Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învățământul constituie o prioritate!

Pentru primarul comunei Cefa,

Învățământul constituie o prioritate!

De când îl știu, primarul comunei Cefa, Ioan Sorin Roman, a iubit copiii și a apreciat munca de apostolat a cadrelor didactice, a fost mereu alături de dascăli, militând pentru dezvoltarea învățământului local, prin reabilitarea clădirilor și dezvoltarea bazei didactice, îmbunătățirea condițiilor de învățătură...

Școala din Cefa deține autorizație sanitară de funcționare
În condițiile în care sunt foarte puține școlile din mediul rural care dețin autorizație de funcționare, școala din Cefa deține autorizație de funcționare din anul 2000. De asemenea, comuna Cefa se numără printre primele zece comune bihorene care au școli dotate cu calculatoare conectate la internet. Din banii proprii ai primăriei, în 2004, au fost efectuate o seamă de lucrări importante: renovarea fațadei și executarea șarpantei, precum și introducerea încălzirii centrale la școala din centrul de comună, renovarea fațadei grădiniței și dotarea ei cu mobilier nou (mese, scaune și dulapuri), în 2006. Pentru perioada următoare sunt prinse în proiect, după cum aflăm de la directorul școlii, prof. Traian Cicortaș, construirea unei anexe lipite de corpul clădirii pentru grupuri sanitare interioare la școală și izolarea termică a întregii clădiri prin montarea de geamuri termopan, lucrările urmând să înceapă în acest an. Tot în proiect sunt prinse construirea unei săli de sport, și reabilitarea clădirii grădiniței din Cefa.
 Din bani guvernamentali, urmează să se finalizeze, în această lună, o investiție de circa 10.000 RON pentru dotarea școlii cu mobilier nou. În 2006, s-a primit un microbuz școlar (cu o capacitate de 8+1locuri), iar din această toamnă, toți elevii claselor I-VIII din satul Ateaș învață la școala din centru. Dar ca nea Mihuț Alexandru (șoferul) să nu facă mai multe drumuri dus - întors, ar fi nevoie de un microbuz de 16 sau chiar 24 de locuri.
În urma demersurilor făcute de directorul școlii și primarul comunei, cu sprijinul Inspectoratului Școlar, urmează să fie redeschisă chiar în această lună, grădinița din Ateaș (închisă în urmă cu 30 de ani), în localitate existând și un cadru calificat.
Club, concursuri și premianți
Profitând de condițiile naturale prielnice din zonă și proiectele ecologice aflate în derulare, prof. Adelina Nan și înv. Alexandra Roman au înființat în 2005 Clubul micilor ecologiști care veghează și militează pentru protejarea naturii (a florei și faunei) și colectarea deșeurilor. Din toamnă, comuna Cefa face parte din Asociația comunelor de frontieră din Bihor – reprezentată de primăria Borș - , care a câștigat un proiect Phare C.B.C. Proiectul urmărește editarea unei broșuri în care să fie prezentată fiecare comună a asociației, și derularea de activități între elevii acestor localități pentru o mai bună cunoaștere a moștenirii culturale din zonă, obiceiuri și tradiții, frumuseți și bogății naturale, realizări și perspective. O primă acțiune s-a și desfășurat recent – un concurs interactiv între echipajele a peste 20 de școli din cadrul asociației și trei școli din Ungaria. La capitolul prezentarea emblematică a localității echipajul din Cefa a impresionat cu un peisaj natural din zonă (două rațe sălbatice împăiate, una în zbor, iar cealaltă pe apă, o știucă la vânat insecte, mult stuf, trestie și papură, toate într-un colaj de mare efect) și o planșă cu poze (diferite păsări și lebede pe lacul Cefa – reprezentând biodiversitatea din zonă). Echipajul din Inand a prezentat obiecte tradiționale și populare din zonă, precum și obiceiuri din părțile locului.
Cu concursul maestrului coregraf Florica Negrău (a cărei carte de vizită o reprezintă titratul ansamblu „Florile Bihorului”), la Cefa s-a înființat ansamblul de dansuri populare „Datina”, alcătuit din elevi de la școlile din Cefa și Inand. Prima ieșire pe scenă a ansamblului a însemnat și un prim succes înregistrat în palmaresul echipei – locul III, obținut la Festivalul interjudețean de dansuri populare, organizat de 1 Iunie 2007, pe scena Teatrului de Stat  din Oradea, cu participarea a șapte formații din Bihor și două din județele Arad și Satu Mare.
Tot de Ziua copilului, în comuna Cefa se organizează, anual, Cupa1Iunie pentru copiii grădinițelor și școlilor din comună. La ediția din 2007, au participat și elevi din comuna Geszt (din Ungaria), localitate înfrățită cu Cefa. Fotbaliștii din Cefa au fost la înălțime.
În anul școlar trecut, elevii din Cefa s-au evidențiat și la olimpiadele școlare (olimpiadele cunoașterii, olimpiadele de matematică și română). E multă infuzie de tinerețe în colectivul de cadre didactice - Ioana Odeta Marina, Alexandru Porumb, Cristina Rotar – Prodan, Anca Martin sunt cadre tinere, calificate, primele trei fiind localnice (chiar fii ai satului).
Joi (1 noiembrie 2007), când ne-am aflat în vizită la Școala cu clasele I-VIII Cefa, am ținut să-i pozăm pe elevii care fac cinste acestei școli, indiferent că sunt olimpici, ecologiști, membri ai ansamblului „Datina” ori dansatori care aspiră la un loc în ansamblu, fotbaliști sau pur și simplu premianți ai claselor, așa cum sunt: Paula Hibascko, Florica Varga, Toth Alexandru, Aurelia Banfi , Ionuț Filip, Toth Csaba, Flavius Marușca, Ema Dodu și Hatala Attila (din clasa a V-a), Pall Daniela (9,96), Robert Miheș, Toth Tony, Toth Alexandra, Anamaria Danciar și Bogdan Fechete  (din a VI-a), Denisa Mariana Danciar, Codruța Raluca Pop și Paula Bărnău (toate premiul I, cu 9,70), Florin Dumitru Macra și Mirela Denisa Danciu (din a VII-a), Beniamin Meze, Emanuela Micula și Bogdan Petrila (din clasa a VIII-a).
Ovidiu DAN   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Învățământul constituie o prioritate!

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 07:57:22 Ora de vară a Europei de Est