Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O oră de dirigenție lărgită!”

Vineri, la „Gojdu”

„O oră de dirigenție lărgită!”

Așa a catalogat dna inspector școlar Florina Făgădar întâlnirea pe care au avut-o, vineri (18 noiembrie 2011), elevii și dascălii din mai multe școli orădene cu reprezentanții Asociației victimelor accidentelor de circulație.

„Ora de dirigenție” s-a desfășurat (cu ușile închise) în sala festivă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. La întâlnire au mai participat reprezentanți ai Poliției, Prefecturii și Inspectoratului Școlar.
 „Un prevenit este un salvat!”
L-am citat pe președintele Asociației, dl avocat Bogdan Petre, care ne-a îngrozit de-a binelea (fără ca CNA-ul să-și dea acordul, o să spună gurile rele)...
Vă vine să credeți că în perioada 1990 - 2010 în întreaga țară au murit în accidente de circulație 60.000 de persoane? „Populația unui oraș mediu”, după cum avea să concluzioneze, cu tristețe, distinsul președinte...
20 noiembrie - Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere
Fiind înainte de toate o activitate de prevenire a accidentelor de circulație din rândul copiilor și tinerilor, comisarii de poliție, dna Ioana Indrieș (de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității) și dl Claudiu Ciucle (de la Poliția Rutieră), au „bătut monedă” pe comportarea iresponsabilă în trafic, mai cu seamă a tinerilor, care din bravură și stimulați și de băuturile alcoolice consumate, se urcă la volan, chiar și fără să dețină permis de conducere, se aventurează în trafic producând victime, ei înșiși, fiind primii expuși! Punând punctul pe i, doamna comisar le-a spus liceenilor, verde în față, că nu cunosc și nu respectă regulile de circulație. Pe mulți i-a văzut traversând pe culoarea roșie a semaforului, declarându-i corigenți la circulație. Ori asemenea greșeli se răzbună, nu cu note în catalog, ci, din păcate, cu vieți pierdute și cu familii îndoliate, care rămân traumatizate pe viață. Pentru a fi și mai convingători, reprezentanții poliției au avut pregătite câteva filmulețe „dure” cu accidente de circulație în care cele dintâi victime au fost chiar tinerii iresponsabili aflați la volan, care, din varii motive, pierzând controlul volanului, s-au autoaccidentat, avariind autoturismele, ori producând accidente, au atentat la viața trecătorilor nevinovați.
Fiindcă pe 20 noiembrie se sărbătorește Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere, considerăm că acesta a fost și un semnal cât se poate de convingător pentru toți de a deschide ochii mari și a gândi de două ori înainte de a te aventura în nerespectarea regulilor de circulație! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O oră de dirigenție lărgită!” 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:12:24 Ora de vară a Europei de Est