Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Micii europeni de la Școala “Nicolae Bălcescu” au văzut Parisul

Vis și realitate

Micii europeni de la Școala “Nicolae Bălcescu” au văzut Parisul

Ca o încununare a muncii desfășurate zeci și zeci de ore în derularea proiectelor (“Copiii de azi, micii europeni” și “Copil – natură – viață”) și a numeroase alte acțiuni educative și ecologice care au avut loc la nivelul claselor și școlii (la orele de dirigenție și în cadrul unor manifestări extrașcolare), circa patruzeci de elevi de la Școala cu clasele I-VIII “Nicolae Bălcescu” din Oradea au făcut o excursie la Paris, la sfârșitul lunii octombrie (23-31 octombrie 2007).

Elevii (din  clasele a  IV-a C, a V-a A, a VII-a C și a VIII-a A) au fost însoțiți de cadrele didactice implicate în proiecte: învățătoarea Ileana Lazăr (coordonator de proiect), institutoarea Stela Tăut, și profesorii Anca Onofrei, Maria Coroban și Vasilica Blaga. Proiectele ca și excursia au fost finanțate de Primăria Oradea, micii europeni fiind cazați, ca niște adevărați lorzi, la Hotel “Premiere Classe”, în apropierea Parisului.
Vis de copil, devenit realitate!
Cu lecția învățată de-acasă, și având fiecare în față ghidul oferit de coordonatorul de proiect (înv. Ileana Lazăr), elevii parcurgeau cu sufletul traseul (Ungaria, Austria și Germania, cu destinația Franța), tresărind și exclamând la fiecare minune și frumusețe reperate. Pentru alungarea oboselii și plictiselii, pe autocar s-au organizat jocuri și vizionări de filme, la libera alegere a fiecăruia. În paranteză fie spus, nu putem să nu remarcăm documentarea la sânge pe care a făcut-o dna învățătoare Ileana Lazăr pentru redactarea celor nouă pagini (A4) de ghid (inclusiv sugestii de călătorie în Franța).
La întoarcere, cu bateriile încărcate și cu sufletul mai bogat, elevii clasei a IV-a C au dat “extemporal” de sinceritate, încredințând hârtiei impresii de călătorie. Dintre “extemporale”, doamna învățătoare (inst. Stela Tăut) a selectat pentru noi însemnările elevilor Raul Popa, Cristina Lupșe, Alina Agarici și Laurențiu Lucaci, din care am spicuit câteva fragmente spre a vedea Paris prin ochii lor (dar și cu ajutorul pozelor pe care ni le-au oferit dna Stela Tăut și elevii Ana Brad – din clasa a VIII-a A, Elek Richard și Adela-Iulia Sas - din a VII-a C). Am fi fost bucuroși să publicăm și impresii ale celor din a VIII-a, dar nu s-au ținut de cuvânt. Păcat!
Excursie de neuitat la Paris
La sfârșit de octombrie, când anotimpul roadelor bogate își număra bănuții căzuți, am pornit într-o excursie de vis la Paris. Lăsând în urmă municipiul de pe Crișul Repede îmbrăcat în culorile toamnei, ne-am lăsat duși de caii putere ai autocarului, cei mai mulți în premieră absolută, pe traseul Oradea-Ungaria-Austria-Germania-Paris. După 24 de ore de călătorie, aveam să aterizăm, precum cosmonauții pe Lună, în orașul-metropolă al Franței, Paris (capitală din 987, cum am aflat din ghidul din fața noastră, orașul de care sunt legate revoluțiile din 1789, 1830 și 1848). În prima zi, am plecat spre Normandia, unde am vizitat orașele Honfleur (cu ale sale case cu flori la ferestre), Deauville (una dintre cele mai apreciate stațiuni litorale franceze) și Trouville, ajungând până pe țărmul Atlanticului, aflat, spre bucuria noastră, în faza de reflux. Pentru cutia cu amintiri, din cel de-al doilea ocean ca mărime, ne-am recoltat scoici și am luat apă în sticluță. Într-o altă zi, ne-am plimbat pe valea Loarei (”Valea regilor”) - cu domenii private luxuriante, care sunt adevărate vitrine publice ale civilizației franceze (ca s-o citez pe dna învățătoare, autoarea ghidului). Dintre frumoasele-i castele, am vizitat castelul Chambord –supranumit “castelul vânătorii”, pentru colecțiile sale excepționale de pictură de epocă pe teme vânătorești, “cel mai mare castel de pe Loara”, fostă locuință a regelui Ludovic al XIV-lea, construit în 1547, cu 440 de camere, 365 de șeminee și 84 de scări, și cu numeroase grajduri (pentru a adăposti în trecut cei 1200 de cai de rasă – una dintre marile comori ale castelului). Celălalt castel la care am zăbovit se numește Blois. “E palatul unde a locuit regele Henric al III-lea cu mama sa, Caterina de Medici”.
 
Paris - orașul luminilor
La Paris, am fost copleșiți de-a dreptul de numărul mare de frumuseți fără seamăn. Catedrala Notre-Dame este chintesența artei franceze medievale. Inițiativa de a ridica o catedrală, cu aproximativ 900 de ani în urmă, aparține lui Maurice de Sully, episcop de Paris. Lucrările au început în 1163, dar nu au fost terminate decât în 1345, dar și atunci fără finisajele finale. Catedrala a fost ridicată în cinstea Sfintei Fecioare Maria. Muzeul Luvru este unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, deschis publicului în 1793. Aici se află celebrul tablou al Giocondei sau Monalisei, pictat de Leonardo da Vinci. Pentru a intra în muzeu, trebuie să treceți prin piramida de sticlă. Palatul Versailles – minunea minunilor! În vremea “regelui soare” (Ludovic al XIV-lea), era cel mai mare și impunător palat regal din Europa (deservit de 35.000 de slujitori). Atracția nr.1 a palatului o constituie Sala oglinzilor (lungă de 73 m, lată de 11 și înaltă de 13 m), care are nu mai puțin de 357 de oglinzi, dispuse în 17 arcade. Pe peretele opus se află 17 ferestre tot în formă de arcadă. Dar câte și mai câte nu v-am putea povesti ... despre Piața Concorde – unde a fost decapitat regele Ludovic al XVI-lea, Bazilica Sacre-Coeur de pe dealul Montmartre, Domul Invalizilor, construit în 1670, la inițiativa lui Ludovic al XIV-lea de a adăposti soldații răniți (Aici se află mormântul lui Napoleon, muzeul armelor – cel mai mare muzeu militar din lume, biserica domului, muzeul planoreliefurilor. Clădirea este a doua ca înălțime din Paris, după Turnul Eiffel.), Pantheonul – biserică și mormânt al celor mai mari personalități ale Franței, Piața Vendome - cea mai armonioasă dintre piețele pariziene – care adăpostește statuia gigant a lui Ludovic al XIV-lea (41 m), construită în 1792, Hotel de Ville, Centrul Pompidou (cu atelierul lui Constantin Brâncuși), închisoarea Conciergerie, Universitatea Sorbona, Moulin Rouge, grădinile Luxembourg, Arcul de Triumf (vechi și nou), Pont Neuf...
Într-o seară, am fost cu vaporașul pe Sena într-o croazieră, iar fiecare obiectiv turistic pe lângă care treceam era prezentat în mai multe limbi. Cu sufletul la gură, am urcat până în vârful turnului Eiffel, de unde am văzut splendoarea - Parisul luminat în mii de luminițe.
“Am visat cu ochii deschiși”
Ultima zi petrecută în Paris a fost dedicată plimbării pe Champs-Elysees și vizitării parcului de distracții – Disneyland. Probabil că această zi nu o voi uita niciodată deoarece, fiind copil, am visat cu ochii deschiși, minunându-mă de imensitatea parcului, multitudinea de construcții, care mai de care mai frumoasă, lumini și culori, personaje și decoruri, parada personajelor de basm, marionete, Minnie în spectacol pe scenă, alături de o orchestră și alte personaje, copii și adulți pictați și îmbrăcați corespunzător reprezentau zeci și zeci de personaje. Am savurat din plin: caruselul căluților, pirații din Caraibe, căsuța lui Pinocchio, cabana lui Robinson, Indiana Jones și templul, insula aventurilor, Legendele din Vestul sălbatic, casa vrăjitoarelor, Statuia Libertății, ne-am plimbat cu vaporașul și trenul... O lume de vis!
La întoarcerea în țară, ne-am oprit în orașul Strasbourg, unde am vizitat Consiliul Europei și catedrala, iar în Salzburg, am trecut pe la catedrală și la casa memorială a lui Mozart.
A fost o excursie de neuitat pe care o voi povesti prietenilor, iar peste ani și ani, copiilor mei. (Raul POPA)
O panoramă... ruptă din rai!
Franța este o țară deosebită, renumită pentru muzeele, castelele și catedralele sale, cu o Capitală monument în care la fiecare pas te minunezi de ceea ce vezi: turnul Eiffel, unicat în lume - “simbolul Parisului și o capodoperă a artei inginerești” (cum se scrie în ghidul primit), o minune din oțel și nituri, fiind, în 1889, cea mai înaltă construcție din lume (peste 300 de metri), Catedrala Notre-Dame (cu al său clopot de alamă de 16 tone) - urcând scările din piatră sub formă de spirală, de sus, de la înălțimea celor 82 de metri, am avut o panoramă...  ruptă din rai! Sau poate vreți să vă vorbim despre Cartierul Latin, cu Sorbona în centru, una dintre cele mai vestite instituții de învățământ din lume, fondată în 1253, drept colegiu pentru educarea studenților teologi săraci, și Pantheonul, unde se odihnesc Victor Hugo, Voltaire, Emil Zola..., grădinile Luxemburgului, Cartierul Montmartre și Bazilica Sacre-Coeur, Muzeul Luvru (de unde ne zâmbește Monalisa lui Leonardo da Vinci), Muzeul d’Orsay (cu pânze celebre, ale lui Monet, Renoir, Van Gog), Domul Invalizilor (cu mormântul lui Napoleon I), Piața Concorde (cu Obeliscul central, ridicat în 1836), Arcul de Triumf (înalt de 50 de metri, cu patru statui, câte una pe fiecare stâlp), turnul Eiffel (de unde am admirat superba panoramă a Parisului, de la înălțimea de 300 de metri), Palatul Versailles (cu ale sale camere împodobite cu aur și stofe scumpe), Champs-Elysees și parcul de distracții – Disneyland... mult prea multe frumuseți pe care nu le poți descrie în cuvinte. Ele ne-au umplut sufletul și ne-au încântat privirile.
Excursia va rămâne de-a pururi în inima noastră!
(Cristina LUPȘE)
Zecile de poze vor întreține flacăra olimpică
Într-o manieră asemănătoare au descris excursia și ceilalți doi elevi din clasa a IV-a C, Alina Agarici și Laurențiu Lucaci. Punctând obiectivele turistice vizitate, ei le-au prezentat la superlativ, exact așa cum le-au descoperit. Privit prin ochii Alinei, Parisul este o adevărată metropolă culturală a lumii, cu 13 universități, dar și cel mai mare nod de comunicații al Franței, legat printr-o rețea TGV de principalele orașe ale țării, și prin eurotunel de Londra. Laurențiu s-a referit și la modul plăcut și util în care și-au petrecut cele 24 de ore în autocar. “Drumul până la Paris nu ne-a părut lung, chiar dacă a durat 24 de ore, fiindcă în autocar am vizionat filme, am ascultat muzică, am cântat și ne-am jucat. Zecile de fotografii pe care le deținem din această excursie vor întreține mereu vie flacăra olimpică în inimile noastre!” (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze (124 de poze), accesați Galeria foto: Micii europeni de la Școala “Nicolae Bălcescu” au văzut Parisul.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:44:35 Ora de vară a Europei de Est