Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„O activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect!”

Consfătuirea consilierilor educativi

„O activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect!”

După consfătuirile directorilor, profesorilor, învățătorilor și educatoarelor, joi (29 septembrie 2011) a urmat consfătuirea consilierilor educativi, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea.

Invitatul special al dnei prof. Florina Făgădar – inspector școlar cu munca educativă -, a fost comisarul de poliție Ioana Indrieș, plastic vorbind „inspectorul educativ” al polițiștilor bihoreni sau cel puțin „consilierul educativ” al lor, omniprezentă în școlile și grădinițele din Oradea și județul Bihor.
Doamna comisar de poliție a îndemnat consilierii educativi să susțină înființarea patrulelor școlare, întrucât sunt foarte puține școli care au patrule școlare. Vorbind despre nenumăratele proiecte pe care Inspectoratul de Poliție al județului Bihor le derulează la nivelul grădinițelor și al școlilor, în parteneriat cu I.S.J. Bihor și unitățile de învățământ, domnia sa a amintit câteva, inclusiv proiectul „ABC-ul circulației pentru cei mici”, care urma să fie lansat a doua zi (vineri, 30 septembrie), în trei școli („Dacia”, „D. Cantemir” și Școala din Sînmartin). La fel de importante sunt proiectele care vizează siguranța copiilor pe internet și delincvența juvenilă, prevenirea traficului de persoane... Referitor la această din urmă categorie de proiecte, doamna comisar a făcut cunoscut proiectul pe care îl derulează polițiștii din județul Cluj (care se adresează copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani). În acest sens sunt cooptați în proiect și copiii care scriu la revistele școlare, ei putându-l mediatiza foarte ușor prin intermediul revistelor la care scriu. În acest proiect sunt deocamdată și două școli din Bihor (școlile din Valea lui Mihai și Săcuieni). Cei care vor dori să intre în acest proiect o vor putea face contactând-o pe dna Grațiela Angheluș, care va fi prezentă marți (4 octombrie) la Oradea, la Inspectoratul de Poliție Bihor (la ora 13.00)... Un fapt minor, dar nu lipsit de importanță este faptul că mulți profesori îi cer doamnei comisar adeverințe... Faptul că un dascăl a fost prezent (a asistat) în sala de clasă la derularea unei activități în parteneriat cu poliția, nu-i dă dreptul respectivului să-i ceară adeverință dnei comisar. Pentru ce? Pentru vizionare? Revenind asupra acestei chestiuni, după plecarea invitatului, doamna inspector școlar Florina Făgădar avea să sublinieze și să facă diferența între activitățile la care dascălul este simplu participant („spectator”) și acelea în care dascălul este coordonator de proiect. În primul caz, directorul școlii este cel care poate să confirme faptul că la ora respectivă ai fost prezent la activitate, dar la ce ți-ar folosi?
Apropo de activități și proiecte, doamna inspector Florina Făgădar a ținut să facă diferența. „E drept. Derulăm multe proiecte de multe feluri, dar o activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect. Patru-cinci excursii într-un an școlar pot face parte dintr-un proiect cu o anumită tematică...”
Foaia de parcurs!
Intrând în problematica de fapt a consfătuirii, doamna inspector a făcut referire la Foaia de parcurs, subliniind chestiunea „dureroasă” a reducerii absenteismului („un pas mare spre abandonul școlar”), foarte importante fiind verificarea adeverințelor în baza cărora elevul își motivează absențele, poate chiar fără știința părinților, și colaborarea strânsă cu părinții elevilor. Următoarele subiecte de pe ordinea de zi a consfătuirii au fost: scrisoarea metodică (cu cele 22 de atribuții ale dirigintelui și altele... care reies din Ordinul ministrului); programul „Școala altfel”; noile alegeri pentru consiliul școlar (al elevilor), alegerea președintelui (elev), iar în 22-31 octombrie, alegerile la nivel de județ. „Nu e suficient să vrea, trebuie și să merite!”  
„Alegerile de anul trecut nu mai sunt valabile. Se reiau. A fost un an de tranziție. Din consiliul de administrație face parte și președintele consiliului școlar. În Ghid aveți toate informațiile. Atenție însă la alegerea președintelui. Nu e suficient să vrea (să fie președinte), trebuie și să merite!”
Oferta educațională a Palatului Copiilor și Elevilor a fost un alt punct al consfătuirii.
S-a insistat apoi asupra Calendarului  activităților extrașcolare... (la nivel național). „Dacă ați derulat în școală un proiect, cel puțin un an, îl puteți înscrie în Calendar. Finanțări însă să nu așteptați că nu sunt bani! Să aveți portofoliile, poze, să precizați numărul de elevi participanți... Avem înregistrate 36 de școli pe județ cu proiecte în Calendar.
„Fără degrevare de ore!”
În cadrul discuțiilor care au urmat, un consilier educativ („mic și bătăios”) a pus problema degrevării de ore a consilierului educativ („măcar două ore, pentru a ne întocmi hârtiile care ni se cer”).
„Nu există o asemenea reglementare, a venit imediat răspunsul, directorul să-și protejeze consilierul. Faceți parte din consiliul de administrație...” S-a vorbit apoi despre ziua metodică (o zi mai scurtă). „Nici asta nu s-a precizat. Sunt județe în care s-a stabilit. Să aveți o zi mai scurtă, să aveți timp să răspundeți solicitărilor. Așteptăm metodologia!
Nu se scot elevii de la ore!
„Este exclus să se scoată elevii de la ore pe motiv că se pregătesc pentru balul bobocilor. Să se restrângă această activitate. Și evitați localurile unde copiii pot consuma băuturi alcoolice. Elevii sunt elevi. Mare grijă! Nu vă angajați la asemenea acțiuni!
Și încă ceva legat de sponsorizarea pe care o face comitetul de părinți. Sunt unii părinți care doresc să sprijine școala. E treaba lor. Dar de la părinte trebuie să vină propunerea...”, a mai precizat inspectorul cu munca educativă, dna prof. Florina Făgădar. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O activitate de o zi, fie ea și excursie, nu se intitulează proiect!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 27 iunie 2019