Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă lansare a firmelor de exercițiu

Miercuri, la C. E. „Partenie Cosma” Oradea

O nouă lansare a firmelor de exercițiu

Pentru a cuprinde toate cele 16 firme de exercițiu, lansate sau relansate, astăzi (miercuri, 31 octombrie 2997), a fost necesară o prelungire a sălii festive cu încă o sală de clasă, manifestarea bucurându-se, deopotrivă, de o concurență acerbă și o audiență pe măsură!

Economiștii știu de ce!
La această primă ediție din acest an școlar (2007-2008), elevii din clasele a XI-a au lansat firme noi (sau preluate), iar cei din a XII-a au relansat firmele înființate anul trecut, în scopul unei mai bune promovării, al unui impact mai eficient, folosind metode, procedee și mijloace moderne care să șocheze, să incite.
Într-un liceu de economiști profesioniști, firmele de exercițiu au căutare și succes, iar activitatea lor e monitorizată în permanență prin însuși procesul instructiv-educativ (în cadrul orelor de laborator tehnologic la materiile de specialitate, profil servicii, dar nu numai). Operând cu cunoștințele de specialitate însușite în primii doi ani, ele se fixează, se consolidează și devin operaționale, se formează priceperi și deprinderi, iar munca depusă în condiții reale  ale unei firme reale îi pregătește pentru viitoarea carieră în domeniul economic. Un asemenea eveniment necesită multă muncă de creație, spirit organizatoric, disciplină, muncă de echipă, pregătire responsabilă, spirit întreprinzător, și o imagine cât mai incitantă, dată fiind concurența de pe piață.
Evenimentul (organizat de prof. Simona Man, Silvia Mateaș, Mihaela Biriș, Alina Bagdi, și catedra de specialitate) a fost interesant și pentru colegii și dascălii din școlile partenere și concurente, fiecare dorind să afle ceva nou. Printre cei foarte interesați să vadă și să cunoască firmele de exercițiu ale economiștilor orădeni s-au numărat elevi și profesori de la colegiile tehnice „Mihai Viteazul”, „Traian Vuia”, „Transilvania”, ba chiar și de la Grupul Școlar Agricol „Horea” din Marghita. Din partea Inspectoratului Școlar a onorat și de această dată dl Florian Mieluț, inspector de specialitate, nelipsit de la lansările și târgurile firmelor de exercițiu din Oradea.
În debutul manifestării, directorul colegiului, dl prof. Ioan Corba, a înmânat două diplome, felicitând reprezentanții și conducătorii firmelor de exercițiu din XII C – F.E. Azeus S.R.L. (coordonată de prof. Andreea Pășcuț) și F.E. Dacardi S.R.L. (coordonată de Alina Bagdi) pentru succesul repurtat anul școlar trecut, cele două firme clasându-se pe locurile II și III în topul firmelor de exercițiu la nivel național.
Prezentarea firmelor
Ca niște manageri adevărați ce sunt, directorii generali (dar nu numai) au urcat pe scenă pentru prezentarea firmelor, prin expunere verbală, însoțită de o prezentare în power point. Dar cel mai bine s-a prezentat fiecare din cele 16 firme la stand, prin produse, articole și materiale promoționale, cataloage cărți de vizită, pliante, postere, prezentare pe suport electronic…
Reprezentanții firmelor încercau în fel și chip să te cucerească, să te determine să-i asculți, să cunoști ofertele, să bați palma, ba chiar să semnezi în cartea de onoare. Sorina, Marcel, Elena, Adina, Roxana, Ilie, Florin  … sunt doar câțiva dintre cei mai tari manageri, cu fler și „lipici”, preocupați să atragă clienții, să-și promoveze imaginea firmei și să-și „vândă” marfa.
După un loc IV în finala mondială de la San Diego (USA), în 2002, și un titlu național în 2004 (dar nu singurul), la București, după o medalie de bronz, obținută de F.E. "Bazooka" în finala de la Paris, după cele două locuri fruntașe (loc. II și III) ocupate anul școlar trecut în topul național al firmelor de exercițiu, economiștii sunt foarte motivați, dornici să confirme și să obțină noi izbânzi de răsunet! (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă lansare a firmelor de exercițiu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:14 Ora de vară a Europei de Est