Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul bobocilor de la „Dimitrie Leonida”

Miercuri (24 octombrie), la „No Problem”

Balul bobocilor de la „Dimitrie Leonida”

Astă seară, Consiliul elevilor de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (în frunte cu prof. Delia Bacoș, consilier educativ) a organizat la discoteca „No Problem” un bal de bal, cu doi boboci (Ramona și Celestin) care au luat toate titlurile și premiile importante, un fapt nemaiîntâlnit la balurile bobocilor orădeni.
Felicitări organizatorilor, bobocilor și conducerii școlii!

„Zilele școlii” la „Dimitrie Leonida” au debutat în chip fericit, cu un bal la superlativ, distracție sută la sută! Vinovați de reușita balului se fac organizatorii, orchestrați de președintele CE (Viorel Mihăeș) și dna Delia Bacoș, consilierul educativ, cele șase perechi de boboci (Cotuț Anca - Sandu Vențel, Larisa Leahu - Cătălin Vaida, Camelia Popa - Laviniu Băloiu, Ramona Miclo - Celestin Fălăuș, Larisa Buhuș - Petru Judea și Andreea Piroșca - Ionuț Roman), cărora li s-au alăturat Sorin Vaida (din XI B) și Vlad Paul (din XI D), cei mai tari actori ai show-ului, puși pe șotii pentru a întreține atmosfera și a condimenta balul, artiștii proprii și trupele invitate.
Ca și anul trecut, trupa "Mistique" a făcut spectacol cu un dans oriental superb și un număr de majorete. Profesioniste și provocatoare au fost și de această dată fetele dnei Varga Friderika! Celelalte trupe invitate au fost "Vulkanic Style", sub o altă înfățișare și o altă componență, și "Ilussion" - trupa de dans modern și dans ritmic a Palatului Copiilor și Elevilor (o trupă profesionistă și inspirată care a impresionat prin simplitatea și eleganța costumației, ritm, armonie și stil, sincronizare, naturalețe și siguranță). Regalul artistic a fost întregit de perechile de dansatori: Anca Avram - Sergiu Popa, Alina Drimba - Florin Þirtea, Darina Costea - George Pojega, cu numere de dans de societate, și Lavinia Șanta, cu piesa Ruslanei - "Dance With the Wolves".
Probe simple, dar de efect
Dacă artiștii creează de obicei jumătate din spectacolul serii, cealaltă jumătate revine bobocilor. Pentru că, vrând-nevrând, toți ochii sunt îndreptați asupra lor. Ei sunt cei jurizați (după felul cum s-au costumat, se mișcă și se exprimă, fiind punctați atât pentru conținutul cunoștințele expuse, calitățile și priceperile demonstrate, cât și modul artistic de prezentare). Din respect, organizatorii nu le-au pregătit probe care să-i pună în situații jenante. Proba de cultură generală a fost un fel de test "grilă" (oral), cu trei variante de răspuns (care au făcut trimitere la cunoștințe esențiale de literatură, istorie și geografie). Proba de dans, declarația de dragoste, și proba surpriză nu au pus niciun fel de probleme, iar curățatul cartofilor, căratul partenerei în spate și jocul twister în spațiu au produs efectul scontat. Prezentatorii (Florina Ilisie și Alexandru Lasca) au fost pașnici și inspirați, iar balul a plăcut, având de toate, fără rateuri și timpi morți. Tortul - ca o blândă amăgire și o recompensă pentru perechea cea mai inspirată la momentul "Dansez pentru tine" - fluturat prin fața bobocilor a produs suspine și regrete, atât pe scenă, cât și în sală.
Câștigătorii balului 
Ochii văd, inima cere, vorba aceea. Asistența s-a ales cu spectacolul, iar bobocii cei mai frumoși și mai inspirați, cu premii, chiar substanțiale, precum medalionul din aur și ceasul, oferite de reprezentantul tineretului PD (Manuel Seleș), tratamente cosmetice (la salonul Mistique), lenjerie intimă (de la firma Skini), și 250 de taloane... cu reducere.
Toate premiile importante au revenit câștigătorilor titlurilor de Miss și Mister boboc - Ramona Miclo și Celestin Fălăuș - , un fapt mai puțin întâlnit la balurile bobocilor orădeni. Ramona a plâns de emoție și încântare, în timp ce Mister-ul (Celestin) se umfla în pene. Ea e de loc din Botean, născută în zodia Gemeni (în 29 mai), el e orădean, fost gojdist și "mare" sportiv (1,81 m și 80 kg) - a făcut culturism, polo, box și karate. 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul bobocilor de la „Dimitrie Leonida”.

Trimite email
miercuri, 16 iulie 2025, 04:38:48 Ora de vară a Europei de Est