Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

BizTech 2011 a fost evenimentul de business IT al anului în Oradea!

Miercuri, la Hotel Ramada

BizTech 2011 a fost evenimentul de business IT al anului în Oradea!

Miercuri, 2 noiembrie 2011, CG&GC HiTech Solutions, împreună cu HP România, Microsoft România și RHS Company au organizat BizTech 2011, cel mai mare eveniment de business IT al anului în Oradea.

Conferința a avut loc la Hotel Ramada și a cuprins trei sesiuni: sesiunea de prezentare a soluțiilor HP și Microsoft, sesiunea de prezentare demo a produselor și o ultimă întâlnire dedicată managerilor de top și antreprenorilor.
HP România a mizat pe tehnologie cloud și storage
Prima sesiune a BizTech Oradea 2011 a început cu prezentarea companiei HP care în 2011 se poate mândri cu reprezentanțe în 170 de țări și 300.000 de angajați. Ovidiu Seceleanu, Channel Manager ESSN la HP România, a mizat pe soluțiile Instant ON întrucât toți managerii de companii au nevoie de acces de oriunde la datele firmei de pe soluții sigure și rapide. Tehnologia trebuie să fie flexibilă, automatizată, sigură, rapidă și ușor de configurat. „Practic cu un singur click puteți administra întreaga arhitectură, în funcție de nevoile companiei”, a precizat Ovidiu Seceleanu.
În privința soluțiilor de tip cloud, Andrei Balcu, HP România Technical Consultant, a încercat să afle întâi percepția publicului, format în mare parte din ingineri și manageri IT, înainte de a prezenta avantajele acestei soluții noi și atât de promovată la nivel internațional.
De ce sunt de preferat soluțiile cloud?
Pentru că sunt ușor de configurat și de accesat! Prezentarea lui Andrei Balcu a continuat cu informații despre serverele HP, echipamente Performance Optimized Datacentre folosite inclusiv în armată, FlexFabric, servere de tip integrity, concluzionând cu avantajele soluțiilor de storage propuse de reprezentanții HP companiilor românești.  Precizăm că Andrei Balcu este a doua persoană din România care a implementat o soluție 3PAR în cadrul unei companii din țară.
Veronica Enceanu, Business Development Manager, HP Partnership | Microsoft România, a pus accentul pe faptul că în urma parteneriatului dintre HP și Microsoft, produsele software create special pentru hardware-ul HP pot fi achiziționate la prețuri mult mai avantajoase. Deși la început orădenii au fost destul de timizi, întrebările din sală au început să apară pe măsură ce Veronica Enceanu a prezentat diverse soluții de business scalabile și foarte avantajoase din punct de vedere financiar, precum System Center. Asigurând un nivel ridicat de disponibilitate, fiind ieftin, ușor de configurat și de instalat, Systerm Center e o soluție fiabilă pentru toate companiile care urmăresc creșterea productivității și eliminarea problemelor cu infrastructura.
Prima parte a evenimentului s-a încheiat cu un discurs motivațional dedicat managerilor de echipe susținut de Silviu Hotăran, fondator Microsoft România și Managing Director GKTI Semper Human.
Sesiuni demo cu produse HP
În cadrul sesiunii demo, care s-a desfășurat în Sala Bordeaux la Hotel Ramada, Adrian Gheorghe, Storage Sales Specialist HP România și Andrei Balcu au prezentat soluții de virtualizare marca HP. Cele mai așteptate momente ale acestei sesiuni demo BizTech Oradea 2011 au fost cele dedicate produselor și soluțiilor pentru mediul educațional. Robert Constantin, Victor Chiriță și Dan Gabor au prezentat audienței soluțiile HP MultiSeat, Microsoft Live@edu, Office 365 pentru mediul educațional și Networking virtualization. Populară în școlile bulgare, soluția MultiSeat începe să pătrundă, încet-încet și pe piața românească. Fiind un echipament puternic, capabil să susțină până la 10 sau 20 de utilizatori, HP MultiSeat e recomandat în școli, grădinițe, licee, biblioteci, call-centere și în toate companiile care caută să reducă factura energiei electrice și să simplifice administrarea echipamentelor IT.
Evenimentul a fost transmis live pe internet pe ustream: http://www.ustream.tv/channel/biztech-oradea-2011
Cum recunoaștem liderii și cum dezvoltăm echipa în situații de criză
Ultima parte a BizTech Oradea 2011 a cuprins o sesiune dedicate managerilor de top și antreprenorilor. Invitații, directori de companii orădene și personalități publice marcante, au asistat la discursurile motivaționale susținute de John Cușa, Director Business Solutions la RHS Company și Silviu Hotăran.
BizTech Oradea 2011 e doar primul dintr-o serie de evenimente pe care le vom organiza în viitor în Oradea.
Mai multe informații despre eveniment și despre noi găsiți pe: site: http://cg-hitech.ro, blog: blog.cg-hitech.ro, twitter:http://twitter.com/#!/CGGCIT, facebook: http://www.facebook.com/cg.hitech
Despre CG&GC HiTech Solutions
CG&GC HiTech Solutions deține un portofoliu complet de soluții integrate IT&C – hardware și software – și o gamă largă de servicii dedicate clienților: consiliere profesională în vederea achiziționării echipamentelor, perifericelor și software-ului, analiza costului total de exploatare, service autorizat și mentenanță, consultanță financiară, analiză de business, soluții de securitate și comunicații. (Cristian Horvath)P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: BizTech 2011 a fost evenimentul de business IT al anului în Oradea!

Trimite email
joi, 3 iulie 2025, 14:33:58 Ora de vară a Europei de Est