Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

312 ani de activitate educațională

9 decembrie – „Ziua școlii”

312 ani de activitate educațională

Vineri (9 decembrie 2011), de „Ziua școlii”, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea au fost marcați 312 ani de activitate educațională.

Înainte de ora 10, directorii Colegiului și reprezentanții Consiliului elevilor și-au primit cu mare drag oaspeții (oficiali locali și județeni, foste cadre didactice și foști elevi ai colegiului). În holul de la intrarea în sala festivă, am fost martori la momente emoționante: zâmbete și îmbrățișări, bucuria revederii după 12 ani și mai bine ...
La ceas aniversar, distinsa citadelă a învățământului bihorean și-a contabilizat  filele de istorie și cei 312 ani de activitate educațională. La invitația conducerii, evenimentul a fost onorat de foști directori și profesori ai școlii, foști elevi, distinși invitați, oficiali locali și județeni, între care: viceprimarii dr. Gheorghe Carp și Biro Rozalia, subprefectul Adelina Coste, inspectorii școlari generali adjuncți Nicolae Ungur și Kery Hajnal.
Întâlnirea de suflet a eminescienilor de „Ziua școlii” a fost gândită de doamna director Maria Onița ca o invitație la reașezarea dascălului la locul pe care îl merită în societate, potrivit contribuției sale la formarea tinerei generații.
După cuvântul de salut adresat de doamna director Maria Onița, la microfon a urmat subprefectul Adelina Coste. În alocuțiunea sa, fosta elevă a școlii s-a arătat emoționată, simțindu-se copleșită și acum de personalitatea foștilor săi profesori pe care, în parte, îi avea în față. În mesajul său, doamna subprefect s-a adresat Măriei sale - Educatorul, Școlii, dar și Elevului, arătând că „primul și ultimul scop al educației (al școlii) este elevul”.
Viceprimarul Gheorghe Carp, deși nu este absolvent al acestui liceu, se simte legat sufletește de școala unde au studiat bunicul și fiul său. Domnia sa a mărturisit că și-ar fi dorit să fie absolvent al acestui prestigios colegiu, „care ocupă primul loc în inima sa!” Și inspectorul școlar general adjunct al I.S.J. Bihor, dl Nicolae Marcel Ungur, și-a mărturisit emoțiile pe care le încearcă la ceas aniversar, chiar dacă nu este absolvent al colegiului, fiind vorba despre o nostalgie a anilor de liceu și un sentiment de admirație și respect pentru slujitorii unuia dintre liceele reprezentative ale învățământului bihorean.
„Tradiția naște valori prin tot ce realizează elevii noștri!”
Revenind la microfon, doamna director Maria Onița avea să facă o pledoarie pentru nobila profesie de dascăl, pornind de la citatul (din A. Marie) despre meseria de dascăl (educator) care este „o mare și frumoasă profesiune, care nu seamănă cu nici o alta, o meserie care nu se părăsește seara odată cu hainele de lucru..., o meserie în care a ști nu înseamnă nimic fără emoție, în care dragostea e sterilă fără forța spirituală, o meserie când apăsătoare, când implacabilă, ingrată și plină de farmec...” și ajungând la a-l cita pe prof. C.C. Giurescu: „Mi-am respectat meseria și ea m-a respectat pe mine”.
În discursul său, doamna director a nominalizat dintre foștii dascăli ai școlii, începând cu foștii colegi, dar și directorii instituției (începând cu dna Ecaterina Crăciun și încheind cu dl Iosif Eilender); ajungând în actualitate, s-a referit la resursa umană existentă (1.496 de elevi, în clasele I-XII, îndrumați de 93 de cadre didactice), la spiritul și mândria de eminescian; și întrucât ziua de vineri a fost dedicată, în exclusivitate, dascălilor, sărbătoarea elevilor va avea loc în intervalul 2 - 6 aprilie 2012, în cadrul manifestărilor „Școala altfel”.
Povestea unei instituții ... care s-a născut în 2 decembrie 1699
Sub genericul „A fost odată...”, elevii școlii (Mădălina Naghiu, Tamas Brânda, Daiana Banc, Roxana Ghenț, Andreea Negruț, George Samașca-Nemeș, Andrada Rește și Denik Jurcsik), coordonați de prof. Cristina Marian, Veronica Marton și Adriana Pugna, au ilustrat în chip măiestrit file din devenirea colegiului, împletind paginile de istorie, prezentate în power point, cu un text și versuri potrivite, totul îmbrăcând o haină sărbătorească de noblețe și profundă admirație pentru o instituție de renume.
Un tribut de binemeritate laude...
La ceas aniversar, doamna Violeta Ardelean, în calitate de fost elev, profesor și director al școlii, a ținut să aducă „un tribut de binemeritate laude dascălilor clădiți clasic..., dar și instituției, aducând mulțumiri  admirabililor săi profesori (între care Valeria Botiș - dascălul de română); „ca ex-director, nu am scăpat de umbre și doresc să îi evoc cu căldură pe plugari – cultivatorii de destine...”; în calitate de fost profesor de română, dna Ardelean s-a oprit la „câteva mlădițe”, foști elevi (între care Ruxandra Chișe).
Prof. dr. Lucia Matiuța și premiile PIJA  
Doamna prof. univ. dr. Lucia Matiuța ne-a reținut atenția cu concursul internațional de creație literară PIJA pe care îl coordonează, prilej cu care a ținut să înmâneze diplome profesorilor colegiului care s-au ocupat de organizarea și desfășurarea recentei ediții de la Oradea.
„Un Om nu se naște se face, educația îl face Om...”
Am ascultat apoi discursurile a trei foști absolvenți ai școlii: prof. univ. dr. Antonio Faur, ing. Felician Burian și prof. Ovidiu Pop – manager; intervenția distinsului notar Cornel Gârba, în calitate de fost și actual părinte de elevi eminescieni; și nu în ultimul rând i-am ascultat pe trei dintre membrii Consiliului elevilor (Domokoș Carla, Fekete Agnes și Oana Meșter).
Dl profesor Antonio Faur a avut un mesaj pertinent și inspirat, cu referire directă la Dascăl și misiunea sa nobilă. „Profesorii clădesc. Ei sunt constructori, pentru că Omul nu se naște se face, educația îl face... Om. Familia, școala și în cele mai multe cazuri și biserica sunt pilonii formării noastre. Personalitatea unui om se definitivează în linii mari la absolvirea liceului. De învățat, însă, învățăm toată viața. Suntem elevi perpetuu...”
În chip surprinzător, un distins istoric ne-a vorbit admirabil despre dascălul-pedagog și misiunea sa nobilă (se vede că așchia nu sare departe de copac - distinsul istoric și profesor univ. dr. Viorel Faur ne-a fericit cu un urmaș vrednic, demn de toată admirația!).
Eminescienii talentați ne-au bucurat cu un regal aniversar
Cireașa de pe tortul aniversar ne-a fost oferită de artiștii colegiului: Amalia Popa, Mădălina Naghiu, Molnar Krisztina, Claudia Lupșan, Oana Pelea, Teodora Șandru, Mark Lukacs și Roxana Ghenț..., care s-au întrecut în a ne bine dispune; soliștii vocali și ansamblurile de dansuri, grupurile vocale...ne-au prezentat un model de conviețuire interetnică de calitate la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Într-un final incandescent, cei mai mici „soldați” ai colegiului, elevii din ciclul primar, câtă frunză și iarbă, îmbrăcați de sărbătoare, în straiele unor veritabili Moși, au înălțat frumoase colinde... și un La mulți ani a răsunat din toate piepturile eminescienilor! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (128 de poze), accesați Galeria foto: 312 ani de activitate educațională.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 13 august 2020