Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tinerii sunt dornici de afirmare

La C.T. „Transilvania”, Oradea

Tinerii sunt dornici de afirmare

Când pronunț numele unei școli, pe retină mi se reactualizează imagini care m-au impresionat și care, prin asociere cu altele, îți dau un filmuleț de Bun venit!

În cazul Colegiului Tehnic „Transilvania”, îmi revin în minte imagini de la confruntarea firmelor de exercițiu din finala unui concurs național, a cărui etapă s-a desfășurat la colegiul economiștilor. Derulând imaginile, în prim-plan îmi apare doamna director, ec. dr. Maria Ruge, membru al juriului, într-o confruntare sută la sută, cu alți membri, susținând cauza dreaptă a echipajului colegiului, aflat în finală cu economiștii orădeni. În imaginea următoare apar doi tineri frumoși (Denisa și Bogdan) și o figură angelică zâmbitoare. E vorba de finaliștii colegiului, alături de coordonatorul firmei de exercițiu, prof. Adriana Mudura. Sunt imaginile-etalon (simbol) care mi se reactualizează pe retină atunci când rostesc numele Colegiului Tehnic Transilvania.
În această toamnă, trecând pragul colegiului, mi s-au întipărit imagini de pe terenul de sport. Ieșind în „peisaj” împreună cu directorul adjunct, doamna profesor Adriana Durgheu, la vederea aparatului foto, două tinere (fotomodel) au și luat poziție pentru o ședință foto, invitându-ne să le pozăm. Imediat, alte și alte colege au venit în fugă să se pozeze. Semn că aveam în față o clasă de „vedete”, în sensul bun al cuvântului, tinere dornice de afirmare!
La început de nou an școlar, Colegiul Tehnic „Transilvania” numără 773 de elevi, cuprinși în 27 de clase, după cum aveam să aflăm de la directorul adjunct, dna prof. Adriana Durgheu; 18 clase la învățământul de zi și nouă la cel cu frecvență redusă. Din cele 18, cinci sunt pline cu „boboci” de-a IX., la profilul servicii, cu următoarele specializări: tehnician în activități economice, estetica și igiena corpului omenesc, tehnician în turism, brutar-patiser, preparator produse făinoase, respectiv tehnician în administrație. Sunt brățările de aur pentru care au optat tineri frumoși care doresc să învețe o meserie. Tot la clasa a IX-a, dar la frecvență redusă, au fost constituite două clase, una cu profil umanist, iar cealaltă cu specializarea științe sociale. Pe veteranii școlii îi găsim în câte patru clase de-a X-a și a XI-a și cinci de-a XII-a, iar la frecvență redusă, câte două clase de-a X-a, a XI-a și a XII-a, precum și o clasă de-a XIII-a.
Mai în anii trecuți, la Transilvania găseai echipe de handbal de talie națională și internațională. Tradiția nu s-a șters pentru că dl prof. Nicolae Chioibaș nu lasă să li se piardă urma campionilor. Dumnealui conduce un cerc sportiv de handbal. Asemenea cercuri ființează și la engleză, dans și foto. Spuneam mai devreme despre acele fete frumoase (fotomodel), care la Transilvaniau nu sunt puține, clase întregi. Cei care frecventează balurile bobocilor pot confirma.
„Dorim să monitorizăm și să reducem absenteismul!”  
În ton cu prioritățile învățământului românesc, conducerea colegiului și-a propus, așa după cum aveam să aflăm de la directorul adjunct, monitorizarea și reducerea absenteismului. Nu peste noapte, ci în timp. Nu pe hârtie, ci în fapt, printr-o acțiune concertată de durată a întregului colectiv de cadre didactice, în parteneriat cu părinții elevilor. O bună comunicare, un dialog prietenos, derulat ritmic poate duce la rezultate neașteptate, coroborat cu activități educative eficiente desfășurate cu întreg colectivul de elevi, dar și individual. Forța colectivului și puterea de convingere a cadrului didactic, asociate cu măsurile coercitive trebuie să ducă într-un final la o reducere semnificativă a numărului de absențe nemotivate în fiecare școală. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tinerii sunt dornici de afirmare.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:32:59 Ora de vară a Europei de Est