Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză!

Aseară la Continental Forum

Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză!

O întâlnire cu compozitorul Mihai Alexandru și grupul „Vivere” este un motiv de sărbătoare, iar întâmplarea muzicală de-aseară de la Hotel Continental Forum poate fi rezumată într-un singur cuvânt, exprimând astfel calificativul și atributul ei – SUPERBĂ!

Vineri seara (9 decembrie 2011), în clinchet de colinde românești, cu cireașa pe tort și focul de artificii care i-a dat strălucirea potrivită, membrii grupului „Vivere” s-au adunat la Gala 2011, spre a-i oferi Patriciei Ciobotaru înaltul titlu de (super) STAR și tuturor, premiile binemeritate! Doamna Valeria Dinu Mișcuția, o vrăjitoare de talente, un izvor nesecat de bunătate și iubire, a reușit să „corupă” din nou o groază de minori, înnobilându-i, dăruindu-le harul cântării dumnezeiești. A făcut-o ieri-alaltăieri cu Ovidiu Lazăr pe care l-a trimis printre îngerii pământești ai lui Dumnezeu, a clădit anul acesta 10 trepte pentru Patricia și alte câteva nestemate: Roxana, Denisa, Carla, Amalia, Ioana, Oana, Tania, Alisa... Pe Onița l-a mandatat să cânte la Opera din Milano, iar toți ceilalți ucenici slujesc în altarul împărătesc. „Corupția” a mers și mai departe, încât, aseară, a adus pe scenă și părinții, într-o descoperire inspirată, care i-a uimit pe Mihai și prietenii săi – „Unchiul” (1Q) Sapro și Raluca Ocneanu. Vasilica Ienei (Alissa – pe numele său de scenă), cu „Puterea dragostei”, Simona și Cristi Lazăr (Lacrima și Cristalul lui Ovidiu), cu „Numai una”, Camelia Santo, Marcel – „tenorul” lui dom’ Horia Onița, profesoara Alexandra Zamfir și „soprana” Anca Popa au fost tot atâtea evoluții neașteptat de mângâietoare sufletului. De la Reșița la Sibiu, de la Popești la Oradea, toți vin spre „Vivere” ca la Mecca. De la o Galerie cu strălucire de diamant nu puteau lipsi tocmai vocile de aur ale Facultății de Muzică din Oradea, profesorii universitari Florina și Florin Hinsu Mariș. Privită din perspectiva și prin prisma galeriei micilor artiști, anul acesta, Gala a îmbrăcat noi străluciri, date de nume noi (Alexia, Maria Bobotan și Maria „Terorista”, Miruna, Andrada, Sergiu și Luana), dar și de noi premii, pe măsură - Premiile muzicale: Crystal Voice, Silver Voice, Golden Voice, New Generation și Star Vivere , iar invitații locali (consilierul Anca Sas, finanțistul Ioan Chivari, consultantul artistic Felician Mureșan și îngerul său păzitor – Ioana Ștefănică, de la Radio Transilvania) au devenit membri de onoare, bucurându-se, alături de toți cei ai casei, timp de patru ore și jumătate, de o întâmplare fericită.
„Amalia m-a uluit!”
Pe Mihai Alexandru nu-l ții locului, pe scaun când se cântă, mai cu seamă atunci când e vorba de copii. Mereu se agită și vociferează, apreciind progresul făcut de fiecare. Pentru că la „Vivere”, copiii cresc sub ochii compozitorului, cel mai bun prieten al grupului. Cele mai mici și mai drăgălașe componente „Vivere” au câte 4 ani: Alexia Brudașcă și Maria Zamfir (Terorista nr. 1, vorba cântecului); Maria Bobotan are 6 ani, iar Miruna Rus – 5 ani; Andrada Santo se dă manechina grupului, preocupată de imaginea sa la microfon. Tania Pantea declară că nu poate să fie cuminte, iar Alisa Jenei, chiar dacă nu a ajuns-o încă pe mami, nici la înălțime, nici la cântat, e mereu cu capul în nori. Ea a cântat la gală împreună cu buna sa colegă și prietenă Jenifer Chiș. Carla Marin („Mocirița” grupului) a colindat superb... cu și despre leru-i ler. Roxana Mureșan (de la Școala „Dacia”) și Oana Fara (din Reșița) sunt de-acum domnișoare care emit pretenții și care confirmă statutul de vedetă, în sensul bun al cuvântului, ținânt cont de stadiul și palmaresul la care au ajuns. Printre artiști, Ioana Ștefănică și Felician Mureșan, doi tineri minunați, au cucerit titlul de membru de onoare al grupului. Când dom’Horia Onița a ajuns la microfon cu „Melodrama”, Mihai nu s-a abținut de la aprecieri (exclamând în gura mare): „Splendid!” Denisa Ifrim e mai frumoasă și mai valoroasă. Amalia Popa, eminesciana, la 11 ani, umblă cu dedicații, dar își permite după evoluția pe care a înregistrat-o în ultimele luni. Am admirat-o și în cadrul concursului organizat de eminescienii orădeni. Atunci, Amalia a bătut tot, în materie de talent. Ioana Ardelean vine tocmai de la Popești, dar nu se vede. Aici e vedetă! După întâlnirea neașteptată cu cei doi profesori universitari (Florina și Florin Hinsu Mariș), ne-am recules cu „țigăncile” grupului – Roxana și Denisa. Patricia Ciobotaru, mereu cu o aură de înger și cu atitudini incontestabile de prințesă și mică vedetă, a ajuns sus de tot după ultimele sale 10 trofee câștigate, fiind declarată, oficial, STAR Vivere! Dar... „Cui îi pasă de mine”, declară Patricia. Mai vedem când te întorci de la Constanța, Patri! Invitata specială a serii a fost Luana Prodea, care a venit la Oradea tocmai de la Sibiu. Are voce bună, iar la „Vivere” poate câștiga strălucire!
„Amalia m-a uluit! exclamă Mihai. Valeria, faci o treabă extraordinară cu acești copii. Te ocupi bine de ei, dar nu mai umblați după premii. De unde goana asta după premii? Stați și lucrați, construiți! Pentru mine, grupul „Vivere” înseamnă prietenie, talent și calitate!”
Astfel îi percepe distinsul compozitor Mihai Alexandru pe membrii grupului „Vivere”. Ce a urmat? Un recital special cu 1Q - Sapro, Mihai și Raluca Ocneanu – câștigătoarea Festivalului de la Mamaia. Iar încheierea acestei SUPERBE întâmplări nu se putea face decât în tonalități „grave”: cu foc de artificii și felii de tort! (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză! 

Trimite email
joi, 29 februarie 2024, 11:09:26 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!