Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

„Bucuriile toamnei”

În parteneriat cu Grădinița nr. 22

„Bucuriile toamnei”

Profitând de timpul frumos și de faptul că Zâna Toamna și-a etalat peste tot cu nonșalanță frumusețile și bogățiile, învățătorii Grupului Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea (director - prof. Cozma Cărăbaș Adina, director adj. - prof. Lascău Daniela) au organizat un regal autumnal, în parteneriat cu preșcolarii Grădiniței nr. 22 (director, profesor Șandor Costea Lidia)

Domnii învățători (Firtean Alina, Cotro Lavinia și Pașca Dorina) au invitat partenerii preșcolari să le fie alături la „Bucuriile toamnei”. Preșcolarii au răspuns cu drag invitației, însoțiți de doamnele educatoare: Bumb Maria, Balaj Florica, Ristea Dorina, Pășcuț Liana și Silaghi Ioana.
Balul toamnei – cu mască și fără mască
La clasa a IV-a A (înv. Alina Firtean), școlarii și preșcolarii grupei pregătitoare (ed. Maria Bumb) s-au întrecut în versuri și ghicitori despre legume și fructe, după care preșcolarii au identificat în îmbelșugata expoziție legumele și fructele cuprinse în răspunsurile la ghicitori. Apoi, împărțiți pe echipe au confecționat măști simbolizând diferite fructe și legume. S-au făcut poze, s-au audiat cântece („Lasă-mi toamnă pomii verzi”, „Balada unui greier mic”, „E toamna iar”). În încheiere, copiii au servit sucuri naturale și fructe.
,,Surprizele toamnei îmbelșugate”
La clasa a III-a A (înv. Cotro Lavinia), activitatea a început prin vizualizarea expoziției de către preșcolarii grupei mijlocii (ed. Ristea Dorina), după care s-a încins o discuție despre toamnă. S-a subliniat faptul că toamna se culeg fructele și legumele, iar pentru acest lucru avem nevoie de coș; prilej cu care s-a propus confecționarea unor coșulețe pentru fructe (nuci). După explicarea tehnicii de lucru, elevii au început să decupeze fructe, pe care le-au lipit pe coșuleț. La terminarea sarcinii de lucru, copiii au fost invitați să culeagă nuci dintr-un colțișor amenajat în clasă. Drept recompensă li s-au oferit sâmburi de nucă.
„Toamnă, toamnă, darnică!”
Elevii clasei I (înv. Pașca Dorina) și-au așteptat partenerii, preșcolarii din grupa mijlocie (ed. Pășcuț Liana), cu o expoziție de lucrări artistico-plastice, reprezentând peisaje de toamnă, legume, fructe și animale..., dar și colaje cu frunze uscate. Activitatea lor comună s-a desfășurat sub forma unui recital de cântece și poezii despre toamnă (Toamna, de Octavian Goga, Toamna, de Otilia Cazimir, cântece: Plecarea păsărelelor, Toamna harnică, Cântecul toamnei), iar la final, în cadrul activităților pe grupe, au lipit pe coșulețe fructe și legume din hârtie glasată. (A. F.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Bucuriile toamnei”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)