot softul și camerele video (în total vreo 15 milioane vechi), care se va introduce începând din semestrul a II-lea, în prima fază, în învățământul liceal...
„Ne place sau nu ne place”...
Legea Educației Naționale trebuie aplicată”!
După dușul rece de la bac, generalul Dorel Luca a îndemnat directorii să tragă concluzii, să ia aminte și măsurile care se impun. Nu a demis și nu a cerut demisii, cum ar fi dorit unii (jurnaliști), dar trebuie să se pună capăt copiatului („care devenise un sport național” – vorba generalului). „În ședința de azi, vom vorbi și despre o nouă reducere de posturi, dar și despre cele 100 de posturi aflate în aplicație, rămase neocupate, cu fracțiuni și catedre mozaic..., despre plata cu ora. Să nu veniți cu propuneri de încadrare a unui profesor care nu a luat notă peste 5 la concursul de titularizare!”
Pe agenda generalului au mai figurat probleme legate de consiliul de administrație, exercițiile de evacuare în caz de incendiu (care trebuie să aibă loc în prima săptămână de școală în toate școlile, iar în mediul rural în special).
O nouă reducere de posturi!
Criza bântuie serios și lovește din nou... în dascăli! De la 9.666 de posturi, trebuie să se ajungă la 9.319. Conducerea I.S.J. Bihor a întors problema pe toate fețele, a făcut toate sforțările și „șmecheriile” posibile pentru a păstra cât mai multe posturi, „dar vom mai face săpături. Vorba aceea, nu avem femeie de serviciu, șoferi..., dar trebuie să avem dascăli!” Generalul a făcut apoi apel la popularizarea (mediatizarea) celor două proiecte cu finanțare europeană derulate de I.S.J. Bihor (Educatori pentru societatea cunoașterii și Formarea profesorilor de mate și științe). „Să fie afișate în sala profesorală și să se înscrie lumea la aceste proiecte (până în 30 septembrie)”. Ceilalți vorbitori (de la tribună), dl Sebastian Hebriștean, dna jr. dr. Ramona Bacter și dna Cornelia Molnar s-au referit la comunicările cu I.S.J., documentele școlare (foile matricole – model 2005, nu mai vechi), modificările legislative... Juristul inspectoratului (dr. Ramona Bacter) a bătut monedă pe noile reglementări legate de pensionarea  personalului didactic, în lumina Legii Educației Naționale. „Pensionarea se face în ziua în care a împlinit vârsta standard. Dacă în 3 septembrie a împlinit vârsta, atunci se pensionează!” Educatoarele și  învățătorii care și-au desăvârșit studiile ajungând profesori pentru ciclul primar vor fi plătiți ca atare începând de la 1 septembrie 2011 (potrivit art. 284, aliniat 4). Tot potrivit noii legi a Educației,  concediile fără plată nu mai sunt aprobate de I.S.J. Bihor, ci de consiliile de administrație ale școlilor. Nu se mai acordă indemnizații la naștere, nici cele două salarii compensatorii la pensionare... Doamna Cornelia Molnar a vorbit despre normare și salarizare.
Revenind la microfon, dl inspector general a „bucurat” asistența spunând că „orele de educație fizică le fac profesorii de educație fizică”, faptul că „sumele câștigate în instanță se vor da... când se vor da!”... O săptămână „Școala altfel”... reducerea absenteismului (monitorizarea lunară a absențelor din școli), planificările calendaristice (sunt publicate pe site-ul ministerului de resort), atenție la schițele de lecție; cartela de acces și evaluarea inițială, îmbunătățirea competențelor de lectură, gradația de merit și consfătuirile cadrelor didactice, dar și alte probleme au fost aduse în atenția directorilor în ședința de joi. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inspectorul școlar general „a împărțit” directorilor „foile de parcurs”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 iunie 2019