Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cei mai buni vorbitori de limbă engleză

Gojdiștii – primii și în Anglia

Cei mai buni vorbitori de limbă engleză

Din 2008, aproape în fiecare vară, gojdiștii participă la școala de vară organizată de SOL – o organizație nonprofit din Marea Britanie.

La cursurile din vară, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea au participat 37 de elevi, din clasele V-XII, însoțiți de prof. de engleză Mădălina Tăut Mihuța, Anca Mile și Raluca Balmoș.
Stând de vorbă cu Mădălina și Anca, dar și cu parte din gojdiștii cursanți (Alex, Diana, Ana, Daiana, Tania, Cristi...), am aflat cu ce s-au ales după această „cură” intensivă de limba engleză în țara lui Shakespeare. Aceste cursuri înseamnă mai mult decât o „școală”, desfășurate sub forma unor jocuri și concursuri, mult mai atrăgătoare și interesante, ținute de profesori (instructori) vorbitori nativi ai limbii lui Shakespeare. Cele patru ore zilnic petrecute în școală se continuau, după-masă, cu excursii tematice în zona istorică Devon, dar nu numai, iar seara, cu o altă „cură” de limbă engleză în familiile care i-au găzduit. Anca și Mădălina sunt de părere că pentru fiecare (inclusiv pentru cei trei profesori), câștigul este cel puțin triplu, dacă vom privi lucrurile din punct de vedere al componentelor de învățare, culturale și sociale. La toate acestea se adaugă apoi excursiile speciale la Londra, Amsterdam, Dresda și Luxembourg, dar și ieșirea și baia în Ocean (la 11 grade Celsius, vorba lui Alex). Interlocutorii noștri mai mici, unii aflați la prima experiență într-o asemenea școală de vară internațională, s-au arătat încântați să fi ajuns la castelul regelui Arthur, să vadă cel mai mare port din Anglia – cel de la Plymouth, să se plimbe cu singurul tren din lume care merge pe apă (cu apă), precum și vizitarea Muzeului figurilor de ceară Madame Tussaud’s... În familiile în care au fost cazați, ei s-au bucurat de o atenție specială, fiind înconjurați cu dragoste și tratați regește. Una peste alta, cu toții s-au simțit răsfățați, iar rezultatul studiului și al statisticilor făcute de organizatori nu au putut decât să-i încânte (până la culme) atunci când au fost declarați ca fiind Cei mai buni vorbitori de limbă engleză dintre sutele de elevi străini, din zeci de țări, care vin în fiecare an la școala de vară SOL. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Cei mai buni vorbitori de limbă engleză.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:29:03 Ora de vară a Europei de Est