Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gojdista Karina Ochiș a participat la cea de-a 68-a sesiune internațională a EYP

Karina țintește Științe politice și sociale în Anglia

Gojdista Karina Ochiș a participat la cea de-a 68-a sesiune internațională a EYP

În perioada 30 septembrie – 9 octombrie 2011, la Zagreb, în Croația, s-a desfășurat cea de-a 68-a sesiune a Parlamentului European al Tinerilor (European Youth Parliament).

La reuniune au participat 250 de tineri (cu vârsta cuprinsă între 16 și 21 de ani), din 33 de țări europene, România fiind reprezentată de 12 tineri (fosta gojdistă Monica Bota Moisin – vicepreședinte al sesiunii, Andreia Moraru – jurnalist al sesiunii, Ema Niță, Sânziana Săudică, Alexandra Batea, Mădălina Năstasa, Răzvan Enciu, Andrei Tudoran, Francisc Simon, Andrei Guiman și doi orădeni - Jakobi Suzana și Karina Ochiș, toți 10 delegați).
Evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al președintelui Croației Ivo Josipovic și al Guvernului Republicii Croate, cu suportul Ambasadei Franței, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și finanțat prin programul Tineret în Acțiune (Youth in Action). Printre sponsorii evenimentului s-au numărat și Deutsche Telekom și Siemens.
„În cele 10 zile, împărțiți în 15 comitete de lucru pe teme europene de interes, am elaborat și dezbătut moțiuni de rezoluții după modelul Parlamentului European, ne-a declarat Karina. Temele de discuție au inclus disputa pentru regiunea Nogorno-Karabakh, cooperarea dintre Guinea-Bissau și Republica Guinea, naționalismul etnic, declarația europeană a sănătății mintale și rolul Băncii Central-Europene în situația economică actuală. În ultimele două zile a avut loc Adunarea generală în sala de ședințe a Primăriei din Zagreb, unde am discutat și am votat moțiunile. Lucrările s-au desfășurat în limbile engleză și franceză. Programul de educație nonformală a inclus team-building, activitate pe comitete, Adunarea generală și evenimente interculturale: eurovillage (seri culturale tematice de prezentare a tradițiilor țărilor prin costume, dansuri folclorice și preparate culinare), seri de socializare, seara filmelor croate (când am îmbrăcat costumele preferate din filme), euroconcert (susținut de tineri participanți la sesiune).
 „Am avut o senzație extraodinară și o bucurie să descopăr că deși suntem atât de diverși, avem atâtea lucruri în comun”
 În cadrul reuniunii, nu a fost numai muncă, încercând să imităm viața reală a Parlamentului și a parlamentarilor, ci și distracție. Eu am făcut parte din comitetul pentru piața internă și protecția consumatorilor, alături de tineri din Finlanda, Cipru, Italia... Am avut o senzație extraodinară și o bucurie să descopăr că deși suntem atât de diverși, avem atâtea lucruri în comun, tineri între care nu există discriminare de niciun fel...”
Karina este gojdistul reprezentativ, inteligent, plin de idei și vise îndrăznețe, nonconformist, bine intenționat, ferm și tenace, convins că tinerii pot și trebuie să schimbe lumea în bine.
O urmăresc din clasa a IX-a de când mi-a scris un articol care a făcut valuri, prin mesaj și ideile vehiculate. De pe-atunci așteptam să văd ce se va alege din acel ”boboc rebel”. Karina s-a impus, având o personalitate puternică, autoritară, cu fler și cu un simț practic ascuțit. A ajuns președintele Consiliului elevilor pe colegiu, dar și președintele Comitetului județean al elevilor. Karina și-a fixat niște ținte înalte. La absolvirea colegiului și-a propus să urmeze Științe politice și sociale în Anglia. Pentru aceasta și-a dat cu brio examenul de limbă și a aplicat la cinci facultăți... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gojdista Karina Ochiș a participat la cea de-a 68-a sesiune internațională a EYP. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:53:20 Ora de vară a Europei de Est