Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

„Să ajutăm copiii să zâmbească” (II)

Ieri, beiușenii au colindat la Sânmartin

„Să ajutăm copiii să zâmbească” (II)

Elevii Școlii cu clasele I-VIII din Sânmartin derulează împreună cu elevii Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș proiectul de voluntariat, intitulat „Să ajutăm copiii să zâmbească”.

„Proiectul de față își propune să ajute un grup de elevi cu cerințe educative speciale din Oradea. Partenerii din Sânmartin și din Beiuș au pus mână de la mână și au pregătit pentru copiii cu nevoi speciale pachete care îi vor ajuta să simtă că și pentru ei a venit Moș Crăciun”, ne-a declarat prof. Loredana Pantea, coordonatorul de proiect din partea gazdelor.
„Acum, în prag de Sfinte Sărbători, când tot românul colindă, le-am întors vizita partenerilor noștri. Ei au fost la noi, la Beiuș, la 1 Iunie. În programul prezentat am cuprins cinci colinde, cu acompaniament de tamburine, orgă și trianglu; trei au fost interpretate la unison, solist Alexandru Haiduc (din clasa a XI-a), iar două au fost cântate pe patru voci”, după cum ne-a precizat doamna profesor Gabriela Vescan.
Finalitatea proiectului o reprezintă serbarea de Crăciun desfășurată, ieri (luni, 19 dec. 2011), la Școala cu clasele I-VIII din Sânmartin, în cadrul căreia reprezentanți ai tuturor școlilor implicate în proiect și-au dat concursul prezentând diverse programe de cântece, dans, poezii și scenete.
Tot cu ocazia desfășurării serbării de Crăciun, la școala gazdă s-a organizat o expoziție-concurs de prăjituri și o expoziție cu lucrări realizate de copii. Responsabilii acestui proiect educațional județean sunt: director, prof. Pantea Domnica și profesor Pantea Loredana – coordonator proiect din partea Școlii din Sânmartin, respectiv director, prof. Stanciu Traian și profesor Vescan Gabriela – coordonator de proiect din partea Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș , în parteneriat cu Centrul pentru Educație Incluzivă nr.1 Oradea (director, prof. Pop Lucia și prof. Doble Lucreția); Centrul pentru  Educație Incluzivă „Orizont” Oradea (director, prof. dr. Angela Marușca, prof. Hadade Dorel și Hexan Laura) și Primăria Sânmartin, reprezentată de dl primar Lucian Popuș, un prieten al școlii și al copiilor din comuna Sânmartin.
Cu colindul la Primărie
După plecarea oaspeților dragi din Beiuș, membrii grupului vocal-instrumental condus de profesor Loredana Pantea, actorii scenetei cu Viflaimul și membrii formației de dansuri populare românești tradiționale s-au reunit în cocheta sală de ședințe a primăriei, pentru un recital de Crăciun, oferit în cinstea și onoarea consilierilor locali și a îndrăgitei conduceri a Primăriei Sânmartin. Încântat de asemenea colindători, dl primar Lucin Popuș i-a felicitat și le-a mulțumit, ba chiar s-a prins în horă cu vajnicii dănțăuși care le-au oferit bunelor gazde un bonus, după primirea ce le-a fost făcută. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: „Să ajutăm copiii să zâmbească” (II)

Trimite email
miercuri, 11 septembrie 2024, 15:19:20 Ora de vară a Europei de Est