Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința Națională a Psihologilor Școlari

Vineri, a debutat la Hotel Termal din Băile Felix

Conferința Națională a Psihologilor Școlari

Vineri (11 noiembrie 2011), s-a deschis, la Hotel Termal din Băile Felix, cea de-a III-a Conferință Națională (cu participare internațională) a Psihologilor Școlari.

La manifestare au participat cadre universitare (specialiști) din București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Arad, Timișoara și Chișinău (Republica Moldova), după cum aveam să aflăm din cuvântul rostit de prof. univ. dr. Elena Bonchiș, președintele comitetului de organizare.
„În mijloc de minunată toamnă vă invităm să participați la cea de-a treia Conferință Națională a Psihologilor Școlari, organizată sub egida Colegiului Psihologilor din România, beneficiind de sprijinul și colaborarea: Departamentului de Psihologie, Departamentului de Științe ale Educației, Centrului de Consiliere Psihologică „Ego Plus”, Centrului de Cercetare Fundamentală și Aplicată în Domeniul Psihologiei din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.
Tema propusă pentru acest an este una mai mult decât generoasă – „Dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale copilului și adolescentului” – temă actuală și de larg interes. Un loc aparte în cadrul acestui eveniment în va ocupa problematica relației dintre dezvoltarea socio-emoțională a copilului/adolescentului și parenting-ul incomplet, generat de plecarea la muncă în străinătate a unuia sau a ambilor părinți. Fiind un fenomen de dată recentă, a stârnit interesul specialiștilor din diferite domenii, soluțiile oferite fiind încă neacoperitoare, copiii rămași singuri trăind adevărate drame...” (am citat din cuvântul dnei prof. univ. dr. Elena Bonchiș).
„Suntem o țară de plângăcioși!”
După un moment muzical (de pregătire emoțională), a fost invitat să ia cuvântul în plenul conferinței („un inginer printre psihologi”) dl prof. univ. dr. Sorin Curilă – secretar științific al Senatului Universității din Oradea, care a transmis mesajul rectorului Universității, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, adresat participanților la conferință. Înainte să înceapă prezentările în plen, a fost invitat să-și exprime părerea vizavi de tema conferinței dl prof. univ. dr. Adrian Opre, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După ce a constatat afluxul mare spre manifestare, care probează ceva, pentru cei ce voiesc să priceapă, s-a referit la segmentul profilactic ce revine psihologilor școlari și la cel puțin 10 motive pentru a deveni psiholog școlar. Vorbind despre urcușurile și coborâșurile vieții, profesorul clujean a emis și o judecată de valoare, cum că „suntem o țară de plângăcioși” (prietenii știu de ce)!
În cadrul prezentărilor în plen, până la pauză, am audiat trei comunicări: prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, de la Universitatea din București  – „Experiența Universității din București privind formarea competențelor transversale”; conf. univ. dr. Carolina Perjan de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (R. Moldova) – „Situația actuală a psihologiei în contextul transformărilor din Republica Moldova”; prof. univ. dr. Adrian Opre de la Univ. „B.B” din Cluj-Napoca – „Profesorul expert: abilități metacognitive, reflexivitate și control emoțional”. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința Națională a Psihologilor Școlari. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:23:17 Ora de vară a Europei de Est