Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ni s-a oferit o lecție de istorie în trei acte

De Ziua Oradiei, pe 12 octombrie

Ni s-a oferit o lecție de istorie în trei acte

Miercuri, 12 octombrie 2011, de Ziua Oradiei, municipalitatea ne-a pregătit un program special, care s-a constituit, putem spune, într-o veritabilă lecție de istorie, în trei acte, autori: primarul municipiului Oradea, dl ing. Ilie Bolojan și academicianul Aurel Pop, în cadrul ședinței festive a Consiliului local, ținută în sala mare a Primăriei Oradea; primarul Ilie Bolojan și prof. univ. dr. Ion Zainea, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie și prof. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Þării Crișurilor, la Statuia lui Aurel Lazăr.

Nu ne vom referi în articolul de față la conferirea înaltului titlu de Cetățean de onoare al municipiului Oradea academicianului Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române, despre care am scris anterior.
La toate cele trei acte, vorbitorii s-au bucurat de o audiență selectă, cadre militare, politicieni, deputați, personalități culturale, reprezentanți ai Primăriei, Prefecturii și Consiliului Județean, cetățeni, dascăli și elevi. 
Citind un pasaj din „Istoria Transilvaniei”, dl primar a concluzionat cum că „trecutul trebuie cunoscut, dar nu pentru ... răzbunare. Astăzi trebuie să fim decenți! Să ne facem treaba, fiecare la locul său de muncă. Să susținem interesele acestui județ și ale acestui oraș”...
În alocuțiunea sa, academicianul Aurel Pop a abordat tema „Eliberarea orașului Oradea și a întregii Transilvanii în 1944”. A vorbit despre ziua de 12 octombrie ca despre o zi de importanță națională, iar Declarația de la Oradea, a ținut să sublinieze Domnia sa, avea să deschidă calea creării Regatului României; vorbind de-acum despre Þara Românească, asemeni lui Nicolae Iorga, fără a se referi doar la o singură provincie (Muntenia), ci cuprinzând toate locurile locuite de români. În acest caz, îmi place să spun că avem de-a face cu „curățenia unui gând”...
Ajungând să trateze problema Celui de-al doilea război mondial și a Dictatului de la Viena, istoricul clujean a pus punctul pe i și degetul pe rană în problema Transilvaniei și poziția marilor puteri (făcându-se auzită cu deosebire „vocea Moscovei”), raportul dintre minorități și majoritatea românească, dintre populația urbană și rurală și interdicțiile impuse românilor, la ei acasă!
 În Parcul 1 Decembrie
În cadrul manifestărilor desfășurate în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostașului Român, dl primar Ilie Bolojan s-a referit la evenimentele din 12 octombrie 1944, subliniind că noi astăzi trebuie să fim recunoscători înaintașilor care au scris cu litere de aur paginile acelor vremuri în istoria noastră națională.
Spre cinstea lor, în careul de ași de la statuie și la depunerea de coroane, jerbe și flori, am remarcat un număr mare de elevi și cadre didactice, în flancul drept, de o parte și de alta a oficialităților, elevi de la Școala „Nicolae Bălcescu”, însoțiți de prof. Stela Tăut și Maria Bughiu, iar în flancul stâng, elevi de la Școala „Dacia”, în frunte cu dl director, prof. dr. Florian Hava și prof. Teodora Sîncelean, elevi de la „Avram Iancu”, alături de dna director, prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu, liceeni de la „Gojdu”, „Transilvania” și „Aurel Lazăr”... În fața Ostașului Român, am ascultat vocea istoricului Ion Zainea. În alocuțiunea sa, dl profesor s-a oprit la cele două momente de 12 octombrie (1918 și 1944), făcând o radiografiere a celor două evenimente majore - Declarația de autodeterminare de la Oradea, semnată în casa lui Aurel Lazăr și 12 octombrie 1944, eliberarea Oradiei de către diviziile române și sovietice de sub ocupația străină (trupele ungare și germane).
La Casa Memorială și Statuia lui Aurel Lazăr
Din Parcul 1 Decembrie, alaiul, în frunte cu oficialitățile și militarii care au participat la ceremonialul militar, a trecut de partea cealaltă a Crișului Repede, pe pasarelă, spre a ajunge la Casa Memorială și mai apoi la Statuia lui Aurel Lazăr. Aici, la statuie, aveam să-i reperăm și pe liceenii de la „Dimitrie Leonida”, însoțiți de profesorul de istorie, doamna Elisabeta Ungur. Despre cel mai important om politic din Oradea acelor vremuri (12 octombrie 1918) a vorbit dl prof. dr. Aurel Chiriac, după care picioarele lui Aurel Lazăr au fost acoperite cu flori, coroane și jerbe, în semn de aleasă recunoștință din partea oficialităților și instituțiilor reprezentative, a partidelor politice, dar și din partea unor elevi și dascăli orădeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ni s-a oferit o lecție de istorie în trei acte.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:35:35 Ora de vară a Europei de Est