Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Sunt foarte mândru de prestația noastră de la Târgu Mureș”

Impresii de la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor

,,Sunt foarte mândru de prestația noastră de la Târgu Mureș”

Vineri, s-a încheiat Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, desfășurată la Târgu Mureș în perioada 9-13 ianuarie 2012.

Județul Bihor a fost reprezentat de o delegație alcătuită din: Novac Andrei (președinte CJE), Lukacs Mark (vicepreședinte CJE), Domokos Carla-Cinthia (secretar CJE), Han Denisa (avocatul elevului) și profesorul consilier Cadar Ioan.
Sarcina cea mai importantă a participanților a fost aceea de a alege membrii noului Birou Executiv al Consiliului Național al Elevilor. În funcția de președinte al CNE a fost ales Petre Andrei, din județul Constanța, secretar general al departamentului de relații interne - Răzvan Azamfirei, din județul Mureș, iar secretar general al departamentului de relații externe - Epure Giorgiana, din județul Sibiu.
Alegerile au putut fi vizualizate live de cei de-acasă pe platforma oficială a consiliului, WEDU.ro, iar noutățile au fost postate în timp real și pe conturile de Twitter și Facebook ale WEDU.ro
În prima zi, delegații și-au făcut auzită vocea în cadrul unor dezbateri pe tema „Consiliul Național al Elevilor ar trebui să fie mai funcțional în 2012”; o dezbatere după modelul Karl Popper, organizată de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică).
 Marți a avut loc deschiderea oficială a Adunării Generale, unde au ținut discursuri doamna secretar de stat Oana Badea și alte oficialități centrale și locale, precum și invitați speciali.
 Miercuri a fost ziua alocată atelierelor de lucru ale delegaților elevi; s-a lucrat la strategia CNE pentru 2012, la revizuirea regulamentului, prilej cu care au fost propuse proiecte naționale; atelierele au mai vizat probleme ale comunicării interne și externe, ale structurilor suport (formatori, seniori, profesori coordonatori) și traininguri.
 Joi s-au votat hotărârile luate în cadrul atelierelor de lucru, după care elevii s-au bucurat de activități outdoor, precum: vizitarea centrului istoric al orașului și a grădinii zoologice.
 Vineri, după o evaluare generală și o prezentare a concluziilor, delegațiile s-au îndreptat spre casă, urmând să se pună pe treabă.
Vocea delegaților bihoreni  
Membrii delegației noastre ne-au împărtășit impresiile:
 ,,Sunt foarte mândru de prestația noastră de la Targu Mureș. Pot afirma faptul că mă simt mulțumit de modul în care au decurs lucrurile și sunt onorat că am avut ocazia de a reprezenta elevii bihoreni. Mulțumesc tuturor celor care cred în potențialul meu” - Andrei Novac, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
 ,,A fost o săptămână plină, în care am reușit să îmbinăm utilul cu plăcutul. Am cunoscut oameni noi, am legat noi prietenii, dar am și muncit realizând scheletul de lucru al programului pe 2012. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că m-am simțit ca într-o familie mare și unită” - Han Denisa, avocatul elevului al Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
,,Am rămas profund impresionată de organizarea Adunării Generale de la Târgu Mureș. În urma acestei întâlniri am căpătat mult mai multă experiență și am învățat lucruri noi. Cel mai interesant este faptul că am făcut parte din atelierul de comunicare externă, care se ocupă de modul de promovare a consiliului și de abordarea problemelor jurnalistice. Pot spune că a fost o experiență extraordinară” - Domokos Cinthia, secretara Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
 ,,Adunarea Generală a fost o experiență extraordinară. În ciuda programului încărcat și a stresului provocat de neîncetata dorință de a face față provocărilor, s-au închegat prietenii. Am pornit spre casă cu mult mai multă experiență și cu mai mare respect față de oamenii ce sprijină educația și lucrul bine făcut” - Lukacs Mark, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
,,Eu cred în școala românească și în elevii pe care îi formează. Consiliul Național al Elevilor este o dovadă” - Ioan Cadar, profesor coordonator al Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
În concluzie, în urma acestei experiențe, Andrei, Denisa, Cinthia și Mark sunt mult mai încrezători în propriile forțe. Ei vin acasă cu un bagaj de cunoștințe mult mai bogat, cu noi deprinderi și idei inovatoare. Poate că cel mai important lucru pe care l-au realizat este schimbul de experiență pe care l-au avut cu tineri de vârsta lor din celelalte județe ale țării.
Alexandra Lăcătuș, director al departamentului Formare, Informare, Mobilitate și Consiliere
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Sunt foarte mândru de prestația noastră de la Târgu Mureș”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:34:46 Ora de vară a Europei de Est