Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școli primare și gimnaziale, licee tehnologice și vocaționale

Cu fața spre învățământ și cu cărțile pe masă!

Școli primare și gimnaziale, licee tehnologice și vocaționale

Când nu mai avem nimic de „revoluționat” în învățământ, după ce am comasat, arondat, absorbit și fuzionat... tot ce se putea, umblăm la „cosmetizarea” denumirii școlilor.

Am schimbat (tot fără cap) „clasa pregătitoare” în clasa 0 („Zero”), fără să realizăm ce înseamnă 0 în matematică (adică o clasă... „de nimic” – metaforic vorbind). Acum (în 2012) ne trezim că nu sună bine „Școala cu clasele 0-VIII” și trebuie să umblăm iar la o schimbare... de imagine!!!
Marți (17 ianuarie 2012), generalul Inspectoratului Școlar, dl profesor Dorel Luca, ne-a invitat să ne explice cum mai stau lucrurile în învățământ  și ce se pune la cale pentru toamna care va să vină, adică planul de școlarizare, clasa pregătitoare, rețeaua școlară și „bomba” Discovery (a se citi „Școala Discovery”), adică mutarea deșteaptă a copiilor din fața calculatoarelor în fața televizoarelor!
223 de clase propuse – 213 acceptate!
„Colegii (directori – n.n.) au propus pentru anul școlar viitor 223 de clase de-a IX-a. Anul trecut am realizat 221 de clase. Având în vedere rezultatele slabe obținute de unele școli la examenul de bacalaureat (sub 15 la sută procent de promovabilitate), ministerul a decis să reducă numărul de clase cu câte una (două), mai cu seamă acolo unde rezultatele au fost extrem de slabe, la seral și la fără frecvență. Prin urmare, pentru anul școlar viitor, pentru cei 5.964 de elevi de-a IX-a, am propus 213 clase. În acest fel se va realiza și o filtrare a elevilor de la seral și fără frecvență...”, ține să ne asigure dl inspector școlar general.
În privința salariilor... nu sunt probleme (mari)!
La un studiu atent, se pare că nu vor mai fi probleme (mari) cu salariile dascălilor. Gradul de acoperire pe întregul an este de 97, 61 la sută! Prin urmare, tot nu e sută la sută. Ei, dar câte nu se mai pot schimba dacă țara e în fierbere și vine greva generală, poate vă mai tund cu 25 la sută, așa ca să vă liniștiți! Nu ați văzut mai zilele trecute că la un miting în fața Prefecturii Bihor s-au adunat, după cum au titrat unii jurnaliști, peste 17 intelectuali???!!!
Nu vom mai spune (și scrie) Liceul Teologic..., ci Liceul Vocațional!
Nici prea multă democrație nu-i bună, și-or fi zis guvernanții noștri! Cică prea multe licee teologice ar strica imaginea europeană a României: ba liceu teologic ortodox, ba liceu baptist, ba penticostal, ba greco-catolic, romano-catolic, reformat... Prea ne-am apropiat de Dumnezeu (fiecare cu Dumnezeul lui) și uităm de ai noștri conducători, pe care nu îi mai iubim, stimăm și respectăm!
Așa că de la toamnă ne vom exprima frumos: liceul vocațional...! Grupurile școlare vor deveni licee tehnologice. Încă nu s-au decis miniștrii noștri cum le vom spune celor care învață în școli speciale, că nu sună „europenește” să le spui copii cu dizabilități; bine că au rămas în picioare liceele teoretice și colegiile ... Școlile vor fi primare (cu clasele 0-IV) și gimnaziale (cele cu clasele 0-VIII).
Să mai spunem că la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaș" din Beiuș va funcționa, din toamnă, în premieră, o clasă de-a IX-a cu profil economic în limba maghiară.
287 de clase pregătitoare și 324 de clase I
Clasa pregătitoare ține de ciclul primar și va funcționa în cadrul școlilor, fiind condusă de profesor pentru învățământul primar sau preșcolar. Din lipsă de spații în școli, clasele vor putea funcționa și în grădinițele aronate școlilor respective, dacă acestea vor dispune de spațiul respectiv, dar vor funcționa după programul și regimul școlarilor și nu al preșcolarilor. Mobilierul nu a fost încă inventat, iar sala de clasă va arăta ceva de vis! Adică visăm să arate ca o sală de grupă și ca o sală de clasă..., undeva pe la mijloc. Dascălii însă știu mai exact ce vor miniștrii să spună! Mai trist va fi în mediul rural, în cazul claselor simultane. Până acum mai mergea (treacă de la noi), un dascăl la patru clase simultane. Dar ce te faci acum, îi mai dai și clasa 0? Nu se cade! Prin urmare, combinațiile posibile nu pot fi decât astfel: un dascăl va avea clasa 0, I și a II-a, iar celălalt va avea clasele a III-a și a IV-a.
De la anul se rezolvă și cu înscrierea copiilor la școală. Nu vă mai călcați în picioare, nu vă mai îmbulziți la înscrierea copiilor în clasa 0 (respectiv în clasa I). Stați acasă, în fața calculatorului, și vă înscrieți copilul la școala din apropierea de domiciliu. Aceasta este prioritatea – priorităților: școala din apropiere!
Asta s-o creadă doar dom’ ministru Daniel Funeriu!
Aflați, dom’ ministru că în Bihor, legile sunt altele. Ai noștri au comasat și arondat grădinițe din Nufărul la grădinițe din buricul târgului (vezi Grădinița nr. 2 și Gr. „Orsolya”); copiii de la Grădinițele 1 și 22 de dincolo de  Maternitate au fost teleportați la Școala „Nicolae Bălcescu”, când ei de ani și ani mergeau la Școala „Alexandru Roman” absorbită de Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”... Poate mai vreți să știți cum stau lucrurile și cu Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” – cel mai oropsit și cel mai văduvit liceu teologic din tot Ardealul!
Doar pentru că e liceu ortodox? Chiar așa să fie????  
„Școala Discovery” și-a intrat luni în mână!
Dragi copii, nu fiți invidioși pe colegii voștri de la „Iosif Vulcan”, „Mihai Eminescu”, „Onisifor Ghibu” și „Arany Janos” din Salonta. Și voi puteți viziona respectivele programe la televizor ca și ei (zilnic de la ora 14.00, cu reluare a doua zi, de la ora 8.00, dar și sâmbăta...).
Despre proiect (și școală), noi am mai scris în două rânduri, dar vom mai reveni dacă vă pasionează subiectul!...
Oricum nu scăpați de ore și de învățat! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:16:04 Ora de vară a Europei de Est