Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I

Vineri, la Festivalul național „Asta-i datina străveche”

S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I

Vineri seara (16 dec. 2011), în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat 12 formații: trei din Oradea, patru din județ, patru din țară și una din Ungaria.

Asociația Pro Bambini (organizatorul festivalului) și „armata” de colaboratori s-au mobilizat exemplar pentru ca totul să iasă ca la carte.
Înainte să urce pe scenă, formațiile au făcut un tur de forță prin centrul municipiului, participând la Parada portului popular. Ajunși, la Primărie, dl primar, ing.Ilie Bolojan, i-a primit cu colindul.
În deschiderea festivalului, doamna subprefect Adelina Coste, prezentă la microfon, alături de Crina Dobocan (președintele Asociației Pro Bambini), avea să-și exprime satisfacția, dar și convingerea că folclorul e pe mâini bune. „Cred că folclorul și datinile nu vor dispărea niciodată!” Domnia sa a îndemnat publicul să doneze câte un bănuț pentru fiecare colind!
Onoarea de a deschide festivalul au avut-o beiușenii dnei prof. Anca Banda – Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș; i-au urmat „Sânzâienele”, ansamblul Clubului Copiilor din Negrești-Oaș, județul Satu Mare, îndrumat de prof. Maria Tripon; din județul vecin (Maramureș), din Budești, au coborât „Florile Cosăului”, crescute și îngrijite de prof. Petru și Daniela Dunca. Ele au înflorit sub ochii dnei prof. Dorina Daubner; din grădina Școlii „Dacia”, prof. Dana Avram și instructorul de dans Ciprian Dinicu au cules cele mai grozave mlădițe orădene pe care le-au înnobilat, dându-le un nume „Dacia”, devenit un renume și un brand, cu care se mândrește și dl director, prof. dr. Florian Hava; din Căianul Mic, județul Bistrița-Năsăud, au venit colindători vestiți, vreo 30, dar o singură voce; ei își spun „Miorița”. Grupul a fost înființat de solistul Alexandru Pugna, iar acum sunt coordonați de prof. Mihaela Retegan și Grigore Bolboș; Szechenyi Istvan Tagiskola Tanccsoport - ungurii catolici din Berettyoujfalu (Ungaria) au prezentat pe scena festivalului un obicei (Adventul) din postul Crăciunului; grupul folcloric „Krevleanca”, al Căminului Cultural Repedea, județul Maramureș, coordonat de prof. Maria Veciunca, promovează colinda tradițională ucraineană de pe Valea Ruscovei; vestitul „Mugurel” al Școlii „Dimitrie Cantemir” crește și înflorește an de an în ochii și sub îndrumarea dnei profesor Doina Lung; din Valea Cerului am fost onorați de titratul Ansamblu „Cerovina” (înființat chiar de dl deputat Adrian Merka, în 2004). Acum grupul este coordonat de Zetocha Iaroslav și Slavomir Ondejka; Ansamblul „Brătcuța”, al Liceului Teoretic din Bratca, coordonat de Viorel Caba, a prezentat în festival obiceiul popular „Vergelul”; membrii Ansamblului „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, coordonați de coregraful Udvari Robert, din Miercurea Ciuc, au înnodat un obicei legat de sărbătorile de iarnă; regalul folcloric a fost încheiat de titrații dansatori ai dnei prof. coregraf  Florica Negrău – „Florile Bihorului” (flori de flori, acompaniate instrumental de grupul orchestral condus de prof. Marius Marcu și Petru Șinca).
Până juriul a deliberat, la microfon a colindat Luminița Tomuța, care a ținut să ne atenționeze: Greu va fi odată/ Când Dumnezeu va face judecată!
Ca reprezentat al juriului, dl consilier Crăciun Parasca ne-a asigurat că juriul a evaluat drept atunci când a acordat 12 premii I, întrucât toți au fost minunați... „cu sufletul deschis la sărbătoarea Nașterii Domnului”. Primii chemați (pe scenă) pentru premiere au fost membrii ansamblurilor „Mugurelul” și „Dacia”, pentru complexitatea scenariului...
După cinci ore de show (fără pauză), se cuvine a felicita și a mulțumi echipei de proiect: prof. Stela Tăut (manager), prof. Valeria Bunica (asistent manager), prof. Elena Pavel (responsabil cultural), Crinei Dobocan și dlui prof. Ioan Șereș (responsabili administrativi), dar și colaboratorilor: prof. Rodica Foltuț, Romelia Ciarnău, Daniela Dohotariu, Luciana Morlocan și Ienei David Laura (de la Școala „Oltea Doamna” – director, prof. Mircea Mitran); prof. Simona Mihalca, Vasilica Ienei și Iulia Radu (Șc. „N. Bălcescu”); prof. Lucia Galan, Maria Ile și Borbely Monica (Lic. de Artă); prof. Mădălina Mihuța (C.N. „E. Gojdu”); prof. Maria Duma (C.N. „I. Vulcan”); maistrul instr. Lungu Ibolya și elevele:  Cristina Begher, Ghiocel Monica și Lorincz Paula (de la C.E. „P. Cosma). (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 14:27:44 Ora de vară a Europei de Est