Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Bucuriile toamnei”

În parteneriat cu Grădinița nr. 22

„Bucuriile toamnei”

Profitând de timpul frumos și de faptul că Zâna Toamna și-a etalat peste tot cu nonșalanță frumusețile și bogățiile, învățătorii Grupului Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea (director - prof. Cozma Cărăbaș Adina, director adj. - prof. Lascău Daniela) au organizat un regal autumnal, în parteneriat cu preșcolarii Grădiniței nr. 22 (director, profesor Șandor Costea Lidia)

Domnii învățători (Firtean Alina, Cotro Lavinia și Pașca Dorina) au invitat partenerii preșcolari să le fie alături la „Bucuriile toamnei”. Preșcolarii au răspuns cu drag invitației, însoțiți de doamnele educatoare: Bumb Maria, Balaj Florica, Ristea Dorina, Pășcuț Liana și Silaghi Ioana.
Balul toamnei – cu mască și fără mască
La clasa a IV-a A (înv. Alina Firtean), școlarii și preșcolarii grupei pregătitoare (ed. Maria Bumb) s-au întrecut în versuri și ghicitori despre legume și fructe, după care preșcolarii au identificat în îmbelșugata expoziție legumele și fructele cuprinse în răspunsurile la ghicitori. Apoi, împărțiți pe echipe au confecționat măști simbolizând diferite fructe și legume. S-au făcut poze, s-au audiat cântece („Lasă-mi toamnă pomii verzi”, „Balada unui greier mic”, „E toamna iar”). În încheiere, copiii au servit sucuri naturale și fructe.
,,Surprizele toamnei îmbelșugate”
La clasa a III-a A (înv. Cotro Lavinia), activitatea a început prin vizualizarea expoziției de către preșcolarii grupei mijlocii (ed. Ristea Dorina), după care s-a încins o discuție despre toamnă. S-a subliniat faptul că toamna se culeg fructele și legumele, iar pentru acest lucru avem nevoie de coș; prilej cu care s-a propus confecționarea unor coșulețe pentru fructe (nuci). După explicarea tehnicii de lucru, elevii au început să decupeze fructe, pe care le-au lipit pe coșuleț. La terminarea sarcinii de lucru, copiii au fost invitați să culeagă nuci dintr-un colțișor amenajat în clasă. Drept recompensă li s-au oferit sâmburi de nucă.
„Toamnă, toamnă, darnică!”
Elevii clasei I (înv. Pașca Dorina) și-au așteptat partenerii, preșcolarii din grupa mijlocie (ed. Pășcuț Liana), cu o expoziție de lucrări artistico-plastice, reprezentând peisaje de toamnă, legume, fructe și animale..., dar și colaje cu frunze uscate. Activitatea lor comună s-a desfășurat sub forma unui recital de cântece și poezii despre toamnă (Toamna, de Octavian Goga, Toamna, de Otilia Cazimir, cântece: Plecarea păsărelelor, Toamna harnică, Cântecul toamnei), iar la final, în cadrul activităților pe grupe, au lipit pe coșulețe fructe și legume din hârtie glasată. (A. F.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Bucuriile toamnei”.

Trimite email
joi, 16 ianuarie 2025, 23:35:56 Ora standard a Europei de Est