Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Din această toamnă

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

De la 1 septembrie 2011, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea funcționează în „casă nouă”, la o nouă adresă, dar nu în Campusul școlar, cum s-a făcut vorbire cândva, ci pe strada Clujului nr. 66, în clădirea fostei Școli „Alexandru Roman”.

Înglobând și clasele Școlii „Alexandru Roman”, liceul sanitar s-a ales și cu clase de învățământ primar și gimnazial, iar Școala „Alexandru Roman” a dispărut, precum Școala „Andrei Mureșanu” în 2010, pe principiul „Peștele mare îl înghite pe cel mic!” (sau într-un alt limbaj, unitatea de învățământ de rang mai înalt primează).
Dar, „tot răul înspre bine”, cum se spune. Numai așa s-au trezit sanitarii peste noapte cu trei cicluri de învățământ și cu 36 de clase: 11 clase de liceu, trei de învățământ primar (clasa I, a III-a și a IV-a), patru de ciclu gimnazial (câte o clasă de la a V-a la a VIII-a) și 18 clase de învățământ postliceal (cinci de asistent medical de farmacie și 13 de asistent medical generalist).
„Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta!”
„Puteam avea chiar mai multe clase de postliceală, dar nu avem spațiu, a ținut să precizeze, joi (6 octombrie 2011),  directorul adjunct al liceului, dna profesor Daniela Lascău. Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta! Mutatul în noua locație ne-a dat tot programul peste cap. În timp ce ne mutam, 210 absolvenți de postliceală, asistent medical generalist, aveau de susținut examenele de absolvire. A fost o muncă epuizantă. Toată lumea a pus mâna la împachetat și cărat. Gândiți-vă că la tot ce aveam noi, s-a mai adăugat și toată arhiva, din 1948, plus cărțile din bibliotecă. Împachetate în saci, cărțile sunt depozitate în sala de sport, care a devenit o imensă magazie de materiale, atât pentru noi, cât și pentru Colegiul Economic „Partenie Cosma”, mutat în Campus, dar care nu deține spațiu suficient. În 15 august, am început să ne mutăm. A început școala, dar nu avem încă sală de sport, cea existentă fiind pe post de magazie, după cum vă spuneam; în schimb la vechea locație, am lăsat o sală de sport gata renovată”.
„În luna mai ne-am făcut mobilier nou pentru internat”
„Acum nu mai avem internat. Așa că în toamnă, am transferat paturile și saltelele noi la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, adică le-am dat gratuit, i-am cadorisit cu ele. Nu puteau să nu fie încântați de un asemenea cadou. Tot prin transfer, am cedat mobilier (mese, dulapuri și scaune) Colegiului Național „Iosif Vulcan” și Școlii „Ioan Slavici”. Tot din lipsă de spațiu, funcționăm cu două cabinete de informatică în loc de trei!”
Voluntari de aur, soliști și premianți
Vizitând școala, am cunoscut și parte dintre elevii cu care sanitarii se mândresc.
În 29 septembrie, voluntarii liceului (Loredana Simionaș, Ligia Lupuț, Alexandra Seica, Denisa Solomie, Berenyi Monika, Adriana Ghețe, Cătălin Foghiș și Ioana Pop) s-au remarcat la simularea unui incendiu la Spitalul Județean. Larisa Tripon („privighetoarea” liceului) face parte din Ansamblul „Bihorul”. Solista de muzică populară a sanitarilor a participat la Timișoara la „Vocea populară”, obținând premiul II, iar în luna aprilie a fost prezentă împreună cu Ansamblul „Bihorul” la o emisiune de folclor pe TVR 3. Câștigând etapa județeană a concursului național de proiecte antidrog „Împreună”, Ionuț Caba, Alexandra Ciornei și Adriana Ghețe ne-au reprezentat cu cinste județul la etapa națională de la Eforie Sud, cu proiectul „Reușim împreună”. Ioana Pop și Emilia Bota au ocupat locul al II-lea pe județ la concursul de dans (SNAC). Kocsis Noemi (din XII B) a obținut premiul III la Concursul național de protecția mediului de la Botoșani, la secțiunea colaj. La Concursul de creație literară și artistică „Domn, Domn să-nălțăm”, elevii liceului au adunat 20 de premii și mențiuni. Trei elevi au participat cu lucrări la concursul național de arte plastice „Omagiu lui Ștefan Luchian”, de la Botoșani; Denisa Ciorba s-a ales cu premiul II, iar Alina Luncan și Fekete Mădălin, cu mențiuni. Nu în ultimul rând, Anca Dobai, participând la concursul de creație literară UNIFERO de la Iași, s-a clasat pe primul loc.
Așadar, și sanitarii au premianții lor, cu care se mândresc! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)