Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Folclorul înseamnă creație permanentă!”

„Ora de folclor”, cu invitați speciali - prof. Lucia Babău și Oana Pelea

„Folclorul înseamnă creație permanentă!”

La ora de dirigenție de ieri (luni, 31 octombrie 2011), dna profesor Ana Iosa, de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea și elevii clasei a VIII-a A au avut doi invitați speciali: pe Oana Pelea și distinsul său mentor - dna profesor Lucia Babău.

Oana Pelea este unul dintre străluciții absolvenți ai Școlii „Oltea Doamna”, actualmente elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, iar dna Lucia Babău este profesorul său de suflet - distinsul său profesor de Limba și literatura română.
Ieri, olimpica națională la Limba și literatura română și mentorul său au fost inivitații speciali la ora de dirigenție care avea ca temă „Folclorul – pasiunea mea”.
Din clasa a VIII-a, folclorul a devenit pentru Oana o pasiune, descoperită cu ajutorul doamnei folclorului popular bihorean – Florica Ungur (ridicată la ceruri). Inteligentă și sensibilă, Oana a deprins de la Doamna Profesor Florica Ungur tot ce avea mai scump în glas și în suflet despre folclorul românesc, noblețea și harul, curățenia sufletească și iubirea. Ascultând-o cântând pe Oana (în premieră), am rămas plăcut surprinși de vocea sa caldă, care trădează sensibilitate și bucuria de a cânta. „Dac-ar ști ochii vorbi” e unul dintre cântecele interpretate. În cazul Oanei, ochii au un limbaj ușor de descifrat. Oana le-a vorbit colegilor despre folclor, așa cum l-a perceput și ea studiindu-l alături de mentorul său și de dna profesor Florica Ungur, fiind sprijinită, secvențial, de dna Lucia Babău, care a ținut să-i avertizeze pe elevi să nu confunde folclorul, cântecele populare, cu manelele...
Oana s-a prezenatat la „ora de folclor” îmbrăcată corespunzător, într-unul din cele zece costume populare originale pe care le deține. „Este un costum de pe Crișul Negru, al unei femei tinere, în culorile albastru și maro, alcătuit din poale, zaghie și spătoi, mai are și cârpă din păr, dar nu am luat-o, iar în picioare opinci, din Nimăiești, făcute din roți de căruță; ciorapii se cheamă în limbaj popular ștrinfi. Acest costum are circa o sută de ani, fiind tors din fir de cânepă și țesut în război, cu cipcă în partea de jos...”
În timp ce descria costumul, atât Oana, cât și dna Babău traduceau unele cuvinte, spre a fi corect înțelese, pentru că în clasa a VIII-a A pe lângă români învață și copii din Liban (Farran Rachil), Israel (Sandy Mah’d)...
„Toarce furcă, adună fus!”
Interpretând un cântec de șezătoare, Oana i-a provocat pe colegi la o discuție despre șezătoare, obiceiuri și tradiții de nuntă, botez și înmormântare. Torsul cu furca și fusul, dar și furatul fusului și răsplata primită de fecior de la stăpâna fusului. Ascultând-o vorbind și cântând, chiar și doamna profesor de educație fizică și sport, dirigintele clasei, avea să se minuneze și să intervină cu aprecieri: „Doamne, Oana, cât de frumos mai știi să cânți! De unde vocea aceasta, dintr-o ființă atât de plăpândă?! Cum puteam eu intui în urmă cu patru ani, că tu vei fi astăzi aici, împreună cu dna Lucia Babău, vorbind despre folclor?! Ești extraordinară!
Din vorbă în vorbă s-a ajuns și la obiceiuri de nuntă, la colind și la mersul cu turca, iar spre final s-a lansat provocarea de a cânta cu toții și a juca pe „șlagărul orădenilor” – „Bate vânt de la Orade”. Răzvan Florea și alți pasionați ca și el de dansurile populare au prins a juca...
Să mai spunem că Oana a impresionat întreg județul atunci când a organizat un spectacol caritabil la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a aduna fonduri în ideea de a o sprijini la vremea aceea pe dna Florica Ungur, să facă un tratament special.
„Nu e o rușine să-ți placă să joci!”
La finalul activității, stând de vorbă cu dirigintele clasei, doamna profesor Ana Iosa, profesor de educație fizică și sport, aveam să aflăm despre una despre alta...
„Am dorit să ofer elevilor mei o „oră specială de folclor”, dar și o lecție de orientare școlară spre un colegiu național renumit, cum este liceul „Mihai Eminescu”. Am dorit ca la final să-i determin să joace și ei alături de Oana. Nu e o rușine să-ți placă să joci. În studenție, eu am jucat în ansamblul „Doina” al studenților din București!”
Să mai spunem că dna profesor Ana Iosa este un formator de campioni la baschet feminin. Nu mai departe de joi (3 noiembrie 2011), la „Oltea Doamna” se va da startul Campionatului de baschet pentru gimnaziu – fete, la care s-au înscris șapte echipe. De vreo 10 ani, baschetbalistele gimnaziste de la „Oltea Doamna” dau lecții colegilor din municipiu și județ. „Tot joi, am să-mi scot elevii la teatru, să vadă „Romeo și Julieta, la „Regina Maria”. (Ovidiu DAN)
P.S .Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Folclorul înseamnă creație permanentă!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 21 iulie 2019