Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cale liberă competiției cu alte universități din țară”

„O provocare pe care o acceptăm”

„Cale liberă competiției cu alte universități din țară”

La conferința de presă de miercuri (5 octombrie 2011), rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, declara faptul că acceptă și nu contestă ierarhizarea făcută de ministerul de resort (MECTS) privind programele de studii ale universităților acreditate.

Din cele 60 de domenii existente la nivelul celor circa 100 de universități din țară, Universitatea din Oradea are 46 de domenii, clasificate astfel în cele cinci categorii (de la A la E): două domenii în categoria A (Agronomia, Horticultura, Silvicultura, Ingineria forestieră, respectiv Ingineria și managementul), 7 în categoria B: domeniile Științe politice, Administrarea afacerilor, Contabilitate, Relații economice internaționale, Educație fizică și sport, Arte vizuale, respectiv Muzică, 25 în categoria C, 8 în categoria E (domeniile Chimie, Inginerie civilă și instalații, Ingineria sistemelor, calculatoare și tehnologia informației, Mecatronică și robotică, Ingineria mediului, Farmacie, Științe administrative, respectiv Arhitectură și urbanism), precum și patru domenii în categoria E (Științe ale mediului, Zootehnie, Economie, respectiv Științe ale comunicării).
Această ierarhizare a programelor de studii s-a făcut potrivit art. 193 din Legea Educației Naționale (nr. 1/2011) și ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 789/2011 privind aprobarea Metodologiei de evaluare în scopul clasificării universităților și ierarhizării programelor de studii.  
„Este o provocare pe care o acceptăm. Ea deschide cale liberă competiției cu alte universități din țară”, a ținut să sublinieze dl rector.
Așadar, competiția este între universități și nu între cele 15 facultăți ale Universității orădene sau între cele 46 de domenii. Pentru ca la anul, cât mai multe domenii să ajungă într-o categorie superioară (A sau B).
„Finanțarea de la buget se face în funcție de numărul de studenți bugetați, corectat cu categoria din care face parte acel domeniu. Astfel că poziția va influența finanțarea.”
În programul „Jean Monnet”, suntem lideri!
Prof. univ. dr. Ioan Horga și lect. univ. dr. Popoviciu Adrian-Claudiu s-au referit la performanța Universității din Oradea de a beneficia de trei proiecteJean  Monnet” (declarate câștigătoare  de către Comisia Europeană, în iulie 2011), din cele 4 câte i-au revenit României.
„Universitatea din Oradea a câștigat în cei 10 ani de când România este eligibilă  pentru Programul „Jean Monnet” nu mai puțin de 15 proiecte, situându-se în țară pe primul loc. Bunăoară la Oradea, funcționează din 2005 un Centru European de Excelență „Jean Monnet” , coordonat de prof. Ioan Horga. Mai există câte un centru la Cluj-Napoca, Iași și Timisoara. 
Universitatea din Oradea este singura universitate din țară care a avut două catedre „Jean Monnet”  în aceeași unitate (prof. Ioan Horga și prof. Ovidiu Þinca).
Universitatea din Oradea a ajuns să aibă cel mai mare număr de module „Jean Monnet’ din țară (8), ale profesorilor  Anca Dodescu, Mihai Berinde și Adriana Giurgiu de la Facultatea de  Științe Economice, ale unor cadre didactice tinere de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene - Luminița Șoproni, Cristina Dogot, Mircea Brie, iar din 2011. Dorin Dolghi și Adrian Popoviciu.  
Selectarea în 2011 de către Comisia Europeană a proiectului depus  de colectivul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene, coordonat de prof. Ioan Horga, intitulat „Inițiative și constrângeri în construcția evolutivă a frontierelor europene” în cadrul liniei de finanțare Multilateral Research Group, Universitatea din Oradea cunoaște un adevărat succes – este singurul proiect de acest tip câștigat de o universitate românească până în prezent. Proiectul numără 17 parteneri din 14 țări: Belgia, Cipru, Grecia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg, Moldova, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, Ungaria și Ucraina și care aduce foarte multă plusvaloare în cunoaștere.
Programul „Jean Monnet” este acum prezent în 68 de țări din întreaga lume și mai mult de 760 universități oferă cursuri Jean Monnet, ca parte a programelor lor. Programul „Jean Monnet” reunește o rețea de 1.600 de profesori, care predau pentru 250.000 de studenți în fiecare an.
În anul 2011 s-au finanțat 160 de proiecte, dintr-un total de 617 aplicații depuse. Din România au fost selectate 4 proiecte, două de tip European Module, unul Multilateral Research Group, iar altul Jean Monnet Chairs Ad Personam, Universității din Oradea revenindu-i onoarea de a gestiona trei dintre acestea”. Așadar, în programul „Jean Monnet” suntem cei mai tari din țară! Felicitări! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:58:32 Ora de vară a Europei de Est