Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Din această toamnă

Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

De la 1 septembrie 2011, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea funcționează în „casă nouă”, la o nouă adresă, dar nu în Campusul școlar, cum s-a făcut vorbire cândva, ci pe strada Clujului nr. 66, în clădirea fostei Școli „Alexandru Roman”.

Înglobând și clasele Școlii „Alexandru Roman”, liceul sanitar s-a ales și cu clase de învățământ primar și gimnazial, iar Școala „Alexandru Roman” a dispărut, precum Școala „Andrei Mureșanu” în 2010, pe principiul „Peștele mare îl înghite pe cel mic!” (sau într-un alt limbaj, unitatea de învățământ de rang mai înalt primează).
Dar, „tot răul înspre bine”, cum se spune. Numai așa s-au trezit sanitarii peste noapte cu trei cicluri de învățământ și cu 36 de clase: 11 clase de liceu, trei de învățământ primar (clasa I, a III-a și a IV-a), patru de ciclu gimnazial (câte o clasă de la a V-a la a VIII-a) și 18 clase de învățământ postliceal (cinci de asistent medical de farmacie și 13 de asistent medical generalist).
„Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta!”
„Puteam avea chiar mai multe clase de postliceală, dar nu avem spațiu, a ținut să precizeze, joi (6 octombrie 2011),  directorul adjunct al liceului, dna profesor Daniela Lascău. Din lipsă de spațiu, nu ne putem dezvolta! Mutatul în noua locație ne-a dat tot programul peste cap. În timp ce ne mutam, 210 absolvenți de postliceală, asistent medical generalist, aveau de susținut examenele de absolvire. A fost o muncă epuizantă. Toată lumea a pus mâna la împachetat și cărat. Gândiți-vă că la tot ce aveam noi, s-a mai adăugat și toată arhiva, din 1948, plus cărțile din bibliotecă. Împachetate în saci, cărțile sunt depozitate în sala de sport, care a devenit o imensă magazie de materiale, atât pentru noi, cât și pentru Colegiul Economic „Partenie Cosma”, mutat în Campus, dar care nu deține spațiu suficient. În 15 august, am început să ne mutăm. A început școala, dar nu avem încă sală de sport, cea existentă fiind pe post de magazie, după cum vă spuneam; în schimb la vechea locație, am lăsat o sală de sport gata renovată”.
„În luna mai ne-am făcut mobilier nou pentru internat”
„Acum nu mai avem internat. Așa că în toamnă, am transferat paturile și saltelele noi la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, adică le-am dat gratuit, i-am cadorisit cu ele. Nu puteau să nu fie încântați de un asemenea cadou. Tot prin transfer, am cedat mobilier (mese, dulapuri și scaune) Colegiului Național „Iosif Vulcan” și Școlii „Ioan Slavici”. Tot din lipsă de spațiu, funcționăm cu două cabinete de informatică în loc de trei!”
Voluntari de aur, soliști și premianți
Vizitând școala, am cunoscut și parte dintre elevii cu care sanitarii se mândresc.
În 29 septembrie, voluntarii liceului (Loredana Simionaș, Ligia Lupuț, Alexandra Seica, Denisa Solomie, Berenyi Monika, Adriana Ghețe, Cătălin Foghiș și Ioana Pop) s-au remarcat la simularea unui incendiu la Spitalul Județean. Larisa Tripon („privighetoarea” liceului) face parte din Ansamblul „Bihorul”. Solista de muzică populară a sanitarilor a participat la Timișoara la „Vocea populară”, obținând premiul II, iar în luna aprilie a fost prezentă împreună cu Ansamblul „Bihorul” la o emisiune de folclor pe TVR 3. Câștigând etapa județeană a concursului național de proiecte antidrog „Împreună”, Ionuț Caba, Alexandra Ciornei și Adriana Ghețe ne-au reprezentat cu cinste județul la etapa națională de la Eforie Sud, cu proiectul „Reușim împreună”. Ioana Pop și Emilia Bota au ocupat locul al II-lea pe județ la concursul de dans (SNAC). Kocsis Noemi (din XII B) a obținut premiul III la Concursul național de protecția mediului de la Botoșani, la secțiunea colaj. La Concursul de creație literară și artistică „Domn, Domn să-nălțăm”, elevii liceului au adunat 20 de premii și mențiuni. Trei elevi au participat cu lucrări la concursul național de arte plastice „Omagiu lui Ștefan Luchian”, de la Botoșani; Denisa Ciorba s-a ales cu premiul II, iar Alina Luncan și Fekete Mădălin, cu mențiuni. Nu în ultimul rând, Anca Dobai, participând la concursul de creație literară UNIFERO de la Iași, s-a clasat pe primul loc.
Așadar, și sanitarii au premianții lor, cu care se mândresc! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” are și clase de învățământ primar și gimnazial!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 30 ianuarie 2023