Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Passeport pour les langues”

Ziua Europeană a Limbilor, punte între culturi

,,Passeport pour les langues”

La Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea s-a sărbătorit din plin Ziua Europeană a Limbilor, eveniment ce a avut la bază tema diversității lingvistice văzută ca o punte între culturi

Pornind de la premisa că multilingvismul este un avantaj pentru Europa și un angajament comun, organizatoarea și coordonatoarea evenimentului, prof. de franceză Otilia Bota a deschis activitatea precizând importanța limbilor străine și accentuând ideea că profesorilor de limbi străine le revine un rol esențial în construirea unei Europe a multilingvismului. De asemenea, dozând corect competențele lingvistice și cele pedagogice, ei le pot trezi elevilor un entuziasm pentru cunoașterea limbilor străine, care îi va însoți pe tot parcursul vieții. S-a arătat apoi că într-o Europă care va rămâne întotdeauna multilingvă, învățarea limbilor străine deschide numeroase oportunități către o carieră mai bună, șansa de a locui, lucra sau studia în altă țară sau pur și simplu de a călători. Limba vorbită devine parte integrantă a identității și bagajului cultural al unei persoane. Învățarea limbilor străine contribuie la înțelegerea altor popoare și culturi, este o modalitate de a combate xenofobia, rasismul și intoleranța.
Francezii spun׃ „Plus de langues que je parle, plus je suis européen”.
 Prof. Otilia Bota a arătat în continuare că Europa este un continent care adăpostește numeroase tradiții și limbi diferite.
„Prin urmare, am ales să facem o frumoasă incursiune prin lumea personajelor literare și non-literare favorite din Europa”.
Dar, înainte de toate, rugăciunea Tatăl nostru a fost rostită și audiată de către elevi ai liceului în șapte limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, olandeză și maghiară.
,,Pentru a savura din plin multilingvismul ca avantaj pentru Europa, a mai precizat dna prof. Otilia Bota, vom organiza un concurs intitulat ,,Passeport pour les langues” adică Pașaport pentru limbi, un spectacol-parodie al unei lumi reale și imaginare. ,,Passeport pour les langues” e punctul nostru de plecare. Așadar, tot demersul nostru a avut ca leit-motiv … ,,pașaportul”.
Suntem undeva la o vamă imaginară din România…unde vom avea nevoie de un pașaport imaginar, dar necesar pentru a circula prin Europa”.
Elevii din clasele VI-XI au ales să se costumeze și să întruchipeze un personaj literar celebru sau pur și simplu un personaj celebru din lumea reală. De ex.  Pavarotti, Micul Prinț, Anna Karenina și contele Vronski, Romeo și Julieta, Hänsel și Gretel, Hitler și Eva Braun, Tartarin de Tarascon, Kossuth Lajos și Zsuzsanna, D-l Goe cu mamițica, mam’ mare și tanti Mița, Scufița roșie și lupul, Parpanghel și Piranda & familia…
Însă la vamă… ca la vamă. Fiecare personaj a avut  nevoie de un pretext pentru a călători prin Europa.
Ultimul care apare la vamă este Moș Crăciun, salvatorul tuturor personajelor, care vine cu trăsioara și cu daruri proaspete pentru toate personajele, inclusiv pentru juriu. E vorba de un pașaport lingvistic, veritabil. Într-o mașinuță construită din cartoane îl așteaptă președintele Traian Băsescu și premierul Emil Boc, care primesc și ei câte un pașaport de acest fel și care la final exclamă: ,,Europa, venim și noi! Deschide-ne porțile!”
La final, elevii Birta Dacian, Þenț Vlad, Pop Paul, Mitra Evelina, Căbău Alin, Bogdan Nicoleta, Burcă Cătălin, Fehèr Gyula, Cosma Ligia, Sabău Denisa, Lala Florentina, Lakatos Larisa, Bodog Emilia, Pop Cezara, Crăiță Antonio, Asandei Paula, Gurău Alin, Chișe Diana, Chiș Ovidiu, Memet Denis, Copaciu Monica, Petrila Debora, Petrila Nora, Petruțiu David, Fântână Denisa, Gaje Alin, Gabor Florian, Avram Otilia, Borghesi Bianca, Pop Anabella, Gliția Alexandra, Kovacs Daniel, Bere Andreea, Þenț Maria, Van Velden Carmen au fost răsplătiți cu aplauze, cu premii și diplome de participare.
Dna prof. Otilia Bota a conchis la final: ,,Sunt convinsă că ziua aceasta ne-a apropiat și mai mult, indiferent de etnia din care facem parte. Dialogul intercultural a triumfat. Să fim în continuare deschiși și toleranți cu gândul la o Europă unită!” (Roxana D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Passeport pour les langues”. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:32:49 Ora de vară a Europei de Est