Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect Comenius cu parteneri din Turcia, Franța, Spania, Italia și Ungaria

La Biharia se desfășoară cea de-a IV-a reuniune

Proiect Comenius cu parteneri din Turcia, Franța, Spania, Italia și Ungaria

Școala cu clasele I-VIII „Gaspar Andras” din Biharia (structura de la Cauaceu – Școala cu clasele I-IV „Csokonai Vitez Mihaly”) reprezintă România în cadrul proiectului Comenius „În lumina reflectoarelor cultura europeană și capitalele culturale ale Europei”.

Proiectul se află în cel de-al doilea an de derulare, iar în perioada 7-11 noiembrie 2011, la Biharia și Cauaceu se desfășoară cea de-a IV-a reuniune de proiect. Aseară (luni, 7 noiembrie), în sala festivă a Școlii din Biharia a avut loc deschiderea oficială a manifestării. Întâlnirea a fost deschisă de directorul instituției, dna profesor Popovici Magdolna, care a salutat distinșii invitați și partenerii de proiect din Franța, Spania, Italia, Turcia și Ungaria. Coordonatorul principal al proiectului, Erika Oros, le-a lansat invitația să se prezinte și să prezinte produsele pe care le-au pregătit pentru această întâlnire, potrivit temei fixate – „Constantin Brâncuși, activitatea și opera”. Tot ca și temă ei au avut de pregătit pentru a interpreta live cântecul Andrii Popa. Prima întâlnire de proiect a avut loc în octombrie 2010 în Ungaria, a II-a în martie 2011 în Italia, iar cea de-a III-a în luna mai în Turcia. Următoarele două reuniuni se vor desfășura anul viitor, în martie în Italia, iar în luna mai în Spania. La întâlnirea de la Biharia și Cauaceu participă 33 de elevi și profesori (16 elevi și 17 profesori) din cele cinci țări partenere; gazdele au aliniat o echipă formată din 13 elevi și șase cadre didactice (Popovici Magdolna – directorul școlii, Erika Oros – coordonatorul de proiect, Ispan Andrea, Bondar Piroska, Lorincz Edina și Benchiu Mihaela).
Activitatea pe ateliere  
La festivitatea de deschidere, au onorat cu prezența viceprimarul comunei Biharia, dl Szeglmi Gyozo, preotul reformat Csernak Bela și preotul catolic Szabo Ervin, iar în partea a doua (începând cu ateliere de lucru), li s-a alăturat și doamna primar Nagy Gizela. Demn de remarcat este faptul că de la școala gazdă s-au mobilizat toate cadrele didactice, de la educatoare la profesori. „Þin să subliniez faptul că pentru această reuniune s-a mobilizat întreg colectivul de cadre didactice. Toți ca unul, acționând într-o echipă unită!”, ne-a declarat doamna director Popovici Magdolna. La intare, oaspeții au fost primiți cu pâine și sare, iar câțiva copii îmbrăcați în costume populare maghiare le-au urat (în engleză) „Bun venit în România!” Pentru crearea atmosferei (de bună dispoziție), în deschiderea evenimentului, primul cuvânt l-au avut membrii formației de dansuri populare maghiare „Szelrozsa” (instruiți de Barczag Katalin și Hosszu Anna). În partea a doua a reuniunii, la cele cinci ateliere pregătite, echipele de proiect au desfășurat o actrivitate practică de umplere a sticluțelor cu un conținut foarte divers și colorat: mălai, mac, orez, rumeguș, griș, boabe de porumb, cafea, condimente... La final sticluțele au fost închise cu un material legat cu câte un șnur tricolor, aceste sticluțe constituindu-se în suveniruri pentru fiecare participant.
La Alba Iulia și Sibiu...
Potrivit programului reuniunii, oaspeților le-au fost rezervate și o seamă de surprize: lecții deschise, activități sportive, jocuri și concursuri, excursii, vizite, seri culturale, o cină țărănească..., la Cauaceu, Biharia, Alba Iulia, Sibiu, Băile Felix și Oradea, cu vizitarea unor biserici și muzee, plimbare cu căruța, baie termală la Băile Felix, precum și pregătirea unor surprize dulci, specifice.
Una peste alta, programul îmbină activitățile utile cu cele cultural-distractive, deconectante pentru a bine dispune oaspeții și a rămâne cu amintiri cât mai plăcute din (și despre) România. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (85 de poze), accesați Galeria foto: Proiect Comenius cu parteneri din Turcia, Franța, Spania, Italia și Ungaria.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:55:52 Ora de vară a Europei de Est