Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Târgul internațional al firmelor de exercițiu

Miercuri, la Luxemburg

La Târgul internațional al firmelor de exercițiu

Anul 2011 a fost un an prosper pentru firma de exercițiu „Perfect Match” S.R.L de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Firma, reprezentată de Tirpe Daiana, Lazău Carina și Pop Anamaria, a obținut diverse premii la competițiile naționale.

În urma rezultatelor obținute în țară în anul școlar anterior (locul I la faza regională a competiției Business Plan și locul IV la faza națională a aceleiași competiții), pentru a recompensa eforturile elevilor și motivarea celor ce au performanțe școlare și extrașcolare, directorul colegiului, dl prof. dr. Răzvan Vonea, a avut inițiativa de a oferi gratuit (transport, cazare, masă) participarea la Târgul internațional al firmelor de exercițiu desfășurat la Luxemburg, în 23 noiembrie 2011.
„Toți elevii școlii noastre, care obțin performanțe la olimpiadele și concursurile școlare, vor fi motivați și stimulați prin diferite forme”.
Elevii au trăit o experiență unică, plină de învățături, dar și de peripeții. Drumul spre Luxemburg a fost anevoios, cu avioane întârziate, aeroporturi închise și lungi așteptări. Vremea și-a făcut de cap însă nu ne-am descurajat. Entuziasmul și dorința de a ajunge și a participa au fost atât de puternice încât am trecut peste toate obstacolele.
Prima impresie despre școala unde avea să se desfășoare concursul, a fost una bulversantă, puteam să jurăm că am ajuns la un hotel. Școala era o construcție modernă și fascinantă, cu fațada din sticlă.
Odată ajunse, am început amenajarea standului. După toate pregătirile am deschis oficial standul primind elevii și organizatorii în spațiul nostru de desfășurare. Concursul s-a desfășurat într-o armonie deplină, toată lumea fiind relaxată, voioasă și prietenoasă, în ciuda faptului că ne aflam la o competiție.  Comunicarea cu elevii străini a fost una eficientă, reușind să aflăm opinia lor despre conceptul firmelor de exercițiu, despre școală și chiar despre modul lor de viață.
 Am avut surpriza de a-l întâlni pe Alexander, un băiat ai cărui părinți erau din România și cu care am discutat în limba noastră (comună) maternă.
Din Luxemburg au participat 22 de firme de exercițiu, iar din străinătate am participat 12.  Printre țările străine participante s-au numărat: Belgia, Germania și Spania. La categoria firmelor din Luxemburg s-au acordat trei premii: Premiul I, II și III, iar firmelor străine li s-a acordat un singur premiu, câștigat de Belgia. Am fost singura firmă de exercițiu din România participantă la acest târg internațional al firmelor de exercițiu, chiar și din estul Europei.
Forma de jurizare ne-a atras atenția în mod deosebit deoarece firma câștigătoare a fost aleasă prin votul tuturor elevilor. La intrare se primea un bilet de vot cu anumite bareme de votare care se depunea într-o urnă ce se afla la masa organizatorilor.
Standul nostru a impresionat în mod deosebit prin calitate, rafinament, dar și prin simpla noastră prezență. Cu profesionalism și seriozitate, dar și cu zâmbetul pe buze, am primit o mulțime de vizitatori. Se pare că toți au apreciat efotul nostru de a străbate 1.500 de kilometri și au fost atenți la minuțiozitatea cu care standul a fost amenajat.
În concluzie, prin bunăvoința comitetului de părinți din școală, am trăit o experiență complexă atât în plan profesional, dar și în plan personal: am exersat toate limbile străine cunoscute (engleza, franceza, spaniola), ne-am inițiat în călătoria cu avionul, am intrat în legătură directă cu colegii noștri, adolescenți ca noi, am descoperit ce ne deosebește, dar și ce ne apropie...
Firmele de exercițiu din Colegiul Economic își vor disputa lansarea și relansarea pe anul școlar 2011/2012 în parteneriat cu Grupul Școlar Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”, în data de 8 decembrie și 14 decembrie 2011, începând cu ora 15, pe str. Partenie Cosma nr. 5.
Mulțumim conducerii școlii, comitetului de părinți, precum și profesorilor noștri însoțitori (director – prof. dr. Răzvan Vonea, prof. Lavinia Koteleș și Kele Tunde) pentru șansa pe care ne-au oferit-o de a participa la Târgul internațional de la Luxemburg. (Daiana, Carina & Anamaria)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Târgul internațional al firmelor de exercițiu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:46:00 Ora de vară a Europei de Est