Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză!

Aseară la Continental Forum

Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză!

O întâlnire cu compozitorul Mihai Alexandru și grupul „Vivere” este un motiv de sărbătoare, iar întâmplarea muzicală de-aseară de la Hotel Continental Forum poate fi rezumată într-un singur cuvânt, exprimând astfel calificativul și atributul ei – SUPERBĂ!

Vineri seara (9 decembrie 2011), în clinchet de colinde românești, cu cireașa pe tort și focul de artificii care i-a dat strălucirea potrivită, membrii grupului „Vivere” s-au adunat la Gala 2011, spre a-i oferi Patriciei Ciobotaru înaltul titlu de (super) STAR și tuturor, premiile binemeritate! Doamna Valeria Dinu Mișcuția, o vrăjitoare de talente, un izvor nesecat de bunătate și iubire, a reușit să „corupă” din nou o groază de minori, înnobilându-i, dăruindu-le harul cântării dumnezeiești. A făcut-o ieri-alaltăieri cu Ovidiu Lazăr pe care l-a trimis printre îngerii pământești ai lui Dumnezeu, a clădit anul acesta 10 trepte pentru Patricia și alte câteva nestemate: Roxana, Denisa, Carla, Amalia, Ioana, Oana, Tania, Alisa... Pe Onița l-a mandatat să cânte la Opera din Milano, iar toți ceilalți ucenici slujesc în altarul împărătesc. „Corupția” a mers și mai departe, încât, aseară, a adus pe scenă și părinții, într-o descoperire inspirată, care i-a uimit pe Mihai și prietenii săi – „Unchiul” (1Q) Sapro și Raluca Ocneanu. Vasilica Ienei (Alissa – pe numele său de scenă), cu „Puterea dragostei”, Simona și Cristi Lazăr (Lacrima și Cristalul lui Ovidiu), cu „Numai una”, Camelia Santo, Marcel – „tenorul” lui dom’ Horia Onița, profesoara Alexandra Zamfir și „soprana” Anca Popa au fost tot atâtea evoluții neașteptat de mângâietoare sufletului. De la Reșița la Sibiu, de la Popești la Oradea, toți vin spre „Vivere” ca la Mecca. De la o Galerie cu strălucire de diamant nu puteau lipsi tocmai vocile de aur ale Facultății de Muzică din Oradea, profesorii universitari Florina și Florin Hinsu Mariș. Privită din perspectiva și prin prisma galeriei micilor artiști, anul acesta, Gala a îmbrăcat noi străluciri, date de nume noi (Alexia, Maria Bobotan și Maria „Terorista”, Miruna, Andrada, Sergiu și Luana), dar și de noi premii, pe măsură - Premiile muzicale: Crystal Voice, Silver Voice, Golden Voice, New Generation și Star Vivere , iar invitații locali (consilierul Anca Sas, finanțistul Ioan Chivari, consultantul artistic Felician Mureșan și îngerul său păzitor – Ioana Ștefănică, de la Radio Transilvania) au devenit membri de onoare, bucurându-se, alături de toți cei ai casei, timp de patru ore și jumătate, de o întâmplare fericită.
„Amalia m-a uluit!”
Pe Mihai Alexandru nu-l ții locului, pe scaun când se cântă, mai cu seamă atunci când e vorba de copii. Mereu se agită și vociferează, apreciind progresul făcut de fiecare. Pentru că la „Vivere”, copiii cresc sub ochii compozitorului, cel mai bun prieten al grupului. Cele mai mici și mai drăgălașe componente „Vivere” au câte 4 ani: Alexia Brudașcă și Maria Zamfir (Terorista nr. 1, vorba cântecului); Maria Bobotan are 6 ani, iar Miruna Rus – 5 ani; Andrada Santo se dă manechina grupului, preocupată de imaginea sa la microfon. Tania Pantea declară că nu poate să fie cuminte, iar Alisa Jenei, chiar dacă nu a ajuns-o încă pe mami, nici la înălțime, nici la cântat, e mereu cu capul în nori. Ea a cântat la gală împreună cu buna sa colegă și prietenă Jenifer Chiș. Carla Marin („Mocirița” grupului) a colindat superb... cu și despre leru-i ler. Roxana Mureșan (de la Școala „Dacia”) și Oana Fara (din Reșița) sunt de-acum domnișoare care emit pretenții și care confirmă statutul de vedetă, în sensul bun al cuvântului, ținânt cont de stadiul și palmaresul la care au ajuns. Printre artiști, Ioana Ștefănică și Felician Mureșan, doi tineri minunați, au cucerit titlul de membru de onoare al grupului. Când dom’Horia Onița a ajuns la microfon cu „Melodrama”, Mihai nu s-a abținut de la aprecieri (exclamând în gura mare): „Splendid!” Denisa Ifrim e mai frumoasă și mai valoroasă. Amalia Popa, eminesciana, la 11 ani, umblă cu dedicații, dar își permite după evoluția pe care a înregistrat-o în ultimele luni. Am admirat-o și în cadrul concursului organizat de eminescienii orădeni. Atunci, Amalia a bătut tot, în materie de talent. Ioana Ardelean vine tocmai de la Popești, dar nu se vede. Aici e vedetă! După întâlnirea neașteptată cu cei doi profesori universitari (Florina și Florin Hinsu Mariș), ne-am recules cu „țigăncile” grupului – Roxana și Denisa. Patricia Ciobotaru, mereu cu o aură de înger și cu atitudini incontestabile de prințesă și mică vedetă, a ajuns sus de tot după ultimele sale 10 trofee câștigate, fiind declarată, oficial, STAR Vivere! Dar... „Cui îi pasă de mine”, declară Patricia. Mai vedem când te întorci de la Constanța, Patri! Invitata specială a serii a fost Luana Prodea, care a venit la Oradea tocmai de la Sibiu. Are voce bună, iar la „Vivere” poate câștiga strălucire!
„Amalia m-a uluit! exclamă Mihai. Valeria, faci o treabă extraordinară cu acești copii. Te ocupi bine de ei, dar nu mai umblați după premii. De unde goana asta după premii? Stați și lucrați, construiți! Pentru mine, grupul „Vivere” înseamnă prietenie, talent și calitate!”
Astfel îi percepe distinsul compozitor Mihai Alexandru pe membrii grupului „Vivere”. Ce a urmat? Un recital special cu 1Q - Sapro, Mihai și Raluca Ocneanu – câștigătoarea Festivalului de la Mamaia. Iar încheierea acestei SUPERBE întâmplări nu se putea face decât în tonalități „grave”: cu foc de artificii și felii de tort! (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză! 

Trimite email
sâmbătă, 5 iulie 2025, 19:56:37 Ora de vară a Europei de Est