Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O lansare (specială) a volumului “Poezii”, al profesorului Boris Belicciu

Luni, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” Oradea

O lansare (specială) a volumului “Poezii”, al profesorului Boris Belicciu

Distinsul meu profesor de matematică Boris Belicciu și-a lansat, luni, 12 noiembrie, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan”, recentul volum de versuri, intitulat “Poezii”, apărut la Editura Primus, 2007.

Din nou acasă!
“Acasa mea”, vorba poetului, este locul unde te simți bine, unde ai slujit o viață, și unde ai lăsat parte din tine, din suflet și din puterile tale, din știința și învățătura pe care le-ai împărtășit discipolilor.
După lansarea oficială, întâmplată în vară, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret “Arcadia”, a venit, iată, cea de-a doua lansare, una specială, “acasă”, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan”, acolo unde a slujit o viață. O lansare specială pentru (și printre) foștii colegi de catedră și mulțimea elevilor săi, pe care i-a iubit și respectat și care îi poartă o deosebită stimă. Prof. Simona Martin, actualul director al liceului, și conf. dr. Crenguța Gânscă sunt foști elevi ai acestui liceu, iar Corneliu Crăciun, fost profesor al liceului și coleg cu dl profesor Boris Belicciu. Dacă doamna directoare i-a făcut o caldă primire  - (din nou) acasă -, cei doi profesori de limba română au vorbit despre profesorul și autorul volumului de versuri, Crenguța Gânscă, fostă elevă a domnului profesor Boris Belicciu, actual conferențiar doctor la catedra de Litere a Universității din Oradea, a scris prefața volumului, fiind prima care a luat contact cu versurile distinsului meu profesor de matematică.
Crenguța Gânscă a povestit cum i s-a întâmplat să lectureze prima actualele poezii din jurnalul domnului profesor și să scrie aceste însemnări care au ajuns prefața volumului. Apoi a făcut trimiteri la volum și a citit patru poezii (“Din nou acasă”, “Unde?”, “Paharul de cristal” și “Pașii mici”).
“Volumul de față aparține unui intelectual rafinat care a înțeles să-și consemneze în versuri toate tresăririle benigne sau dimpotrivă, ale vieții sale interioare – care se vădește a fi fost mult mai tumultuoasă decât ar fi lăsat să bănuim înfățișarea de o absolută seninătate, de o liniște ușor anacronică a autorului. Volumul pare mai degrabă un jurnal interior, dacă acceptăm faptul că și gândurile, interogațiile noastre, fie ele și retorice, alcătuiesc o parte a biografiei noastre, dacă nu, poate,  cea mai profundă. Asta dincolo de faptul că unele poezii se pot ghici ca fiind legate evident de momente anume din biografia autorului - “Prietene”, “Rămâi, pământ...”, “Din nou acasă”, “Te-ndepărtezi” (lui Luci)”, se scrie în Prefață.
Domnul profesor Corneliu Crăciun s-a arătat plăcut surprins de apariția volumului... “al unui cetățean al universului care scrie versuri”, “ care citește mult, gândește mult, și scrie puțin, pentru că totul trece printr-o grilă a exigenței.”
Cu modestia-i caracteristică, distinsul meu profesor Boris Belicciu nu a vorbit un cuvințel despre volum, având “deplină încredere în Crenguța Gânscă, Crăciun Corneliu și doamna care mi-a fost alături tot timpul în momentele grele, în 48 de ani , având răgazul să dezleg ecuații...” E vorba de doamna profesoară de limba română Hortenzia Belicciu, și de faptul că ai casei erau convinși că soțul și tatăl dezleagă ecuații, când, de fapt, profesorul de matematică scria versuri pe ascuns. Autorul volumului nu a vorbit despre operă, dar a făcut o mărturisire despre anii petrecuți la catedră, în diferite școli din Oradea, iar din ’58-59, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan”- “școala în care am început să văd care este misiunea dascălului...”
“E timpul să mă aflu și în stadiul de copil...”
Mă simt onorat, și bine cu dumneavoastră. Vă doresc numai bine!”
Cu aceste cuvinte și-a încheiat autorul scurta intervenție.
Un îndrumător de suflet și model de dăruire
Dna Rodica Boieriu, fost profesor de fizică și director adjunct al liceului, Constantin Constăngioară, fost elev și actual profesor al liceului, Gheorghe Chiș și Gheorghe Troie (foști elevi ai dlui profesor Boris Belicciu, care le-a fost și diriginte), înv. Florica Moț și alții au creionat portretul dascălului apostol în persoana distinsului meu profesor de matematică, “un îndrumător de suflet în activitatea de practică pedagogică, un model de dăruire în profesia de dascăl”, după cum frumos și adevărat s-a exprimat dl profesor Constantin Constăngioară.
Au urmat momentele de emoție în preajma autorului, felicitări, îmbrățișări și autografe.
Am scris aceste rânduri domnului profesor cu dragoste, distinsului meu profesor de matematică Boris Belicciu. (Ovidiu DAN)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O lansare (specială) a volumului “Poezii”, al profesorului Boris Belicciu.

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:08:48 Ora de vară a Europei de Est