Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Evaluarea în educație la limba română

Sâmbătă, s-a desfășurat pe centre de evaluare

Evaluarea în educație la limba română

La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, s-a desfășurat, sâmbătă (8 octombrie 2011), prima etapă (etapa predictivă) din cadrul evaluării curente în educație (verificarea cunoștințelor din anul anterior).

Cea de-a doua etapă va avea loc în 25 februarie 2012, iar cea de-a treia, în 26 mai, după cum aveam să aflăm de la dna prof. Nicoleta Cipleu, organizator principal la nivel județean.
Ieri la „Ghibu” și-au evaluat cunoștințele de limbă română peste  400 de elevi, din clasele II-XII, din mai multe școli orădene: colegiile naționale „Emanuil Gojdu”, „Mihai Eminescu” și „Iosif Vulcan”, școlile „Oltea Doamna”, „Nicolae Bălcescu”, „Dimitrie Cantemir”, Lic. Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teologic  Baptist „Emanuel”, Lic. Teologic Penticostal „Betel”, liceele teoretice „Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, Liceul de Artă, Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”...
„Toți cei care vor întruni 100 de puncte, cei situați pe locurile I, II și III, vor participa gratuit la etapa competițională din 10 iunie, când lucrările se vor corecta la București. La ediția de anul trecut, Vesa Georgia, ocupanta locului I, a câștigat un laptop, Andreea Meze, la fel, iar Cristina Husăsan (locul II), un aparat foto digital, de câteva milioane, ține să precizeze dna profesor Nicoleta Cipleu.
Subiectele au fost accesibile, ele având scopul de a încuraja copiii, nu de a-i selecta, de a le evalua cunoștințele, prin scrieri (compuneri) imaginative, probleme de limbă și comunicare (text literar), în deplin acord cu programele școlare și reflectând cerințele examenelor naționale”.
Unii copii au ieșit din sală după 30-40 de minute
Curtea și sala festivă erau pline de părinți. Ei trăiau mult mai intens momentul confruntării decât propriile odrasle, care au venit ca la... distracție! Timpul rezervat elaborării lucrărilor a fost de 60 de minute pentru elevii ciclului primar; unii însă au ieșit din sală după circa 30-40 de minute, dar nu pentru că nu au știut, ci pentru că au terminat de scris. Pentru gimnaziști au fost alocate 120 de minute, iar pentru liceeni, 180. Primul candidat cu care aveam să facem cunoștiință, chiar înainte de a intra în sală a fost Coita Raluca (de la „Betel”). La ieșirea din săli, cu toții se arătau încântați de ceea ce au primit, estimând punctaje mari. Ganea Patrick Andrei a ieșit primul din sală, urmat la câteva minute de alții și alții: Antonia Morcovescu, Bianca Moisa, Cristina Nikita, Andreea Dragoș, Daria Neag și Cristina Mahu; Maria Bocor și Mircea Puie, Isabelle Indig, Șerban Ciobanu și Iulian Deac... Șerban, Iulian, dar și Isabelle, elevii dnei înv. prof. Elena Pavel, estimau că au făcut lucrări de 97-99 sau 100 de puncte. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Evaluarea în educație la limba română.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:57 Ora de vară a Europei de Est