Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Doi regi și trei regine...

„Maratonul lecturii” - ed. a IV-a, cu

Doi regi și trei regine...

Peste 50 de cititori s-au lansat la cea de-a patra ediție a „Maratonului lecturii” în cursa de urmărire pentru cucerirea înaltelor titluri de Rege și Regină a lecturii, concurs de lectură, inițiat și organizat de patru ani, consecutiv, de Secția de copii și tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea.

Maratonul a fost coordonat și la actuala ediție de șeful secției, bibliotecar dr. Mariana Barna, împreună cu întregul colectiv al secției: Adelina Boga, Mariana Stoica și Simona Corbu; din partea secției maghiare, concursul a fost coordonat de directorul adjunct, dna Tavaszi Hajnal.
15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale
Și pentru că ziua de naștere a Poetului nepereche, 15 ianuarie, a devenit mai nou Ziua Culturii Naționale, evenimentul de vineri (13 ianuarie 2012) de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” s-a înscris în coordonatele Zilei Culturii Naționale, după cum aveam să aflăm de la managerul instituției, dna prof. Ligia Mirișan; cartea fiind „acel univers, acea cetate în care ne putem regăsi cu toții”, după cum avea să sublinieze Domnia sa.
Tot în „cetitul” cărților aveau să se refugieze, timp de un an, și cei 50 de concurenți, iar acum urmau să-și primească răsplata. Trebuie să precizăm faptul că respectivele cărți (selectate de organizatori pentru „Maratonul lecturii”) nu s-au regăsit pe lista lecturilor obligatorii ale școlarilor, deci nu s-au confundat cu acestea.
Înainte de înmânarea celor 19 premii și mențiuni, organizatorii au purtat un dialog cu concurenții pentru a afla care au fost motivele care i-au determinat să se înscrie la concurs, de unde s-au informat și mai cu seamă care este marele câștig al înrolării lor în plutonul celor mai activi cititori ai secției.
Oana, Patricia și Orsolya – regine, Paul și David – regi
Înaltele titluri de regi și regine ale lecturii au fost cucerite la actuala ediție de: Paul Samuel Burcă (din clasa a IV-a A, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” - înv. Mihaela Olimpia Bodea), cu 37 de cărți citite, respectiv, Toth-Budai David Jonathan (de la Școala „Nicolae Bălcescu”), cu 20 de cărți citite; reginele se numesc: Oana Carmen Olaru (din clasa a V-a C de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”), cu 43 de cărți citite; Patricia Bianca Scorțe (din clasa a VII-a C, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, diriginte, prof. Anca Fetea), cu 41 de cărți citite, respectiv Horvath Orsolya (de la Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”), cu 10 cărți citite; cele trei premii I au fost obținute de: Ionuț Olaru (de la Școala din Sîntandrei), Tecsi – Murgui Renata (Șc. „N. Bălcescu”), respectiv Jaczko Timea (de la fosta Șc. „G. Coșbuc”); patru premii II: Emilia Pop (Lic. de Artă) și Ștefan Olaru (Șc. din Sîntandrei), respectiv Nagy Adam-Zoltan și Batori Boglarka (de la fosta Șc. „G. Coșbuc”); două premii III – Anda Pogăceanu (Șc. „N. Bălcescu”), respectiv Torok Orsolya (fosta Șc. „G. Coșbuc”); s-au mai acordat cinci mențiuni, obținute de: Carla-Beatriz Bunta (Șc. „Dacia”), Julia Anamaria Leac (C.N. „I. Vulcan”), Ruxandra Bodog (Șc. „Oltea Doamna”), Adela Ioana Maxim (Lic. Teologic Baptist „Emanuel”) și Patricia Balotă (C.N. „I. Vulcan”).
Anunțând cea de-a V-a ediție a „Maratonului lecturii” (care va debuta în luna februarie), doamna bibliotecar dr. Mariana Barna a poftit în scenă protagoniștii momentului artistic: pe Carina Pantea (din clasa a IX-a) de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul; eleva pregătită de prof. Edit Preoteasa a prezentat un număr de gimnastică artistică, iar Diana Toader și David Gorgan, de la Eco Școala „Avram Iancu” (înv. prof. Stelieana Cârciumaru) ne-au încântat cu un buchet de dansuri de societate, pe care le-au învățat cu îndrăgitul lor instructor, Florin Culda. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doi regi și trei regine...

Trimite email
joi, 12 septembrie 2024, 08:00:35 Ora de vară a Europei de Est