Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Balul bobocilor... pentru partenerii francezi

După seara românească

Balul bobocilor... pentru partenerii francezi

În cadrul celui de-al cincilea proiect Leonardo, 11 tineri francezi care învață meseria de zidar la Centrul de formare din Bordeaux au fost oaspeții brâncușienilor orădeni timp de trei săptămâni.

„Prima săptămână, partenerii francezi au petrecut-o în școala noastră. A fost o perioadă de socializare, de acomodare și de învățare a limbii române. În celelalte două săptămâni, cei 11 tineri din Bordeaux au făcut practică, în regim de voluntariat, pe șantierele firmei SC Deniflor, iar după-amiază, noi le-am propus o gamă variată de activități cultural-distractive, pentru a cunoaște municipiul Oradea, obiceiurile și tradițiile noastre, pentru a-și petrecere timpul liber într-un mod cât mai plăcut, dar și cu folos. În seara de adio, cum se spune, le-am dat ocazia să vadă un bal al bobocilor ...”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”, dna inginer Aurora Tabacu.
La adunat garoafe, ceapă și cartofi
Joi seara (17 noiembrie 2011), în sala festivă a școlii s-a încins un bal în toată regula, coordonat de prof. Daniela Pusta și Kristo Tunde, Daniela având și rolul de prezentator. Miza balului a constituit-o dobândirea râvnitelor titluri de Miss și Mister boboc 2011. Bătălia pentru înaltele titluri s-a dat între opt boboci din clasele a IX-a, grupați în patru perechi (Mădălina Gligan din IX B – Sebastian Florea, IX B; Mădălina Găvruța, IX A – Mădălin Bodnar, IX C; Ioana Simuț, IX A – Borbely Norbert, IX B; Silagyi Melinda, IX B – Koteles Mihaly, IX C). Pentru a-i testa în fel și chip, organizatorii le-au pregătit șase probe de concurs, iar juriul a fost cu ochii pe ei. Din juriu au făcut parte: doamna director ing. Aurora Tabacu – președintele juriului, prof. Ana Maria Iova – director adjunct, bibliotecar Florica Roibu, prof. Simona Indrecan și prof. Ana Drăgian.
După prezentare, bobocii au fost invitați pe ringul de dans, unde au putut să-și etaleze măiestria într-ale dansului („să se rupă în figuri”, cum spun „specialiștii”), individual și în perechi, pe ritmuri din cele mai diverse, pregătite de DJul serii, dl prof. Eugen Szakacs (fost redactor la radio „Sonvest”). Legați la ochi, băieții trebuiau să adune garoafele împrăștiate pe jos, fiind ghidați de partenere. Tot ei, privind gesturile de mimă ale partenerei, trebuiau să descifreze ce voia aceasta să-i transmită prin acele semne „disperate” (Moș Crăciun, iepure, sanie, iarna); tot suflând spre un balon umflat, concurenții trebuiau să-l mențină în aer cât mai mult timp; bobocii au fost puși apoi în situația de a bărbieri un balon umflat, dat cu cremă din belșug; la cea din urmă probă, fetele, legate la ochi și ghidate de parteneri, trebuiau să adune de pe jos ceapă și cartofi, fără a le confunda cu merele nevinovate.
 Artiști de artiști
 La final de concurs, juriul s-a retras pentru deliberare. Probele, însă, nu s-au ținut lanț, printre ele, organizatorii au introdus în scenă artiști de artiști, de diferite vârste (campioni și viitori campioni): o pereche de dansatori campioni de la Club „Feeling Dance” Oradea: Raluca Jurcuț – Alexandru Zaboș; o trupă de copii de la Casa Tineretului: Glad, Mihnea, Șerban, Răzvan, Andrei – Andrei, trupa „Chip Munkzz”, cei mai mici componenți ai familiei H2O, instruită de Andrei Simina; și H2O avea să evolueze în fața francezilor, dar în componență restrânsă: doar opt băieți și trei fete. De la bal nu putea lipsi prezentarea de modă. Trupa de manechine „20-Ella” (în traducere liberă: Agenția „Ella Mode”, în cel de-al 20-lea an al existenței sale) a dorit să transmită următorul mesaj: „NU anorexiei! NU bulimiei!” Toți tinerii sunt frumoși (fiecare cu farmecul său), iar pentru a prezenta niște ținute de vestimentație nu e nevoie de o cură specială de slăbire!
Deliberarea și încoronarea...
Titlurile au fost cucerite de Melinda – Miss și Sebastian – Mister.
Pe locul II – Ioana și Mihaly, pe III – Mădălina Găvruța și Norbert, iar premiul de popularitate – Mădălina Gligan și Mădălin.
Melinda este din Diosig, are 16 ani (născută în 11 ianuarie), 1,65 m și 52 kg; e brunetă cu ochi verzi. Sebi e din Oradea, are 15 ani (născut în 4 februarie), 1,81 m și 57 kg; e șaten cu ochi verzi.
Oradea este un oraș al contrastelor...
La sfârșitul balului, gazdele și-au sărbătorit oaspeții, invitându-i la o cântare (Marseillaise - imnul Franței) și o felie de tort special, în culorile drapelului, cu un contur și denumirea localității Bordeaux și cu turnul Eiffel în mijloc.
Discutând cu însoțitorii grupului de tineri francezi (Jacques Ineichen, Jeannie Girard și Ioana Buran – studenta din Baia de Arieș, aflată la studii în Bordeaux, în al doilea an de Master), aveam să aflăm cum ne percep alții. Oradea este un oraș frumos, un oraș al contrastelor, atât din punct de vedere uman, cât și din punct de vedere arhitectural, cu clădiri remarcabile arhitectural, dar care trebuie renovate, cu multe și felurite biserici, cu comercianți reci, cărora le lipsește surâsul... profesional! Practica lor pe șantiere s-a desfășurat în foarte bune condiții, chiar dacă firma nu le-a putut oferi ocazia de a zidi, ci de a tencui...
Una peste alta, francezii s-au simțit bine în Oradea, plecând cu amintiri plăcute din municipiul de pe Crișul Repede. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul bobocilor... pentru partenerii francezi.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019