Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Doresc să faceți alegerea potrivită!”

Prima „lecție” pentru viitorii absolvenți eminescieni

„Doresc să faceți alegerea potrivită!”

Doamna director Maria Onița se ține de cuvânt!
Ieri (marți, 22 noiembrie 2011), elevii a cinci clase de-a XII-a s-au întâlnit cu un fost absolvent al liceului, în persoana dnei lector universitar doctor Claudia Timofte, de la Facultatea de Drept a Universității din Oradea.

La întâlnirea cu foștii absolvenți ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, desfășurată în 10 noiembrie 2011, doamna director Maria Onița și-a expus foarte clar, direct și răspicat, bunele intenții: „doresc crearea unei asociații a absolvenților eminescieni... dorim să realizăm o punte între noi și voi, o punte de legătură, de relație... Lansăm inițiativa de a vă implica în proiecte comune. Să-i implicați și pe elevii noștri în proiectele voastre profesionale sau civile. Să încheiem parteneriate...  Așteptăm să ne sprijiniți în orientarea viitorilor absolvenți, care au nevoi de consiliere. Să-i orientați în profesie, să le arătați ce este frumos, dar să le explicați și ce este greu, pentru a face o alegere cât mai potrivită!”
„Pe baza tradiției, vrem să creăm valori!”
„Stimați elevi, dragi colegi și invitați, ne-am adunat astăzi aici pentru că pe baza tradiției, vrem să creăm valori, a  spun doamna director. Periodic, dorim să vă aducem în față, colegi de-ai voștri mai mari, foști absolvenți ai acestui liceu, care să vă vorbească despre meseria pe care au îmbrățișat-o, care să vă arate tot ce este frumos și bun în meseria pe care o profesează, dar și greutățile, pentru a vă orienta mai ușor, în cunoștință de cauză. Doresc să faceți alegerea potrivită...! Pentru bani, pentru că simțiți că acolo vă este locul. Important este să faci cu drag ceea ce faci, dar să poți să-ți și asiguri existența...
„Doresc să-mi salut foștii profesori!”
Dna Claudia Timofte a absolvit Liceul „Mihai Eminescu” în 1994, iar în ’95 a intrat la Facultatea de Drept din Oradea (pe atunci Facultatea de Științe Juridice); în 2001 a urmat masteratul în Franța și un stagiu la Parlamentul European, la secretariatul general al Parlamentului, la direcția juridică (un stagiu de cinci luni).
În fața liceenilor, Claudia s-a arătat foarte deschisă și prietenoasă. Și-a salutat foștii profesori prezenți în sală, după care a trecut să prezinte (în power point) facultatea absolvită, cu cele două specializări. Le-a atras atenția că la pregătirea pentru admitere să pună un mare accent pe Istorie; iar în prezentarea pașilor care trebuie urmați, unul este și acela de a confirma locul ocupat, pas pe care mulți îl ignoră! Vorbind despre punctele tari, le-a prezentat facilitățile pe care le oferă Facultatea de Drept din Oradea, programele de studii și oportunitățile după absolvire.
„Vă dau un sfat: după absolvire, nu vă grăbiți să vă angajați. Urmați un masterat, optați pentru o bursă Erasmus, ca să gustați cum e viața de student și în altă țară!”
Răspunzând întrebărilor, Claudia a ajuns să facă mărturisiri din anii de liceu (fiind prima promoție de limbi moderne). „Și profesorii mei au știut să mă orienteze în alegerea carierei didactice. M-au ghicit și m-au îndrumat exact! Eu am dorit să dau la Academia de Poliție. Acum realizez cât de multă dreptate au avut. Eu nu mă vedeam la catedră. Ei... da! Uite că am ajuns la catedră, și îmi place. Îmi fac cu mare drag meseria. Nu pot să fac două lucruri în același timp. O fac pe aceasta cu dăruire sută la sută!”
Claudia i-a sfătuit pe liceeni să nu se ia după tot felul de „povești înflorite” de unii și de alții. „La Facultatea de Drept nu se învață doar în sesiune, fiind vorba despre un volum foarte mare de cunoștințe... Nu tociți. Învățați logic, făcând conexiuni între materii. Fiți perseverenți și conștiincioși... Și nu aplecați urechea la toate bârfele. Fiți convinși că profesorii nu și-au propus să vă pice dacă învățați... Faceți practică multă...” Predând Drept diplomatic și consular, precum și organizații internaționale, dna lector universitar doctor Claudia Timofte nu putea să nu se lanseze în problematică..., dar adaptând totul la nivelul auditoriului...
Opt minute cu Victor Mihalcea
Lui Victor Mihalcea, cel de-al doilea invitat (dar nu în calitate de fost absolvent al liceului, ci în aceea de jurnalist), i-au rămas doar opt minute să vobească. Spiritual cu e, Victor a fost și de această dată total, descrețind frunțile liceenilor cu pilde și citate, cu fapte de viață trăite, având în spate experiență cât zece, ca și comentator de televiziune și vechi cronicar sportiv...
Promit să mă revanșez peste două săptămâni cu un show. Până atunci nu uitați că dragostea este singurul sport care nu moare atunci când se stinge lumina!”
După un asemenea citat de „capă și spadă”..., toți liceenii au părăsit sala festivă cu zâmbetul pe buze, așteptând cu nerăbdare show-ul anunțat de Victor! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doresc să faceți alegerea potrivită!” 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 03:22:57 Ora de vară a Europei de Est