Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Planul cadru de învățământ pentru programul „A doua șansă”- învățământ primar

Știri de la Inspectoratul Școlar

Planul cadru de învățământ pentru programul „A doua șansă”- învățământ primar

În rubrica de astăzi, dna jr. dr. Ramona Bacter (consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Bihor) ne vorbește despre Planul cadru de învățământ pentru programul „A doua șansă”- învățământ primar.

Conform Anexei 2 la Ordinul ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5248/31.08.2011, planul cadru cuprinde o zonă comună pentru toți elevii – trunchiul comun, reprezentată de numărul minim de ore prevăzut pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se parcurge programa școlară.
Note specifice programului „A doua șansă” - învățământ primar – trunchi comun
a) Orele de consultații pentru disciplinele Limba și literatura română și Matematică sunt alocate pentru activități diferențiate obligatorii pentru toți elevii (extindere, aprofundare, remediere). Extinderile reprezintă conținuturile cu asterisc din programe, care pot fi selectate și nu sunt obligatorii pentru toți elevii aceleiași clase.
b) Pentru nivelul I și nivelul II, la disciplina Limba și literatura română precum și la disciplina Matematică, una dintre orele din trunchiului comun este alocată alfabetizării prin intermediul noilor tehnologii. Aceasta presupune abordarea integrată a conținuturilor de Limba și literatură română, respectiv Matematică și unor elemente de conținut privind Tehnologia Informației și Comunicării.
c) În cadrul programului „A doua șansă” - învățământ primar se poate opta pentru studierea limbii moderne 1 pentru limba engleză (pentru care au fost elaborate programă, ghidul cadrului didactic și ghidul elevului). Modulul de Limba modernă 1 se introduce din primul nivel, cu focalizare exclusivă pe nivelul comunicațional.
d) Modulul de Educație civică are loc la nivelul în care se înscrie elevul, este urmat de acesta în mod individualizat, la intrarea sa în program și se constituie în modul inițial cu funcție de alfabetizare civică și motivare pentru învățare. Acest modul poate fi urmat de elev la nivelul I, II, III sau IV. Modulul este urmat o singură dată de către cursant.
e) La nivelul III și IV se introduce în trunchiul comun disciplina Tehnologia Informației și Comunicării, câte o oră pe săptămână. La finalul parcurgerii nivelului IV, elevii vor fi evaluați pe baza standardelor de evaluare din programa școlară corespunzătoare.
f) Disciplina Consiliere și orientare se introduce în trunchiul comun, câte o oră pe săptămână pentru fiecare nivel de studiu. La această disciplină nu se acordă calificative.
Note specifice programului „A doua șansă” - învățământ primar – CDȘ
a)Curriculum la Decizia Școlii se va derula prin activități de tip Școală după școală, înainte sau după orele de curs.
b)Consiliul de administrație al unității de învățământ, în urma consultării elevilor și pe baza resurselor disponibile, stabilește curriculum la decizia școlii. Cadrele didactice din unitatea de învățământ care predau la „A doua șansă” - învățământ primar propun elevilor 3-4 discipline opționale, urmând ca aceștia să opteze pentru cel puțin două dintre ele. La nivelul unității de învățământ se pot constitui grupe eterogene din punct de vedere al nivelului de studiu. Disciplina opțională se poate desfășura cu un minimum de 12 elevi de la programul „A doua șansă” - învățământ primar. Elevul are obligația de a participa la două discipline opționale pentru fiecare nivel de studiu.
c) În funcție de solicitările elevilor din clasa de tip „A doua șansă” - învățământ primar, încă de la nivelul I se poate introduce un modul opțional de studiere a Limbii și literaturii rromani.
d) Disciplinele opționale pot fi concepute la nivelul unei singure arii curriculare, inter sau transcurricular.
În școlile cu predare în limba română, elevii aparținând minorităților naționale pot studia, în condițiile legii, disciplina Limba și literatura maternă. Numărul de ore alocat acestei discipline este de două ore pe săptămână, în fiecare an de studiu. Aceste ore intră în trunchiul comun și sunt incluse în schemele orare ale școlilor respective. În aceste condiții, numărul total de ore pe săptâmână poate depăși, pentru acești elevi, numărul maxim de ore pe săptămână.
Pentru nivelul I și nivelul II, la disciplina Limba și literatura română, precum și la disciplina Matematică, una dintre orele din trunchiului comun este alocată alfabetizării prin intermediul noilor tehnologii. Aceste ore se desfășoară în limba română. Planul cadru de mai sus se aplică la toate clasele și unitățile de învățământ cu predare în limba minorităților naționale. În acest caz, orele de consultații din cadrul ariei curriculare Limbă și Comunicare se desfășoară în limba maternă.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:43:12 Ora de vară a Europei de Est