Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități extrașcolare de Halloween

La Lic. T. „Nicolae Jiga” din Tinca

Activități extrașcolare de Halloween

Halloweenul, o sărbătoare celebră pentru americani, a fost împrumutată și de către români. Dacă ține de distracție de ce nu? Prin urmare și elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca au hotărât că Halloweenul nu poate trece nemarcat, și, astfel au organizat un concurs la care au participat elevii claselor a XI-a și a XII-a B.

Activitatea a avut loc luni, 31 octombrie 2011, în a XII-a B. Elevii celor două clase fuseseră anunțați cu privire la această activitate încă de săptămâna trecută, primind vestea cu mare bucurie! De fapt tot ce ține de distracție le stârnește interesul și entuziasmul imediat și ireversibil. Luni, au venit costumați în personaje care mai de care mai interesante, pentru că, până la urmă Halloweenul e o sărbătoare a groazei, a ciudățeniilor. Astfel, am putut întâlni: doctori, polițiști, vrăjitori, prințese, pădurari, pe simpatica Minnie Mouse, celebrele personaje Stan și Bran, o diavoliță, un mesager al morții, o crăciuniță, câteva țigănci, un suporter înfocat, un joker, monștri înfricoșători...
Elevii concurenți au fost împărțiți în patru grupe: „Hot Dogs”, „Powerpuff Girls”, „Happy Six Friends” și „Crazy Cats”. În cadrul primei probe de concurs, au trebuit să se plimbe cu o lingură în gură, iar în lingură aveau o minge de ping-pong. A doua probă a constat în îmbrăcarea „mumiei”... în hârtie igienică. O altă probă foarte amuzantă a fost culesul cu gura al merelor cufundate în apă de unul din membrii echipei, care trebuia să le predea partenerului, iar acesta urma să le pună în cel de-al doilea vas cu apă, tot cu gura, fără a se ajuta de mâini. Următoarea probă a constat în spargerea unui balon prin strângerea acestuia de către cei doi parteneri. La proba „culinară” s-a cerut prepararea unui fel de mâncare prin amestecul a cinci produse (ingrediente). După finalizarea „operei” „ghiveciul” urma a fi degustat de reprezentanții fiecărei echipe. Concurenții au combinat, după caz și după gust: muștar, ketchup, maioneză, ceapă, varză, piper, smântână, ouă crude etc. La ultima probă au avut de „sculptat” și modelat dovleacul. Numai astfel s-au putut naște: dovleacul pădurar, dovleacul pensat, dovleacul sinucigaș și dovleacul obez. Concursul a fost urmat de ședința foto, în care fiecare concurent trebuia să prezinte personajul ales. Până juriul a deliberat, petrecăreții au servit o gustare și au dansat nebunește...
La ora adevărului, cea mai tare echipă s-a dovedit a fi „Powerpuff Girls”. S-au mai acordat diplome pentru cel mai grozav machiaj, celei mai creative și celei mai înfricoșătoare costumații.
Activitatea a fost coordonată de doamnele profesoare de limba engleză: Burca Ana Cornelia, Iova Mirela și Ghiț Ioana, care au și jurizat concursul.
Anca Popa
Foto: Mădălina Maria
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități extrașcolare de Halloween.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:45 Ora de vară a Europei de Est