Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea a încă 16 firme de exercițiu

Miercuri, la C. E. „Partenie Cosma” Oradea

Lansarea a încă 16 firme de exercițiu

În urmă cu o săptămână (miercuri, 31 octombrie), la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, au fost lansate (sau relansate) pe piață 16 firme de exercițiu ale elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Astăzi (miercuri, 7 noiembrie), s-au prezentat celelalte 16 firme de exercițiu ale economiștilor.

Cea mai tentantă ofertă
 De departe cea mai tentantă ofertă o dețineau economiștii din XI A - Adina Pășcuț (director general) și Adrian Sîrca (administrator), Andreea Gavriș, Salomea Faina, Amalia Þisca, Diana Urda, Roxana Cioca, Roxana Curtui, Mădălina Măniguțiu, Lavinia Popuțe, Lorena Buza, Lavinia Modog, Carmen Mascaș și Gabriel Marușca – de la F.E. „Yummy Yummy Catering” S.R.L. (firmă coordonată de prof. Alice Scarlat) care au scos la interval gustări reci și calde, fripturi, preparate din legume, salate, deserturi și vinuri pentru „Plăcerea de a savura bucată cu bucată”- precum spune sloganul firmei. Când am ajuns noi la târgul economiștilor, director colegiului, dl Ioan Corba, tocmai era luat la mijloc de managerul general, Adina Pășcuț, Andreea Gavriș, Diana Urda și Roxana Curtui, iar peste o jumătate de oră, produsele … ia-le de unde nu-s, fuseseră comercializate (pe valută forte).
Dorel Negrău (managerul general) de la Global are o vorbă: „Totdeauna copiați, niciodată egalați.” Firma sa distribuie articole și accesorii de birotică și papetărie. Unii sunt tari la stand, alții …la pliant! La F.E. Iodi, Marhasi Eva și Kallo Krisztina ne întâmpină cu un flacon cu apă și cu …”poezia”: „Iodul ajută la creșterea capacității mentale, reglează funcționarea tiroidei, are efecte benefice asupra calității părului, pielii, dinților și unghiilor, asupra stării de spirit.”
La Hotel „Imperio” era mare distracție, alimentată de însuși managerul marketing, Bogdan Lele, Bogdan Bota (director cazare) și Loredana Soran (managerul general), fete multe și frumoase, poze la minut…
Pentru o mai rapidă servire și o reclamă cât mai eficientă, Anamaria Șvab și Georgiana Marc, de la Eco Construct, aveau deja ambalate în pungi de plastic  ghips, var, ciment… La standul alăturat, Silvia Dobra, Ioana Laza și Mădălina Fodor (de la Gold Design) erau pe picior de plecare, ele urmau să onoreze o comandă fermă de birouri, scaune și lămpi birou unui client italian.
O vacanță de vis
Echipa HausKonstrukt (Daciana Deac, Maria Bala, Simona Bocioc, Mihai Crăciun, Adela Dărăban, Florentina Faur, Adrian Gale, Mihaela Gomboș, Mădălina Heredea, Florentina Mangra, Bianca Silaghi și Ioana Vlădica) ne-a surprins plăcut cu promoția (reducere de 10% pentru primii 50 de clienți, noi fiind nr. 49). Insistente și convingătoare s-au dovedit a fi Monica Lazău, Diana Rad și Raluca Gale (de la Ecopaint), una te lua cu laptop-ul, alta cu vorbe „dulci”, iar cea de-a treia îți vâra sub nas catalogul și pliantul, încât nu mai știai pe care s-o asculți. „Cu Exotic Travel ți-ai asigurat o vacanță de vis”, ține să ne convingă Georgiana Ilisie (managerul general), iar prof. Corina Laura Popa (profesorul coordonator) întărește afirmația Georgianei. „E o agenție de turism extra, cu profesioniști unu și unu, din XI F, profil turism.”
La Imperial Design, toată lumea „roia” în jurul „mămăruței” (Ioana Madar). Lucia Marc (managerul general) fiind ocupată cu o delegație austriacă, „mămăruța” se mișca de acolo-acolo, ba pentru o canapea Zara, ba pentru un fotoliu colonial. Geanina Moza, Alexandra Cristea și Raluca Tivadar ne-au lăsat cărțile de vizită, pentru un telefon și o vizită, fiecare dorind să-și promoveze imaginea firmei prin Mass-media.
Premierea firmelor participante
Cea de-a doua ediție din acest an a lansării (relansării) firmelor de exercițiu de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (organizată de prof. Simona Man, Silvia Mateaș, Mihaela Biriș și Alina Bagdi) este prinsă în „Săptămâna educației permanente în România” și „Festivalul național al șanselor tale”, ediția a VIII-a, intitulată „Educația pentru egalitatea de șanse”. La final, Daniela Cociuba și Răzvan Ionașcu, prezentatorii evenimentului, au înmânat 16 diplome de participare, reprezentanților firmelor.
Participări la târguri
Din 2003, când s-a înființat prima firmă de exercițiu  (Travel Land), la colegiul economiștilor, an de an, numărul și calitatea lor au crescut. La un an de la înființare, firma Travel Land (condusă de prof. Simona Man și Ileana Popa) a participat la Târgul internațional de la Timișoara, iar în 2005, Hotel Scorpion (firmă coordonată de prof. Antiana Man, director adjunct al liceului) și Agenția de turism Turist Center s-au numărat printre participanții la Târgul internațional al F.E. de la Praga. În martie 2007, șase firme au fost prezente la Târgul internațional de la Timișoara, unele obținând premii: F.E. Peugeot VMX S.R.L. (coordonată de prof. Mihaela Biriș) – premiu pentru comunicarea în limba engleză și pentru numărul mare de tranzacții efectuate. Tot pentru numărul mare de tranzacții efectuate, a obținut premiu și F.E. Bambus S.R.L. (coordonată de prof. Andreea Pășcuț). Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea a încă 16 firme de exercițiu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:14:25 Ora de vară a Europei de Est