Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pe urmele voievozilor moroșeni..”

Spre Săpânța

„Pe urmele voievozilor moroșeni..”

Aveam în plan să călătorim prin Maramureș, dupa ce am văzut Þara Hațegului cu toate vestigiile romane, încă bine păstrate de atâtea mii de ani…

Așa că, Andrei Toia - ca de obicei, a stabilit itinerarul și…în 14 octombrie (2011), duși am fost... cale lungă până la Ocna-Șugatag, drum foarte frumos, plin de curbe și serpentine, pădurile cu toate culorile toamnei de o parte și de alta a drumului… În autocar, multă veselie, specifică activității cu mulți adolescenți. După o scurtă oprire la Carei, unde am admirat imensul Monument al Eroilor Români din al II-lea Razboi Mondial, am continuat drumul spre Săpânța. Ajunși cu bine la Săpânța, nu puteam să nu vizităm obiectivul central, cel care i-a dus numele în țară și în lume - Cimitirul vesel; într-adevăr, în acest cimitir special, totul este plin de veselie și amuzament, peste 800 de cruci pictate pe un fond albastru (numit Albastru de Săpânța) arătând prin imagini și versuri viciile sau calitățile celui decedat, luând astfel viața în zeflemea, o asociere de pictură naivă și epitafuri create de Stan Ioan Pătraș și Dumitru Pop Tincu (exemple de versuri:..  „Cât pe lume am trăit/De găini bine am grijit/Și mai mult am hodinit...”; „Câte zile am trăit/De lucru greu m-am ferit...”; „Sub această cruce grea/Zace biata soacră-mea/Trei zile de mai trăia/Zăceam eu și citea ea”). La 7 seara am ajuns în Ocna-Șugatag, unde ne-am cazat la Pensiunea Crystal (sincere mulțumiri încă o dată dnei Ileana Miller, care ne-a înțeles toate ofurile... și ne-a asigurat condiții deosebite!).
 După o noapte lungă cu multă distracție, muzică bună, dans și jocuri, sâmbătă, cam obosiți, am făcut o drumeție în zona limitrofă, unde am văzut locurile pline de zăcăminte de sare, cu lacuri saline formate prin surparea solului, cu multe izvoare minerale, iar după masa de prânz ne-am deplasat spre minunata Mănăstire Bârsana, adevarată oază de liniște și purificare sufletească, situată la 20 de km de Sighetul-Marmației. A fost ctitorită de ultimii voievozi ai Maramureșului - frații Balcu-Vodă și Dragu, cu o istorie zbuciumată, a rezistat peste veacuri, fiind refăcută complet după anii 1992. Mănăstirea cuprinde peste 14 clădiri din piatră de râu, acoperite cu șindrilă de brad în stilul „coadă de rândunică”, specific Maramureșului; am primit lămuriri de la maica stareță despre: Altarul de Vară, Aghiazmatarul, Stareția, Casa Maicilor, Praznicarul, Casa Duhovnicului, Turnul cu clopotniță, Muzeul de icoane și carte veche... Totul este minunat aranjat, alei cu multe flori, vegetație ornamentală, bănci de odihnă, troițe, liniște multă în jur... un loc deosebit care nu trebuie ratat!
Am revenit duminică seara în Oradea, mai bogați în informații, plini de  energie pozitivă, puțin obosiți, dar încântați că am văzut locuri nemaipomenite.
Mulțumiri acelor profesori care acceptă să sacrifice nopțile pentru a fi cu noi și care ne arată atâta înțelegere, în special dnei prof. de biologie - Daniela Ghiuro, organizatorul excursiei, ca și în alte dăți… (Andrei T.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Pe urmele voievozilor moroșeni..”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:37:08 Ora de vară a Europei de Est