Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiune de voluntariat – Cercetășia

Festivalul național al șanselor tale

Acțiune de voluntariat – Cercetășia

În cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului național al șanselor tale, intitulată „Educația pentru egalitatea de șanse”, miercuri, 7 noiembrie 2007, „lupișorii” clasei a II-a A de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea au rememorat frumoasele acțiuni întreprinse în primul lor an de cercetășie (prin inventarierea achizițiilor dobândite), au propus activități pentru anul școlar în curs, au realizat albumul și eșarfa cercetășiei, s-au jucat și au cântat.

Realizarea paginilor pentru albumul „lupișorilor”
În fața părinților și a altor invitați (între care lector univ. Carmen Popa – președintele asociației Promovarea cooperării în educație), micii cercetași ai doamnei institutoare Maria Donca s-au regrupat pe patrule (sub un nume generic), au salutat (fiecare în felul său) și au lucrat (pe ateliere) la alcătuirea paginilor pentru albumul clasei cu imagini din activitățile desfășurate în primul lor an de cercetășie. Alături de ei s-au aflat, și acum, ca și atunci, prietenii și partenerii lor – Adrian Șuhanea, președintele Organizației naționale „Cercetașii României” – Centrul Local Oradea, Monica Petrea și Sabina Fazacaș (cercetași și ei, dar mult mai mari ca vârstă).
De la Grădina botanică la Muzeul satului
E de necrezut câte au făcut și pe unde au umblat prichindeii clasei întâi, anul școlar trecut, ca „lupișori” –  cei mai mici cercetași. Au fost în vizită la Poliția de frontieră, au urcat pe dealul Pisicii, la Ciuperca, au admirat Expoflora orădeană, au participat la o tabără cercetășească națională organizată pentru cercetași din șase județe, în localitatea Apa (din județul Satu Mare), iar de-aici au făcut incursiuni la Muzeul satului de la Sighetul Marmației, au vizitat Grădina botanică din Cluj-Napoca, au văzut Mausoleul iubirii de la Ciucea (unde sunt înmormântați Octavian Goga și soția sa), au fost în vizită la Azilul de bătrâni din Oradea, s-au jucat în parcul 1 Decembrie, au sărbătorit Ziua Europei…
„Lupișorii” propun omenirii „Daruri pentru pace”
O fostă elevă a dnei institutoare Maria Donca, Evelin Ungureanu (elevă în clasa a VI-a B) le-a povestit „lupișorilor” cum și-a petrecut în vară o săptămână la Istanbul (în Turcia), ca cercetaș, împreună cu alți 21 de cercetași români.
I-am ascultat, și admirat pentru ceea ce au făcut. Am perceput dimensiunea europeană a cercetășiei ca prestație didactică și am înțeles că „lupișorii” de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea au șansa de a fi alături de ceilalți cercetași europeni, împreună cu care propun omenirii „Daruri pentru pace” (activitate organizată la nivel internațional) – un lucru nemaipomenit! Felicitări!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Acțiune de voluntariat – Cercetășia.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:27:22 Ora de vară a Europei de Est