Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comasările continuă... încingând spiritele!

Respectând legea și executând ordinele, municipalitatea scoate castanele din foc cu mânuța primarului!

Comasările continuă... încingând spiritele!

Ne place (nu ne place), Legea Educației Naționale (nr. 1), bună (ne-bună), trebuie aplicată! Și, uite cum ajunge dl primar și consilierii să scoată castanele din foc, aplicând legea și executând ordinele, operând pe cord deschis noi comasări de unități de învățământ în municipiul Oradea. De ce să vă supărați pe noi, când îl puteți lesne înjura pe dl primar, dacă tot e liberal, nu-i așa?

 Deșteaptă mutare PDListă!!!
Primarul Ilie Bolojan a prezentat  în cadrul conferinței de presă de luni, 9 ianuarie 2012, noua rețea școlară a unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Oradea pentru anul școlar 2012 - 2013.
„În acest moment înregistrăm în învățământ un deficit la două mari categorii de cheltuieli: la fondul de salarii destinate profesorilor și la cheltuielile cu utilitățile. Cât timp primim bani doar în conformitate cu costul standard, trebuie să avem grijă de acești bani. Toate școlile la care a fost constatat un deficit mai mare de 20% au fost propuse pentru comasări sau fuziuni. Astfel, vor fi situații unde se va impune reducerea numărul de clase, dar totodată, vor fi reduse și posturile în plus. Aceasta este o etapă necesară pentru a putea realiza plata salariilor, fiind de asemenea un pas necesar pentru a construi o rețea școlară calitativă”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Metoda propusă pentru reorganizarea rețelei școlare este comasarea prin absorbție, caz în care una sau mai multe unități cu personalitate juridică își pierd personalitatea juridică prin unirea cu o altă unitate cu personalitate juridică, care își păstrează personalitatea juridică, denumirea și sediul.
În acest moment rețeaua școlară cuprinde 66 de unități însemnând 28 de grădinițe, 12 școli și 26 de licee. Propunerea înaintată de Inspectoratul Școlar municipalității și care a fost votată luni în ședință de Consiliu Local este următoarea: 45 de unități de învățământ, cuprinzând 9 grădinițe, 11 școli și 25 de licee.
„Există în prezent clase cu un număr destul de mic de elevi. Nu e același lucru să avem, de exemplu, la un liceu, 4 clase cu câte 20 de copii fiecare, când putem avea 3 clase cu câte 30 de elevi. Lucrurile diferă din punct de vedere al eficienței. În astfel de situații, Inspectoratul Școlar este cel care trebuie să gândească soluțiile corecte”, a adăugat primarul Ilie Bolojan.
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a vorbit despre principiile care au stat la baza noii rețele școlare a unităților de învățământ preuniversitar din Oradea.
„Finanțarea învățâmântului se realizează prin costul standard. Noi am avut în vedere unitățile de învățământ care nu au reușit să se încadreze în costul standard, urmărind absorbția acestora într-o unitate școlară mai mare, care să le permită încadrarea în acest cost. În ceea ce privește clasa 0, premergătoare clasei I, s-a stabilit ca acele școli, care au arondate grădinițe, să își poată organiza clasele 0 la nivelul grădinițelor”, a spus Eduard Florea, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.
Astfel, toate grădinițele care au mai puțin de 8 clase vor fi arondate la școli. (Biroul de presă)
Noile unități de învățământ binecuvântate!
care au câștigat cel mai mult de pe urma războiului ...
Grădinița nr. 30 a absorbit și Grădinița nr. 49.
Grădinița „Orsolya” s-a ales și cu Grădinița nr.2 (Culmea culmilor! Halal apropiere)!!!
Grădinița nr. 54 primește drept cadou Grădinița nr. 37 (Unde dai și unde crapă!)
Școala „Dacia” este binecuvântată cu trei grădinițe (Gr. nr. 43, 12 și 5).
Școala „Ioan Slavici” primește în dar Grădinița nr. 51.
Școala „Oltea Doamna” este blagoslovită cu patru grădinițe (Gr. 10, 16, 23 și 47).
Școala „Dimitrie Cantemir” este răsplătită cu Gr. 24 și 25.
Școala „Nicolae Bălcescu” se trezește cu două grădinițe arondate: Gr. nr. 22 și 1 (Culmea culmilor! Halal apropiere)!
Școala nr. 11 are sub aripa ocrotitoare Șc. „Ion Bogdan” și grădinițele: 41, 17 și 14.
Școala „Avram Iancu”  este cadorisită cu Grădinița nr. 44 (De ce nu se putea și 55?)!
Școala nr. 16 a primit în dar Grădinița nr. 35.
Colegiul Național „Mihai Eminescu” preia nivelul primar și gimnazial de la Lic. Teologic Ortodox (De ce????). Să te crucești de asemenea minți... luminate!
Colegiul Național „Iosif Vulcan” preia Grădinițele nr. 27 și 31.
Colegiul T. „Transilvania” este binecuvântat cu Șc. „Oct. Goga” și Grădinița nr. 42.
Lic. T. „Lucian Blaga” primește drept cadou grădinița din vecini, Gr. nr. 20.
Lic. T. „Onisifor Ghibu” primește în dar Grădinița nr. 56, fără Gr. 2, care a fost teleportată în buricul târgului. De ce???
Lic. T. German „Fr. Schiller” preia două grădinițe: Gr. 9 și 36.
Liceu de Artă primește în dar două grădinițe: Gr. 34 și 48.
Liceul Teologic Ortodox „ep. Roman Ciorogariu” (cel mai văduvit dintre toate liceele orădene) se mută de pe Aluminei pe Republicii, în locul C.T. „D. Leonida”, care astfel este absorbit de Liceul Teologic. Fără clase de înv. primar, gimnazial și fără preșcolari???
Asta da revoluție (capitalistă) în învățământul orădean!
Nu ne vine să credem că așa ceva se va întâmpla în toamna lui 2012!!!??? (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:40:00 Ora de vară a Europei de Est