Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Din această toamnă

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

De la 1 septembrie 2011, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea funcționează în „casă nouă”, la o nouă adresă, dar nu în Campusul școlar, cum s-a făcut vorbire cândva, ci pe strada Clujului nr. 66, în clădirea fostei Școli „Alexandru Roman”.

Înglobând și clasele Școlii „Alexandru Roman”, liceul sanitar s-a ales și cu clase de învățământ primar și gimnazial, iar Școala „Alexandru Roman” a dispărut, precum Școala „Andrei Mureșanu” în 2010, pe principiul „Peștele mare îl înghite pe cel mic!” (sau într-un alt limbaj, unitatea de învățământ de rang mai înalt primează).
Dar, „tot răul înspre bine”, cum se spune. Numai așa s-au trezit sanitarii peste noapte cu trei cicluri de învățământ și cu 36 de clase: 11 clase de liceu, trei de învățământ primar (clasa I, a III-a și a IV-a), patru de ciclu gimnazial (câte o clasă de la a V-a la a VIII-a) și 18 clase de învățământ postliceal (cinci de asistent medical de farmacie și 13 de asistent medical generalist).
„Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta!”
„Puteam avea chiar mai multe clase de postliceală, dar nu avem spațiu, a ținut să precizeze, joi (6 octombrie 2011),  directorul adjunct al liceului, dna profesor Daniela Lascău. Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta! Mutatul în noua locație ne-a dat tot programul peste cap. În timp ce ne mutam, 210 absolvenți de postliceală, asistent medical generalist, aveau de susținut examenele de absolvire. A fost o muncă epuizantă. Toată lumea a pus mâna la împachetat și cărat. Gândiți-vă că la tot ce aveam noi, s-a mai adăugat și toată arhiva, din 1948, plus cărțile din bibliotecă. Împachetate în saci, cărțile sunt depozitate în sala de sport, care a devenit o imensă magazie de materiale, atât pentru noi, cât și pentru Colegiul Economic „Partenie Cosma”, mutat în Campus, dar care nu deține spațiu suficient. În 15 august, am început să ne mutăm. A început școala, dar nu avem încă sală de sport, cea existentă fiind pe post de magazie, după cum vă spuneam; în schimb la vechea locație, am lăsat o sală de sport gata renovată”.
„În luna mai ne-am făcut mobilier nou pentru internat”
„Acum nu mai avem internat. Așa că în toamnă, am transferat paturile și saltelele noi la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, adică le-am dat gratuit, i-am cadorisit cu ele. Nu puteau să nu fie încântați de un asemenea cadou. Tot prin transfer, am cedat mobilier (mese, dulapuri și scaune) Colegiului Național „Iosif Vulcan” și Școlii „Ioan Slavici”. Tot din lipsă de spațiu, funcționăm cu două cabinete de informatică în loc de trei!”
Voluntari de aur, soliști și premianți
Vizitând școala, am cunoscut și parte dintre elevii cu care sanitarii se mândresc.
În 29 septembrie, voluntarii liceului (Loredana Simionaș, Ligia Lupuț, Alexandra Seica, Denisa Solomie, Berenyi Monika, Adriana Ghețe, Cătălin Foghiș și Ioana Pop) s-au remarcat la simularea unui incendiu la Spitalul Județean. Larisa Tripon („privighetoarea” liceului) face parte din Ansamblul „Bihorul”. Solista de muzică populară a sanitarilor a participat la Timișoara la „Vocea populară”, obținând premiul II, iar în luna aprilie a fost prezentă împreună cu Ansamblul „Bihorul” la o emisiune de folclor pe TVR 3. Câștigând etapa județeană a concursului național de proiecte antidrog „Împreună”, Ionuț Caba, Alexandra Ciornei și Adriana Ghețe ne-au reprezentat cu cinste județul la etapa națională de la Eforie Sud, cu proiectul „Reușim împreună”. Ioana Pop și Emilia Bota au ocupat locul al II-lea pe județ la concursul de dans (SNAC). Kocsis Noemi (din XII B) a obținut premiul III la Concursul național de protecția mediului de la Botoșani, la secțiunea colaj. La Concursul de creație literară și artistică „Domn, Domn să-nălțăm”, elevii liceului au adunat 20 de premii și mențiuni. Trei elevi au participat cu lucrări la concursul național de arte plastice „Omagiu lui Ștefan Luchian”, de la Botoșani; Denisa Ciorba s-a ales cu premiul II, iar Alina Luncan și Fekete Mădălin, cu mențiuni. Nu în ultimul rând, Anca Dobai, participând la concursul de creație literară UNIFERO de la Iași, s-a clasat pe primul loc.
Așadar, și sanitarii au premianții lor, cu care se mândresc! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Trimite email
luni, 20 ianuarie 2025, 17:44:48 Ora standard a Europei de Est