Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Folclorul înseamnă creație permanentă!”

„Ora de folclor”, cu invitați speciali - prof. Lucia Babău și Oana Pelea

„Folclorul înseamnă creație permanentă!”

La ora de dirigenție de ieri (luni, 31 octombrie 2011), dna profesor Ana Iosa, de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea și elevii clasei a VIII-a A au avut doi invitați speciali: pe Oana Pelea și distinsul său mentor - dna profesor Lucia Babău.

Oana Pelea este unul dintre străluciții absolvenți ai Școlii „Oltea Doamna”, actualmente elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, iar dna Lucia Babău este profesorul său de suflet - distinsul său profesor de Limba și literatura română.
Ieri, olimpica națională la Limba și literatura română și mentorul său au fost inivitații speciali la ora de dirigenție care avea ca temă „Folclorul – pasiunea mea”.
Din clasa a VIII-a, folclorul a devenit pentru Oana o pasiune, descoperită cu ajutorul doamnei folclorului popular bihorean – Florica Ungur (ridicată la ceruri). Inteligentă și sensibilă, Oana a deprins de la Doamna Profesor Florica Ungur tot ce avea mai scump în glas și în suflet despre folclorul românesc, noblețea și harul, curățenia sufletească și iubirea. Ascultând-o cântând pe Oana (în premieră), am rămas plăcut surprinși de vocea sa caldă, care trădează sensibilitate și bucuria de a cânta. „Dac-ar ști ochii vorbi” e unul dintre cântecele interpretate. În cazul Oanei, ochii au un limbaj ușor de descifrat. Oana le-a vorbit colegilor despre folclor, așa cum l-a perceput și ea studiindu-l alături de mentorul său și de dna profesor Florica Ungur, fiind sprijinită, secvențial, de dna Lucia Babău, care a ținut să-i avertizeze pe elevi să nu confunde folclorul, cântecele populare, cu manelele...
Oana s-a prezenatat la „ora de folclor” îmbrăcată corespunzător, într-unul din cele zece costume populare originale pe care le deține. „Este un costum de pe Crișul Negru, al unei femei tinere, în culorile albastru și maro, alcătuit din poale, zaghie și spătoi, mai are și cârpă din păr, dar nu am luat-o, iar în picioare opinci, din Nimăiești, făcute din roți de căruță; ciorapii se cheamă în limbaj popular ștrinfi. Acest costum are circa o sută de ani, fiind tors din fir de cânepă și țesut în război, cu cipcă în partea de jos...”
În timp ce descria costumul, atât Oana, cât și dna Babău traduceau unele cuvinte, spre a fi corect înțelese, pentru că în clasa a VIII-a A pe lângă români învață și copii din Liban (Farran Rachil), Israel (Sandy Mah’d)...
„Toarce furcă, adună fus!”
Interpretând un cântec de șezătoare, Oana i-a provocat pe colegi la o discuție despre șezătoare, obiceiuri și tradiții de nuntă, botez și înmormântare. Torsul cu furca și fusul, dar și furatul fusului și răsplata primită de fecior de la stăpâna fusului. Ascultând-o vorbind și cântând, chiar și doamna profesor de educație fizică și sport, dirigintele clasei, avea să se minuneze și să intervină cu aprecieri: „Doamne, Oana, cât de frumos mai știi să cânți! De unde vocea aceasta, dintr-o ființă atât de plăpândă?! Cum puteam eu intui în urmă cu patru ani, că tu vei fi astăzi aici, împreună cu dna Lucia Babău, vorbind despre folclor?! Ești extraordinară!
Din vorbă în vorbă s-a ajuns și la obiceiuri de nuntă, la colind și la mersul cu turca, iar spre final s-a lansat provocarea de a cânta cu toții și a juca pe „șlagărul orădenilor” – „Bate vânt de la Orade”. Răzvan Florea și alți pasionați ca și el de dansurile populare au prins a juca...
Să mai spunem că Oana a impresionat întreg județul atunci când a organizat un spectacol caritabil la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a aduna fonduri în ideea de a o sprijini la vremea aceea pe dna Florica Ungur, să facă un tratament special.
„Nu e o rușine să-ți placă să joci!”
La finalul activității, stând de vorbă cu dirigintele clasei, doamna profesor Ana Iosa, profesor de educație fizică și sport, aveam să aflăm despre una despre alta...
„Am dorit să ofer elevilor mei o „oră specială de folclor”, dar și o lecție de orientare școlară spre un colegiu național renumit, cum este liceul „Mihai Eminescu”. Am dorit ca la final să-i determin să joace și ei alături de Oana. Nu e o rușine să-ți placă să joci. În studenție, eu am jucat în ansamblul „Doina” al studenților din București!”
Să mai spunem că dna profesor Ana Iosa este un formator de campioni la baschet feminin. Nu mai departe de joi (3 noiembrie 2011), la „Oltea Doamna” se va da startul Campionatului de baschet pentru gimnaziu – fete, la care s-au înscris șapte echipe. De vreo 10 ani, baschetbalistele gimnaziste de la „Oltea Doamna” dau lecții colegilor din municipiu și județ. „Tot joi, am să-mi scot elevii la teatru, să vadă „Romeo și Julieta, la „Regina Maria”. (Ovidiu DAN)
P.S .Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Folclorul înseamnă creație permanentă!”

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:42:08 Ora de vară a Europei de Est