Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educația pentru egalitate de șanse

Luni, în cadrul „Festivalului național al șanselor tale”

Educația pentru egalitate de șanse

Școala de Arte și Meserii „George Barițiu” din Oradea a organizat, astăzi (luni, 5 noiembrie), o activitate educativă, înscrisă în cadrul celei de-a VIII-a ediții a târgului de oferte de educație permanentă „Festivalul național al șanselor tale”, desfășurată în parteneriat cu patru școli orădene: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”și Liceul de Artă, precum și școlile gimnaziale nr.11 și „Avram Iancu”.

Având în vedere faptul că anul 2007 a fost proclamat „Anul european al șanselor egale pentru toți”, ediția din acest an a manifestării poartă drept slogan „Educația pentru egalitate de șanse”.
Programul de educație civică este cuprins în planul de acțiune al M.E.C.T pentru implementarea Strategiei formării profesionale a adulților pe termen scurt și mediu 2005-2010, direcția de acțiune „Conștientizarea cu privire la beneficiile FPC pentru persoane, întreprinderi și alți factori interesați”, și răspunde politicii promovate de M.E.C.T. pentru diversificarea și extinderea ofertei de educație prin unitățile și instituțiile de învățământ, consolidarea rolului acestora ca centre de resurse educaționale la nivelul comunității.
Promovarea egalității de șanse
Acțiunea s-a ținut în sala Comenius a școlii „George Barițiu”. Organizați pe cinci echipe (câte patru din fiecare școală), cei 20 de elevi au luat loc în jurul meselor. Gazdele au prezentat evenimentul și scopul activității, după care, fiecare elev s-a prezentat, vorbind pe scurt despre situația sa familială și financiară. Spre a oferi un motiv pentru lansarea dialogului, a fost vizionat filmul „Make a Difference Movie – The Teddy Stallard Story” (realizat de Mary și Greg Reynolds, după o poveste de Elizabeth Silance Ballard), după care s-a trecut la studiul de caz – povestea lui Teddy. Profund sensibilizați de cazul băiețelului din film, elevii și-a expus părerile, ajungându-se astfel la subiectul și tema manifestării, iar prof. Ioana Burlău, coordonatorul acțiunii, a concluzionat subliniind faptul că „teoretic, fiecare copil trebuie să aibă șanse egale la educație. Practic, însă, mulți copii cu dizabilități nu au acces la educație sau și dacă au, cu timpul aceștia vor fi marginalizați. Orice persoană din Uniunea Europeană, indiferent de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, are dreptul la un tratament egal – acesta este mesajul cheie pe care Anul european 2007 îl promovează atât pentru publicul larg, cât și pentru persoanele sau grupurile care suferă din cauza discriminării sau sunt potențiale victime ale discriminării. Și copilul cu dizabilități trebuie considerat ca făcând parte din societate. Nu putem să-l ascundem, el nu are nevoie de mila noastră, ci de sprijinul nostru, permițându-i să trăiască alături de ceilalți copii…”
Reorganizați în echipe formate de această dată din elevi de la școli diferite, ei au răspuns la un chestionar pe tema drepturilor copilului, iar drepturile au fost notate de coordonatoarea activității pe o planșă expusă în fața lor.  La final, revenindu-se la echipele inițiale, reprezentanții celor cinci școli au trecut la elaborarea unor postere originale, personalizate, cu drepturile copilului în variante proprii de prezentare (atât ca și concepție, cât și ca formă de ilustrare).
Merită să-i cunoașteți pe minunații copii și pe dascălii lor: Andrei Horgoș, Nagy Claudiu, Igna Csaba și Kopar Robert (de la „George Barițiu”, însoțiți de prof. Ioana Burlău, Dana Bănică și Maszarik Victoria), Călina Negruț, Lavinia Rad, Celestina Romocian și Petra Melinte (de la Lic. de Artă, însoțite de prof. Ligia Cristea), Raluca Penzeș, Patricia Guvengiriș, Crina Meșter și Ramona Varga (de la „Vasile Voiculescu”, însoțite de prof. Daniela Lascău, directorul adjunct al liceului), Alexandra Chiș, Claudia Oprea, Andrei Secară și Florin Lile (de la Șc. nr. 11, însoțiți de prof. Ioana Pop), Oana Secară, Anca Iacob, Ioana Sabău și Emilia Þicărat (de la Șc. „Avram Iancu”, însoțite de prof. Delia Curpaș).
Să mai spunem că astfel de acțiuni educative vor avea loc  și în alte școli din Oradea și județul Bihor (dar și în țară) în perioada 5 – 10 noiembrie 2007, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a „Festivalului național al șanselor tale”.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Educația pentru egalitate de șanse.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 13:10:45 Ora de vară a Europei de Est