Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ghenele, desființate doar cu acordul majorității locatarilor

Primăria Oradea informează

Ghenele, desființate doar cu acordul majorității locatarilor

Având în vedere sesizările primite de la cetățeni cu privire la obligativitatea desfiintării ghenelor pentru deșeuri de la blocurile din cadrul asociațiilor de proprietari, Direcția Tehnică a Primăriei Oradea comunică cetățenilor următoarele:

Primăria Oradea sau operatorul de salubritate - RER Ecologic nu pot dispune, conform legislației în vigoare, desființarea ghenelor, care au destinația de colectare a „deșeurilor” produse de către cetățeni, acestea fiind considerate dotări realizate la blocurile de locuințe, conform proiectelor de la data construirii acestora.
Pe cale de consecință, asociațiile de locatari pot utiliza în continuare sistemul de colectare tip „ghenă”, construit odată cu blocul de locuințe, pentru deșeurile care intră în categoria „fracție umedă” (deseuri menajere).
 În acest caz, operatorul  licențiat S.C. RER ECOLOGIC SERVICE S.A. va dota încăperea în care se află ghena cu recipienți corespunzători pentru colectarea deșeurilor din categoria fracția umedă, iar la limita de proprietate a blocului va amplasa recipientele corespunzătoare pentru colectarea fracției uscate.
Precizăm, faptul că operatorul de salubritate nu are obligația de a  scoate recipienții din ghena blocului pentru a realiza colectarea (ghena fiind proprietatea privată a asociației de proprietari, căreia îi revine această obligație). În prezent, RER efectuează totuși această operațiune pe cheltuială proprie.
În perspectiva în care situația cu ghenele se va reglementa, RER Ecologic Service Oradea SA nu va mai scoate deșeurile precolectate de asociații din ghena blocului, ci le vor colecta de pe domeniul public.
Asociațiile de proprietari pot decide în adunarea generală cu votul majorității locatarilor implicați, din anumite motive care îi privesc în mod direct (miros, disconfort, etc) desființarea ghenelor. În acest caz, asociațiile de proprietari sunt obligate să se adreseze Primăriei Oradea cu o cerere scrisă, prin care se solicită amenajarea unei incinte pentru depozitarea deșeurilor menajere. Incinta va fi dotată de către RER cu recipienți pentru colectarea deșeurilor („fracția umedă” și „fracția uscată”). Asociațiile vor atașa cererii scrise, tabelul cu semnăturile locatarilor, care  și-au exprimat acordul în sensul desființării ghenei.
 Menționăm, că în cazul în care sunt îndeplinite cerințele de mai sus, realizarea incintei se executa de către Primăria Oradea în mod gratuit.
Potrivit Legii 101/2006 – Legea salubrizării localităților și a Ordinului nr. 110/2007 - privind aprobarea regulamentului cadru al serviciului de salubrizare a localităților, Primăria Oradea are obligația să asigure colectarea duală a deșeurilor produse de populație, în cele două fracții:  „fracția uscată” (deșeuri reciclabile: hârtie, carton, folie, pet-uri, doze de aluminiu, sticlă, etc) și „fracția umedă” (deșeuri menajere). La rândul lor, cetățenii au obligația să se conformeze la aplicarea acestui mod de colectare.
În conformitate cu angajamentele asumate de România față de Uniunea Europeană, care prevăd creșterea gradului de reciclare a deșeurilor menajere, Ministerul Mediului, în baza Ordonanței de Urgență nr. 196 din 22 decembrie 2005, obligă autoritățile administrației publice locale să ia măsuri de diminuare anuală cu 15% a cantităților de deșeuri municipale și măsuri de depozitate în Depozitul Ecologic. (Biroul de presă)   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:48:58 Ora de vară a Europei de Est